Így néznek ki most a Linda című sorozat sztárjai

Képekben az átváltozás

Mi történt a '80-as évek óta a karatés rendőrlánnyal, a szerelmes taxissal, a bohém papával és a többiekkel?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vérfagyasztó sikolyok, jól elhelyezett rúgások, bilifrizura, sárga Babetta - ki ne emlékezne a magyar televíziózás kultikus sorozatszereplőjére, Lindára? A karatés rendőrlány története a nyolcvanas években kezdődött, és minden idők egyik legnézettebb magyar tévésorozata lett.

Veszprémi Béla, Linda édesapja - Bodrogi Gyula

Béla bá’ a sorozat egyik leghumorosabb szereplője. Bodrogi Gyula felejthetetlen alakítást nyújt a bohém színész bőrébe bújva, akinek egy cseppet sem tetszik, hogy biológusnak szánt lányából rendőr lett.

Bodrogi Gyula és első felesége, Törőcsik Mari (Forrás: www.mtv.hu, www.octopus.szinhaz.hu)

A pályáját néptáncosként kezdő Kossuth- és Jászai-díjas művész az 1984-es első széria forgatásakor még csak ötven éves volt, így Linda egy igazán fiatalos - habár nagyrészt kopasz - papát kapott.

Az idén 75 esztendős Nemzet Színésze és minden gyerek kedvenc Süsüjének hangja, aki gyakori szereplője volt a különféle filmeknek és színdaraboknak, még ma is nagyon aktív. Néhány éve szerepelt a Szeress most című tévésorozatban, emellett többek között látható a József Attila Színház Bérgyilkos a barátom című darabjában, és június 4-én ő nyitotta meg a VI. Újbudai Ünnepi Könyvhetet. Július elején pedig a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékokon is találkozhat vele a Cigányszerelemben.

A Lindában Béla bá’ állhatatosan tűri szenvedélyes természetű párja, Klárika érzelmi kitöréseit, Bodrogi Gyula magánélete viszont ennél jóval kacifántosabb. Első felesége Törőcsik Mari volt, másodjára pedig Voith Ágit vette el. Bár a házaspár ma már nem él együtt, viszonyuk továbbra is szeretetteljes, vasárnaponként mindig örömmel várják két unokájuk, az öt éves Bence és a két éves Enikő érkezését.

Tudtad? Bodrogi Gyulának még szexjelenete is volt a Lindában - Veszprémi Béla egy amerikai milliomost alakítva hadicselként ágyba vitte a sztriptíztáncosnőt játszó Papadimitriu Athinát.

Klárika - Pécsi Ildikó

Klárika valami olyasmi Béla életében, mint Doktor Bubóéban Ursula - nagydarab, érzelmes, tűzbe menne az imádott férfiért, és valósággal megfojtja gondoskodásával. Nem túl okos, ám végtelenül kedves, igazi tyúkanyó természet. Hol féltékenységi rohamaival kergeti őrületbe hőn szeretett urát, hol az olyan bugyuta kérdésekkel, mint az, hogy Béla, nekünk miért nincs csipogó kulcstartónk?

Klárika és Béla a sorozatban, Pécsi Ildikó napjainkban (Forrás: www.delmagyar.hu, www.vitaltv.hu)

A fiatal korában igazi bombázónak számító színésznő 44 éves volt, amikor először öltötte magára Klára asszony virágos pongyoláját. A közönség a hatvanas években olyan legendás magyar filmekben csodálhatta meg, mint Az aranyember vagy a Tenkes kapitánya, de egészen a nyolcvanas évekig rendszeresen forgatott - mozifilmben utoljára a 2008-as Majdnem szűzben lehetett látni. Ami a színpadi szereplést illeti, a drámáktól az operettekig mindenben megtalálta a helyét, ugyanolyan remek alakítást tudott nyújtani a Hamletben, mint a Koldusoperában.

