Marton Lászlót ma elbocsátotta a Vígszínház – A Színművészeti is vizsgálatot indít ellene

Marton Lászlótól megvált a Vígszínház.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marton László október 20-án a személyét érintő szexuális zaklatási ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, amit a teátrum vezetése elfogadott. Miután a rendező tegnap nyílt levélben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik őt nevezték meg a botrányban, a Vígszínház is lépett, és ma délután közleményben tudatta, elbocsátották Marton Lászlót.

"A mai napon kezdeményeztük Marton László munkaviszonyának megszüntetését a Vígszínházban. A döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László szerepe elvitathatatlan. A színház repertoáron lévő előadásait továbbra is műsoron tartjuk. A korábban jelzetteknek megfelelően aktívan részt veszünk a szakmai szervezetek közös munkájában, ami a hasonló helyzetek megakadályozására, korai felismerésére irányul, illetve a színházon belüli anonim bejelentő vonalat indítunk el a következő héten" – olvasható a közleményben.

Ma kora délután az derült ki, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgálatot indít Marton László ügyében, a Vígszínház korábbi igazgatója és főrendezője ugyanis tanított az egyetemen. M. Tóth Géza rektor kezdeményezte az etikai bizottság összehívását az ügyben – erősítette meg az Indexnek.

A vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak, nyilatkozta a rektor a lapnak.

Amikor Marton László múlt pénteken közleményben tudatta, hogy a Vígszínháznál lemondott főrendezői állásáról, azt is közölte, hogy a Színművészeti Egyetemen is kérte tanári működésének szüneteltetését.

marton-laszlo-fb
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Azt a hvg.hu tudta meg ma délután, hogy a Magyar Művészeti Akadémiában Marton László tagságát a rendező kérésére felfüggesztik. A november 3-i ülésén tárgyalják Marton kérését, amit várhatóan elfogadnak. Az MMA alapszabálya szerint 18 hónapra szólhat a tagság felfüggesztése.

Sárosdi Lilla színésznő október 14-én a közösségi oldalán írt arról, hogy 20 évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta egy ismert rendező, színházigazgató, aki azóta is tanítja a szakmára a fiatalokat. Miután több egykori áldozat is felbukkant, október 20-án megnevezte zaklatóját, Marton Lászlót. Azóta eddig tíz nő jelentkezett, és mesélte el a saját történetét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük