Minden család rejteget pár csontvázat a szekrényben – Szemünk fénye ősbemutató a Belvárosi Színházban
A Szemünk fénye című amerikai sikerdarabot parádés szereposztással mutatta be a Belvárosi Színház.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Orlai Produkciós Iroda 2019. október 9-én tartotta Deborah Zoe Laufer a Szemünk fénye című színművének magyarországi díszbemutatóját. A darabot Szabó Máté parádés szereposztással rendezte meg a Belvárosi Színházban: Szamosi Zsófia, Péter Kata, László Lili, Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor és Dékány Barnabás látható az amerikai sikerdarabban.

A Schwartz család a szülői házban gyűlik össze, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően megemlékezzenek az édesapjuk halálának egyéves évfordulójáról. Norma (Szamosi Zsófia), a hagyományokhoz – és így a házhoz is – görcsösen ragaszkodó nővér, Herb (Pataki Ferenc), a legidősebb Schwartz fiú, egy pénzügyi zseni, aki feleségével, Bonnie-val (Péter Kata) érkezett, Simon (Dékány Barnabás), az autista tüneteket produkáló asztronómus és Gene (Nagy Dániel Viktor), az aranyifjak életét élő tévéreklám-rendező, a legfiatalabb fiú, akinek a betoppanását mindenki várja.

szemunk fenye4
Fotó: Zsigmond László

Gene ugyanis amilyen léha, olyan vicces figura is, aki képes mindenkit jókedvre deríteni, és akinek érdekes sztorijai vannak, így a többieknek nem kell a kínos csönd miatt feszengeniük, ami jól mutatja, mennyire nem találják a közös hangot, mennyire nincs már egymásnak mondanivalójuk.

Lehet, hogy a négy testvérnek boldog volt a gyerekkorra a szülői házban, de az egykor édes otthon már csak teher mindenki számára – ahogy a családi összejövetelek is azok. Még Normának is, csak ezt képtelen bevallani magának. Ahogy azt is, hogy a családja szűkebb és tágabb értelemben is szétesett, és ezt az előbbi esetben csakis magának, a karót nyelt elveihez való ragaszkodásának köszönheti. Mindenkit kioktat, pedig ő is sok mindent elrontott. De hát kénytelen másokkal foglalkozni, hogy a saját baját legalább kis időre elfeledje. Mindenki ismer a környezetében ilyen elsőre félelmetesen szigorú, de alapvetően szánni való embert, aki bezárta magát a múltba és a saját kis világába.

szemunk fenye2
Fotó: Zsigmond László

Sógornője, Bonnie is hiába próbálkozik azzal, hogy kivívja a szeretetét és az elismerését. A vetélések után hiába vágyik egy kisbabára és arra, hogy a családhoz tartozzon, kívülálló maradt, ráadásul a férje sem figyel rá eléggé. Az energiáikat mindketten kivitték ebből a kapcsolatból. Hogy Bonnie mennyi eltemetett sérelmet halmozott fel az évek során, az csak azután bukik ki belőle, hogy Gene megérkezik az aktuális barátnőjével, a gyönyörű Kiával (László Lili), aki reklámfilmekben szerepel, de színésznőnek készül. A modellnek fogalma sincs a zsidó és a családi hagyományokról, és mivel kívülállóként nem kell berögzült szerepekhez alkalmazkodnia, bátran kérdez, és gátlások nélkül mond véleményt.

A butuskának tűnő lány felbukkanásával indul be a helyzetkomikumok sokasága, aminek a tetőpontján beszéli ki magából Bonnie minden fájdalmát, amit eddig kénytelen volt magába temetni. Mert vannak dolgok, amikről a Schwartz családban nem volt szokás beszélni – eddig.

szemunk fenye3
Fotó: Zsigmond László

Három nagyon különböző nő konfrontálódása kellett ahhoz, hogy a csontvázak kihulljanak a szekrényből. A butuskának tűnő lány felbukkanásával indul be a helyzetkomikumok sokasága, aminek a tetőpontján beszéli ki magából Bonnie minden fájdalmát, amit eddig kénytelen volt magába temetni. Mert vannak dolgok, amikről a Schwartz családban nem volt szokás beszélni – eddig. Három nagyon különböző nő konfrontálódása kellett ahhoz, hogy a csontvázak kihulljanak a szekrényből. Hálás szerep mindhármuké: Szamosi Zsófia határozott nőből válik olyan emberré, aki a keménysége miatt magányossá vált, és a viselkedésével elzárta magát másoktól. Péter Kata az unalmas, hétköznapi dolgokról fecsegő feleségből válik a mély fájdalmát feltáró, szeretetet adni és kapni kívánó majdnem-anyává, László Lili pedig az ostobának tűnő lányt változtatja át a szemünk előtt a legélesebb megfigyelővé és a legőszintébb szereplővé.

Hiába azonban a nagy kibeszélés, változást nem hoz a család életében. A búcsújelenet jól mutatja, mennyire figyelnek egymásra a jövőben: felszínesen, mint eddig is.

Ezt is szeretjük