A Szomszédok utálatos Janka nénijeként is imádtuk - Pásztor Erzsi 60 éve van a pályán

Pásztor Erzsi, a Szomszédok Janka nénije és Mrs. Lipton magyar hangja 60 éve van a színészi pályán.

pasztor-erzsi-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pásztor Erzsi szarkasztikus humora legendás, nemcsak színházi szerepekben, de számtalan filmben és sorozatban is brillírozik. Az ország a mai napig imádja a Szomszédok Janka nénijeként, ahogy a Csengetett, Mylord? Mrs. Liptonjának magyar hangjaként is. Hatvan éve van a pályán, 1959-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. 

A 2019-es tanévnyitó ünnepségen vehette át az Ódry Színpadon a hatvan éve végzetteknek járó gyémántdiplomát. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő az átadóra is tartogatott egy zseniálisan előadott, különleges sztorit. 

- Ezen a színpadon a Lumpáciusz Vagabundusz próbáján beleestem a súgólyukba. Földagadt a lábam, és majdnem megőrültem, hogy nem tudom megcsinálni a vizsgaelőadást. De megcsináltam - idézte fel a múltbéli balesetet is nevetve.

pasztor-erzsi-2019
Fotó: Femina/Rátkai Márk

- Külön büszkeség számomra, hogy Szinetár Miklósnak mi voltunk az első növendékei. Olyan nagy dolog volt, hogy a mi osztályfőnökünk megengedte, hogy tegezzük. De a tisztelet mindig megadtuk! Igazából az egész életünket, az egész pályánkat meghatározta, hogy ő lehetett a tanárunk - mondott meghatódva köszönetet a 82 éves színésznő. 

Pásztor Erzsi a Színművészeti elvégzése után a debreceni Csokonai Színház tagja lett, ahova Szendrő József szerződtette. 1961-ben a budapesti Petőfi Színházba hívta Szinetár, az intézmény azonban 1964-ben megszűnt. Ezt követően egy évet töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, ahova Berényi Gábor szerződtette, és aki később a Játékszín igazgatójaként is többször meghívta a teátrumba szerepelni. 1965 és 1978 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, ekkor született meg a lánya is. Nagy szerepeket is kapott, egy gondja volt csak: huszonévesen sokszor kellett jóval idősebbeket alakítania, amit nem szeretett. 

Júlia soha nem akartam lenni, csak olyan, ami nekem való volt. De olyat nem kaptam, sokáig nem kaptam.

Nagyon sok szerep elment mellettem, és az a borzasztó a mi pályánkon, hogy ha bizonyos szerepeket nem játszhatunk el egy bizonyos korban, akkor végleg elúsznak. Én prózai szubrett voltam, amikor kezdtem a pályámat, de ezek a szerepek semmik nem voltak azokhoz képest, amiket szerettem volna. Sokszor évek teltek el Pécsett, ahol a férjem játszott a legnagyobb drámai karakterektől a táncos komikusig mindent, én meg főztem, vittem a gyereket az óvodába, éltem az otthoni életemet évről évre, aztán kaptam egy szerepet. Mondjuk az lehet, egy nagy drámában volt például Gertrudis, de utána megint jött a várakozás, mert mindig előrébb való volt valakinek a valakije. Most már el merem mondani - mesélte a Femina Klubban még 2017 decemberében. 

Lorán Lenke (bal oldalon) Lady Pipsy és Pásztor Erzsi Lady Gwendolyn szerepében Mark Twain Egymillió fontos bankjegy című zenés vígjátékában 1962-ben.
Lorán Lenke (bal oldalon) Lady Pipsy és Pásztor Erzsi Lady Gwendolyn szerepében Mark Twain Egymillió fontos bankjegy című zenés vígjátékában 1962-ben.
Fotó: MTI/Keleti Éva

- Sírva mentem a tévébe Szinetárhoz, aki a főiskolán osztályfőnököm volt, aztán meg a Magyar Televízió igazgatója lett, és zokogva kérdeztem: "miért én kapom mindig a rondát, a púposat, a nyomorultat?" Azt válaszolta: "mi bajod van? Örülj neki! Ameddig a lábad meg az agyad bírja, te addig leszel színpadon". Nem mondhatnám, hogy meg tudott vigasztalni. Sírva jöttem el, és mentem vissza vidékre játszani a férjem anyját, meg Sinkovits Imre anyját. Szenvedtem, mert még nem voltak meg az eszközeim, a tapasztalatom hozzá.

