4 magyar film, ami elhozta az Oscar-díjat – Szabó István többször is izgulhatott
Az Oscar-díjátadók története során eddig négy magyar film nyert aranyszobrot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Oscar-díjátadók több mint kilencven éves történetében országunk méretéhez képest rengeteg díjjal és jelöléssel büszkélkedhetünk. Több alkalommal is izgulhattunk magyar filmért, de díjat eddig négy magyar alkotás nyert.

Legtöbbször Szabó István filmjeit nevezte Magyarország a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerésére, 1967 és 1992 között hét alkalommal. Ezekből négyet jelölt az Akadémia díjra (Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen), és egy nyert, a Mephisto 1982-ben, az 54. Oscar-gálán. 

Szabó István a Mephistóval nyert Oscart

Az 1981-ben bemutatott magyar-német-osztrák film a második világháború előtti Németországba röpít vissza minket, ahol Hendrik Höfgen (Klaus Maria Brandauer), a tehetséges és törtető színész életét követhetjük nyomon. Höfgen mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb szerepekhez jusson, míg végül teljesül az álma, és ő játszhatja Mephistót. Ennek azonban hatalmas ára van. Az épp kialakuló náci rezsim egyre szorosabban uralja a politikai és közéletet, amihez Hendriknek is alkalmazkodnia kell, mígnem már nem csak a színpadon, de az életben is szerepet kell játszania.

Szabó István és a Mephisto főszereplője, Klaus Maria Brandauer 2018 szeptemberétől újabb közös film forgatásába kezdett bele. A Zárójelentés című filmjét 2020. február 27-től vetítik a magyar mozik.

Az Oscar-díjas magyar filmek mellett számos magyar származású kapott díjat hazai vagy külföldi filmek elkészítésében nyújtott munkájáért. Látványtervezésért és jelmezért tíz, filmzenéért és forgatókönyvért három-három, rendezésért és operatőri munkáért kettő-kettő, míg színészi munkáért, speciális effektekért, sminkért járó díj pedig egy-egy alkalommal került magyar származású alkotóhoz.

Képes összeállításunkban megtudhatod, melyik négy magyar film nyert Oscar-díjat, és hogyan vették át az alkotók az aranyszobrot.

Ezt is szeretjük