Híres sportoló volt Prokopp Dóra nagyapja - A stockholmi olimpián aranyérmet nyert
Prokopp Sándor történelmet írt 1912-ben.

prokopp-sandor-cover-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk műsorvezetői közül kevesen mondhatják el magukról, hogy valamelyik nagyszülőjük olimpiai bajnok volt, de Prokopp Dóra közéjük tartozik. Nagyapja ugyanis nem más, mint Prokopp Sándor, aki az 1912-es stockholmi olimpián történelmet írt: ő szerezte meg ugyanis a magyar sportlövészet első ötkarikás aranyérmét.

Az 1887-ben született Prokopp Sándor sportkarrierjét szokványosnak semmiképpen sem nevezhetjük, hiszen váratlan fordulatok révén lett belőle olimpiai bajnok. Eredetileg jogászként végzett, a céllövészettel pedig a 20. század első éveiben a pestszentlőrinci Szemere-lövöldében kezdett el foglalkozni.

Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövő (bal oldalon) és Prokopp Sándor olimpiai bajnok sportlövő 1960-ban a Margitszigeten.
Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövő (bal oldalon) és Prokopp Sándor olimpiai bajnok sportlövő 1960-ban a Margitszigeten.
Fotó: Fortepan/MHSZ

Már fiatalon tehetségesnek bizonyult ebben a sportágban, 1907-ben például megnyerte az egyetemi bajnokságot. 21 évesen a szabadpuska versenyszámban indult az 1908-as olimpián, ám akkor még nem sikerült helyezést elérnie, a kudarc azonban nem tántorította el a lövészettől. Az 1912-es stockholmi olimpián már a 300 méteres fekvő hadipuska-lövészetben tette próbára tehetségét, pedig a sportszövetség eredetileg csak tartalékosként számolt vele.

Ám miután Hammersberg Géza váratlanul visszamondta az olimpiai részvételt, Prokopp Sándor úgy döntött, hogy a saját pénzén utazik el a svéd fővárosba, és habár egyáltalán nem számított esélyesnek, bámulatos eredménnyel zárta az ötkarikás játékokat: tíz lövésből 97 pontot szerzett, amivel sikerült legyőznie legendás vetélytársait, az amerikai Carl Osburnt és a norvég Engebret Skogent.

Prokopp Sándor a céllövészet mellett évtizedeken át végzett jogi munkát: 1914-től kezdve dolgozott a főváros különféle ügyosztályain, 1930-tól kerületi beosztásban dolgozott, és csak az évtized végén helyezték vissza Budapestre, ahol 1949-ig dolgozott az Út- és csatornaépítési ügyosztályon. 1946-ban megpróbálták elbocsátani, de Hajós Alfréd közbenjárásának köszönhetően tovább tevékenykedhetett a nyugdíjazásáig.

Prokopp Sándor felesége Weinbeer Sarolta volt, aki két gyermeket szült neki. Felesége 1957-ben bekövetkezett halála után visszavonultan élt, alig mozdult ki otthonából. 1964 októberében szívelégtelenséggel került kórházba, ám az orvosok már nem tudtak rajta segíteni, és november 4-én 77 éves korában elhunyt. A Farkasréti temetőben nyugszik, az olimpiai ötkarikával díszített sírkövét pedig stockholmi győzelmének 60. évfordulóján avatták fel.

Ezt is szeretjük