Fiatalon ráadásul Pásztor Erzsi a külsejével sem volt megelégedve. Úgy látta, neki semmilyen ruha nem áll igazán jól. Csak 80 évesen gondolja úgy,  fiatalkori énje csinos volt.  

- Utáltam magamat, ez az igazság. Nagyon! Csak most jövök rá, amikor látok olyan tévéfilmeket, amikben játszottam, hogy

Atyaúristen, milyen jó lábam volt!

Mondom is a képernyőn látott nőnek: "Te jó Isten, de helyes voltál, Erzsike!" A múltkor láttam egy jelenetet… nem hittem el, milyen derekam volt! Meg a lábam… az volt a legjobb darabom, ez az igazság!

Sokszor álltam a tükör előtt - negyven kilóval vékonyabb voltam, mint most, de azért volt mellem, mindenem -, és amikor kifakadtam, "Utálom, hogy minden olyan rosszul áll rajtam!", az anyám azt mondta: "Erzsike, megver a Jóisten, nem mondd!" Elszégyelltem magam, de ettől függetlenül utáltam magam - vallotta be. 

Pásztor Erzsi 1986-ban. Egy évvel később kezdett el forgatni a Szomszédokban.
Pásztor Erzsi 1986-ban. Egy évvel később kezdett el forgatni a Szomszédokban.
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

Idővel aztán megbékült a kinézetével, elkezdte derűsen szemlélni az életet és értékelni az élet apró örömeit. 

- Olyan sok boldogtalan ember van. Próbáltam megfejteni, én miért mulatok mindig. Mert eljött egy pont az életemben - ami nem tudom, mikor következett be -, amikor kibékültem önmagammal. Ronda vagyok, kövér vagyok, ilyen vagyok, olyan vagyok, de jól érzem magam a bőrömben. Reggel fölkelek, és jókedvem van. Én nem nézek bele a tükörbe, mert tudom a folytatást. Az előszobában, a félhomályban van egy nagy tükröm: elmegyek előtte, és meg vagyok elégedve magammal. Aztán amikor bemegyek a fürdőszobába, fölkapcsolom a villanyt, és akkor jön ez a Húá! De akkorra már jókedvem van, és átadom mindenkinek, akinek tehetem. 

- A másik, hogy próbálj magaddal megállapodni, hogy jól érezd magad. Fogadd el azt, ami van! Nem vágyom olyan dolgokra, amit nem érhetek el. Erről leneveltem magamat, mert ez csak nevelés kérdése.

Rájöttem például arra, hogy abban a szerepben, amit nem játszottam el, meg se bukhattam.

Lehet, hogy amire annyira vágyok, abban jó nagyot buktáznék. Minek nekem az?   

Idővel korban is beérte az idősebb szerepeket, már betöltötte az ötvenet, amikor 1987-ben Horváth Ádám elkezdte forgatni a Szomszédok című sorozatot. Pásztor Erzsi legendássá tette Janka néni karakterét, pedig Szöllősy Janka kezdetben csak epizódszereplőként tűnt fel, majd 1989-től fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott.