1969-ben ment feleségül Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgóhoz, akinek fiút szült. Szűcs Csaba Pártos Csillával kötött házasságából pedig van egy fiúunokája is, akit szintén Csabinak hívnak. A Jászai- és Kossuth-díjas művésznő a József Attila Színházban játszik. Tavaly pedig egy gyerekeknek szóló zenei CD-t is megjelentetett.

Tudtad? Pécsi Ildikó korántsem olyan butuska és határozatlan teremtés, mint Klárika. A színjátszás mellett a politikai pályán is kipróbálta magát, 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő volt.

Emődi Tamás, Linda szerelme – Szerednyei Béla

A fiatal Szerednyei Béla által életre keltett karakter a három széria alatt fokozatosan vált csendes rajongóból Linda félhivatalos vőlegényévé. A romantikus verseket író Tomi taxisként mindenhova elkísérte a pofozkodós rendőrlányt, és nem egyszer húzta ki a slamasztikából kedvesét.

Szerednyei Béla (Forrás: www.theatre.hu, www.elitemagazin.hu)

Az 51 éves Szerednyei a Linda forgatásakor még huszonéves ifjú titán volt, aki kölyökképével sok női szívet ejtett rabul. A Madách Színház művészét a színpadon kívül olyan magyar sikerfilmekben láthatta a közönség az ezredforduló után, mint az Egy szoknya, egy nadrág, illetve a Kútfejek.

Nils Holgersson magyar hangja egyébként nem bírja sem a kötöttségeket - egyszer volt házas, de jelenleg egyedül él -, sem a nagyvárosi életet. Szenvedélyes vitorlázóként összes szabadidejét hajóján tölti, és éli igazán macsós életét: ha úgy tartja kedve, főzőcskézik, ha pedig úgy, akkor vadászik - arra a nőre, aki elviseli szabadságvágyát.

Tudtad? Szerednyei Béla hajóját a Hupikék törpikékben általa megszólaló Tréfi angol megfelelőjéről nevezte el Jockey-nak.

Veszprémi Linda - Görbe Nóra

A törékeny termetű, ám veszélyes öklű rendőrlány szerepét Gát György rendező kifejezetten Görbe Nórára, a Kossuth-díjas színművész, Görbe János lányára írta. A dolog pikantériája, hogy a sorozat indulása előtt már jó ideje egy párt alkottak a színésznővel, kapcsolatukból pedig két gyermek is született.
 
Görbe Nóra (Forrás: www.gorbenora.freeweb.hu)

Bár játékának hitelességét sokan megkérdőjelezték, a színésznő neve örökre összeforrt a karatés alhadnagyéval. A hajdan balerinának készülő Görbe Nóra 14 hónapig keményen edzett, aminek meg is lett az eredménye: Linda velőtrázó vijjogások közepette, lehetetlen bokorugró szoknyákban és bokazoknikban verekedve a szocialista krimivígjátékok klumpás női Jackie Chanje lett.

A ma már 53 éves színésznőt a színpadi szerepek mellett olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Paraszt Hamlet vagy a Könnyű testi sértés. Emellett énekesnőként - 1986-os popduettje, a Ne bánts! Szikora Róberttel nagy siker volt - és a Linda mesél című gyereksorozatban mesélőként is kipróbálta magát.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ami a magánéletét illeti, Gát Györggyel való szakítása után sokáig magányos volt, mígnem újra rátalált a szerelem Dr. Ormos Péter személyében. A pár 2006-ban titokban házasodott össze.

Tudtad? A sorozat címszereplőjét eredetileg Katának akarták hívni, de végül egy olyan név mellett döntöttek, mely minden nyelven ugyanúgy hangzik - így lett Linda.

Színészek, akik már nem lehetnek közöttünk

A sorozat szereplői közül sajnos már több jeles színész is elhunyt. A Linda főnökét, Eősze Gábort alakító Vayer Tamás Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló Művész 2001-ben halt meg. Bagoly megformálója, a Jászai-díjas Ronyecz Mária pedig még 1989-ben - alig 45 évesen - a harmadik széria adásba kerülésekor hunyt el.

Ezt is szeretjük