Somogyi Dia 7 éves kislánya kiköpött az édesanyja! Az M4 sportriportere gyerekeiről mesélt
Somogyi Dia kétgyerekes anyuka.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Somogyi Dia, az M4 riporterének sportszeretetét a gyermekei is örökölték, ami nem csoda, hisz az egész család jó példát mutat.

A köztévé egyik legnépszerűbb arca gyerekeiről és a köztévé július 18-án indult sportcsatornájáról mesélt a Feminának.

Két gyerek édesanyja

Somogyi Dia férjét, Sztancsik Tamást, a magyar labdarúgó válogatott kommunikációs vezetőjét munkája révén ismerte meg. Két gyermekük született, Emma 2008 júliusában, Mirkó 2013 januárjában. 

- Amikor a gyermekvállalás szóba került, mindig két gyereket terveztetek?

- Mindig két gyerekben gondolkodtunk. Nekem is van testvérem, a férjemnek is. Úgy gondoltuk, nekünk is és a gyerekeknek is jó, ha nem egykeként nőnek fel. És miután az első gyerek meglehetősen jól sikerült, biztosak voltunk benne, lesz második is. Megbeszéltük, hogy legalább három-négy év legyen közöttük - ez végül négy és fél év lett.

- Emma már azzal is kedvet csinálhatott, hogy hamar világra jött, a szülés is nagyon pozitív élmény lehetett.

- 25 perc alatt született meg, Mirkó még rövidebb idő, 15 perc alatt. Nem is nagyon szoktam erről beszélni, mert tudom, hogy másoknak sokkal nehezebb volt. Nekem szerencsém volt. Családi vonás lehet, mert anyukám is hamar világra hozott bennünket, a húgom július végén szült, és ő sem volt túlságosan sokáig a szülőszobában. Persze a kihívások igazán nem is ott kezdődnek, hanem utána. Ők most ketten kiegyensúlyozott kapcsolatban növögetnek, egyenlően megosztott figyelemben részesülnek, a jelen helyzetet nagyon ideálisnak tartom.

- Megtervezted, mikor térsz vissza a szülések után a képernyőre vagy rábíztad arra, ahogyan az élet hozta?

- Emma születése után tíz hónappal visszamentem dolgozni, mert az akkori főszerkesztő nagyon családbarát volt. Esti sporthíreket készítettem, hetente kétszer a délután öttől nyolcig tartó időintervallumban nem voltam csak otthon, ezt meg tudtuk oldani. Mirkóval tovább voltam otthon, a Telesportban az ő születése után már más volt a munkarend, így ő két éves elmúlt, amikor idén februárban visszajöttem dolgozni. Ugyanabba a bölcsibe jár, ahova Emma is annak idején, sőt, a jelük is ugyanaz. Szerencsére nem kellett nagyon beszoktatni, megeszik mindent és nagyon jókedvű kissrác. 

- Kicsi korod óta sportolsz, sportriporter vagy, a gyerekeid előtt ott  a követendő minta. Gondolom, örökölték a mozgás szeretetét.

- Mindig fenntartásokkal fogadtam, amikor egy anyuka a nagyon kicsi gyerekéről áradozott, hogy milyen ügyes, de most már látom, hogy létezik ilyen. Mirkó még csak két és fél éves, előfordul, hogy egy órát focizik, néha a kis kosárpalánkjánál dobálgatja a labdát, a mini ping-pong asztalnál pedig nagyon ügyeseket üt. A sportolók közül felismeri például Cseh Lacit.

- Emma táncolni jár már két éve, ehhez nagyon ragaszkodik, de volt már futóversenyen és akarták vinni távolugrani is. Nagyon jó alapanyag, de azt gondolom, egyrészt még kicsi, másrészt nem szabad egy gyereket szétforgácsolni. Mozogjon, töltse aktívan a szabadidejét, de semmilyen kötelezettsége nincsen. Nógatni nem is kell, hisz én is járok sportolni, élsportoló voltam, a férjem úgyszintén, a húgom, az apósom, a sógornőm is élsportoló volt. Egészséges szinten megfertőztük a sport szeretetével.

Emma a vízben is jól elvan, ő találta ki, hogy szeretne lemenni az uszodába megnézni a műugrókat. Nemrég vittük le edzésre. Az alkata nagyon jó hozzá, hajlékony, rugalmas, de nem gondolom, hogy műugró lesz belőle, őt viszont kifejezetten érdekli ez a sportág, hát hadd próbálja ki. A kazanyi vizes világbajnokságon végignézte az összes műugró számot és ismeri az ugrásokat: mondta nekem, hogy ez éppen dupla szaltó delfin csavarral. Én csap pislogtam, ezt ilyen gyorsan hogyan tanulta meg.

- 5-6 éves korodban kezdtél teniszezni, 15 évig űzted ezt a sportot, sportriporter lettél. 2006-ban te voltál az első nő Magyarországon, aki a Bajnokok Ligája műsorvezetője lehetett. Nehéz volt ebben az alapvetően férfias világban boldogulnod?

- A Bajnokok Ligáját pont nem. Talán ezért is választottak ki engem. A nemzetközi labdarúgás - azon belül a BL - mindig közel állt hozzám, kuriózum volt számomra, egy olyan versenysorozat, amit mindig nagyon szerettem.
Inkább azt mondom, voltak olyan sportágak, amiket nem szerettem, és azóta sem szeretek, de abban is helyt kell állni riporterként vagy műsorvezetőként.

- Az egy hónappal ezelőtt indult M4 sportcsatorna bőven szolgáltathat kedvenc és kevésbé szeretett sportágakat.

- Számunkra ez egy Disneyland, amit megpróbálunk maximálisan kihasználni. Kaptunk egy olyan stúdiót, amely felveszi a versenyt egy a világ bármelyik pontján található másikkal. Nem egyszerű, hiszen nem egy darab műsorra kell felkészülni, hanem például egy délután négytől este 11-ig tartó műsorfolyamra. De mi ezt élvezzük, és úgy érezzük, a nézők is szeretik. Múlt héten zajlott a ritmikus gimnasztika világkupa, augusztus 22-én pedig indul az atlétikai világbajnokság, és nemrég tudtam meg, hogy lesz lovas Európa-bajnokság, amelynek a műsorvezetője leszek.

Mindannyian minden műsorban szerepelünk. Nem is nagyon beszélhetünk különálló közvetítésekről, mert az adás elindul reggel, és tart ameddig tart, általában este 11-ig. Ezek egy része élő közvetítés, másrészt egy korábban rögzített magazinműsor. Ezen a héten indult el egy szabadidősport magazin, hasonlót pár évvel ezelőtt már vezettem, és aktívan kivettem belőle a részemet, mert szeretem kipróbálni is azt, amiről beszélek.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük