Máté Péter özvegye egyszerre szomorú és büszke - Halála után sok évvel ismerték el az énekest
Könnyűzenei díjat neveztek el Máté Péterről.

mate-peter-mti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Máté Péterről, az ország legendás énekeséről neveztek el egy új állami művészeti díjat, amelyet könnyűzenészeknek és dzsesszművészeknek ítélhetnek oda. Az elismerést három ember kaphatja meg minden évben, a legelső díjakat március 13-án adják át. A Máté Péter-díj ugyanolyan állami művészeti középdíj, mint az Erkel Ferenc- vagy a Liszt Ferenc-díj.

"Nemcsak öröm, hanem komoly elégtétel is"

A díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapította. A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel, pénzjutalommal és nyugdíj-hozzájárulással jár, utóbbi a Magyar Művészeti Akadémiától. A zenész 1984-ben hunyt el szívrohamban, mindössze 37 éves volt. Talán nem tudott szép kort megélni a legenda, mégis a hazai popkultúra részévé vált, számos örökzöld slágert alkotott, amiket szinte minden magyar ember ismer, ilyen a Most élsz, az Egyszer véget ér vagy az Azért vannak a jó barátok. Így nem is volt kérdés, kiről kell elnevezni az új könnyűzenei díjat.

máté péter 840x560
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A legendás énekes özvegye, Máté Edit a Borsnak mondta el véleményét az elnevezésről.

– Nagyon boldog vagyok. Az elismerésnek ez egy komoly formája, főleg, hogy a másik kifejezetten zenei díjat Liszt Ferencről nevezték el. Amikor először közölték velem a hírt, nagyon váratlanul ért, és ledöbbentem. A férjemet az életében nem nagyon kényeztették el elismerésekkel, így ez most nemcsak öröm, hanem komoly elégtétel is. Ha ennek a fajta hírnévnek egy töredékét is megkapja éle­tében, lehet, egyszerűbb dolga lett volna. Sajnos a legnagyobb művészeket csak a haláluk után ismerik el, és ez szomorú.

Ezt is szeretjük