Autószerelőből az egyik leghíresebb magyar énekes lett - A műhelyben énekelt először
Simándy József autószerelőként kezdte pályafutását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Simándy József a 20. század egyik leghíresebb magyar operaénekese volt, akinek neve és hangja örökre összeforrt a Bánk bán klasszikussá vált Hazám, hazám kezdetű gyönyörű áriájával.

(%box::roadblock()%)

Az 1916-ban született legendás tenorista hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető helyen kezdte pályafutását. A szülei kiskorában elváltak, édesanyja pedig egyedül nevelte őt és két testvérét.

Az anyagi gondok miatt egy taxivállalathoz került inasnak. Történelmi pillanatnak lehettek fültanúi munkatársai, hiszen ott énekelt először, és az ő biztatásukra kezdett el magántanulóként éneklést tanulni. Kevés magyar operaénekesről mondhatjuk el, hogy a Szürketaxi vállalatnál tanult autószerelést, de Simándy József náluk kezdte karrierjét, és ott is dolgozott 1939 őszéig.

- Az autószerelő műhelyből mentem oda egyenesen. Szombaton még megjavítottam egy hatalmas, héttonnás teherautót, hétfőn pedig ott ültem az Operaház tenor-kettő szólamában - idézte fel Simándy emlékeit.

Posszert Emília, a bécsi operaház dívája ingyen kezdte tanítani, azonnal felismerte a fiatalember egyedülálló tehetségét. A Zeneakadémia elvégzése után Szegeden lépett fel először, onnan került Budapestre.

1953. március 15-én énekelte először a Bánk bánt, amellyel a mai napig a legtöbben azonosítják. Két évvel korábban ismerkedett meg leendő feleségével, aki balett-táncosként dolgozott az Operaházban. Nagy volt a korkülönbség közöttük, 18 év, de összeházasodtak. Simándy a későbbiekben fellépett Európa-szerte, Münchenben például 39-szer tapsolta vissza a közönség, annyira szerették.

- Ha 30 évvel később születik, akkor világsztár lett volna belőle. Nem tudok a világon hozzá fogható tenoristát mondani - mondta róla Kovács János Kossuth-díjas karmester az RTL Klub XXI. század című műsorában.

Simándy, a magánember imádta a régiségeket, a kertjét, a borászatot és persze az autókat. Ha nem énekelt, akkor szeretett elvonulni, többek között ezért is vett telket Balatongyörökön, ahol sokat pihent nyaranta családjával.

A legendás tenorista 1997-ben hunyt el 80 éves korában. A Kossuth-díjat már 1953-ban megkapta, az Operaháznak 1990-ben lett örökös tagja. Hangjával, elhivatottságával a mai napig operaénekesek tucatjait inspirálja.

Fotó: MTI/Keleti Éva

Örök magyar kedvencek, akiket haláluk után is imád az ország

(%box::marketing()%)
Ezt is szeretjük