Több száz részben szerepelt Vágási Jutka sokszor rosszindulatú, mindenbe beleszóló, zsörtölődő, idős nagynénjeként, aki mindig a legrosszabbkor toppan be, és aki ráadásul az italt sem veti meg. (Érdekesség, hogy Pásztor Erzsi nem szereti az alkoholt, ha premiereken koccint, még a pezsgőt is szódával issza.) Rossz tulajdonságai ellenére Janka néni hamar belopta magát a nézők szívébe, a Szomszédok egyik legnépszerűbb mellékszereplője lett. 

A negatív sorozatszereplők közül talán csak a Dallas Jockey Ewingja közelítette meg Janka néni népszerűségét, de az övé nem tart a mai napig. Ellenben a Szomszédok szereplőjét máig imádja több korosztály, az ismétléseknek köszönhetően azok is, akik a nyolcvanas és a kilencvenes években még nem is éltek.

Janka néni a Szomszédok forever Facebook-oldalon is az egyik legnépszerűbb karakter, a legtöbbször az ő szájába adják a reakciót egy-egy fontos közéleti történés után. 

Engem a közönség emelt főszereplővé. A mai napig Janka néninek szólítanak, bárhova megyünk.

- De nekem sokszor mondják azt is, hogy Mrs. Lipton. És én ezt imádom. A kollégáim szokták mondani, hogy őket ne hasonlítsák a szerepükhöz. De engem meg hasonlítsanak! Nekem ez a szakmám, én örülök neki - mondta a Mokka egyik 2017-es adásában.

Pásztor Erzsi komikusi vénáját a szinkronizáláskor is számtalanszor megcsillogtathatta. Hangja is jellegzetes, nem csoda, ha a szinkronszerepeivel is sokan azonosítják. Ő volt a Szupernagyi, A klinikában Hildegard főnővér, a Csengetett, Mylord? című sorozatban Mrs. Lipton. 

- Az első sorozat, amiben szinkronizáltam, A klinika volt. Utólag is látható, milyen tökéletesen passzoltak a hangok a figurákhoz. Egészen kezdetleges módon dolgoztunk, a végeredmény mégis igényes lett. A rendező sem röstellt rászólni a színészre - már akire kellett. Amikor kimentem a lányomhoz Olaszországba, és ott megnéztem a Derricket vagy bármelyik filmet, ami nálunk is ment, azt tapasztaltam, össze sem lehetett hasonlítani a nívóbeli különbséget, mégpedig a mi javunkra. A magyar szinkron az eredetinél is jobb volt, felemelte az alkotást, illetve felhozta egy nézhető színvonalra még azt is, ami kevésbé sikerült. Erre büszke is voltam - árulta el a Feminának egy 2015-ben adott interjúban

Szerettem A klinikát, mivel nagyon jó volt benne az általam megszólaltatott Eva Maria Bauer.

- Egyszer, sok évvel később valaki írt nekem egy levelet, és amellett, hogy fotót kért tőlem, részvétet nyilvánított a Hildegard főnővért játszó színésznő halála miatt. Kicsit furcsa volt, de persze örültem, hogy emlékszik még rá. 

A Downton Abbey című angol-amerikai kosztümös dráma magyar szinkronjában nagy örömmel működött közre. Örömmunkának tartotta, hogy ő szólaltathatta meg a sorozatban magyarul Maggie Smith angol színésznőt. A hazai mozik 2019. szeptember 12-től játsszák a Downton Abbey-filmet, amelyben természetesen Pásztor Erzsi adja Violet Crawley magyar hangját.

 

- Azt veszem észre, hogy ismerősök is emlegetik a sorozatot, illetve idéznek belőle. Ilyesmi csak akkor fordulhat elő, ha valami nagyon jó. Kiss Virág rendezőnek köszönhetően kivétel nélkül minden hang telitalálat volt. 

A Szomszédok színésznői egykor és most

Képes összeállításunkban a Szomszédok színésznőit gyűjtöttük össze, megmutatjuk, mennyit változtak, és mit csinálnak jelenleg, de ha végignézted a képeket, továbbléphetsz a férfi főszereplők galériájához is. 

Ezt is szeretjük