Nem találod el, ki Sváby András apja - Ezért kapott Kossuth-díjat
Sváby András apja külföldön is elismert művész.

svaby-andras-cover-1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sváby Andrást 1997-ben ismerte meg az egész ország, amikor az akkor induló TV2 egyik munkatársa lett. Ezt követően éveken keresztül láthattuk többek között a Napló és a Jó estét, Magyarország műsorvezetőjeként, 10 év kihagyás után 2017 májusában pedig a Heti Naplóval tért vissza az ATV csatornán. Azt azonban már kevesen tudják róla, hogy édesapja egy nemzetközileg is elismert művész, Sváby Lajos.

Sváby Lajos 1935-ben született, 1960-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Festőművészként a magyar neoexpresszionizmus egyik kiváló alakjaként tartják számon, akinek az elmúlt évtizedek során számos egyéni és csoportos kiállítása nyílt hazánkban és a világ más országaiban is.

Sváby Lajos
Sváby Lajos
Fotó: portfolio.hu

A 82 éves Sváby Lajos az alkotás mellett hosszú ideig tanított is, a kilencvenes évek első felében pedig a Magyar Képzőművészeti Főiskola rektoraként is tevékenykedett. Életműve elismeréseként 1994-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, egy évvel később pedig a londoni Kingston Egyetem díszdoktorává avatták. A Prima Primissima díjat 2005-ben vehette át.

Ezt is szeretjük