Miért nem kapott Kossuth-díjat Fenyő Miklós, Korda György és Nagy Feró?
A három ikonikus zenész még nem kapott Kossuth-díjat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kossuth-díjat a forradalom centenáriuma, 1948 óta március 15-én adományozza a köztársasági elnök - általában a miniszterelnök előterjesztése alapján. Lehet találgatni, idén kik lesznek azok, akiket kitüntetnek a címmel. Arra érdemes jelölteket szép számmal találunk. Ha csak a zenei világban nézünk körül, sok az olyan több évtizede a pályán lévő zenész, akiknek kijárna. Például a márciusban 70. születésnapját ünneplő Fenyő Miklós, a legismertebb és legsikeresebb magyar rock and roll együttes, az először 1967-ben színpadra lépett Hungária alapítója.

"Nekem első Fenyő Miki!!! Ő a karrierjét megcsinálta az ifjúkori emlékekből, és azóta is építkezik fokozatosan. A dalai pedig lenyűgözőek. FENYŐ!!! Kiegészítésnek még annyit, hogy Róla és magánéletéről soha nem lehet egy pletyka újságban sem olvasni. Pedig Neki is volt nem is akármilyen nehéz időszaka! Tisztelem, és kedvelem!!!" - írta róla egy kommentelőnk.

A Femina.hu olvasói szerint a 78 éves Korda György is megérdemelné a Kossuth-díjat. Több mint öt évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadóművésze, akit 15 évvel ezelőtt a fiatalok is újra felfedeztek, amikor kirobbanó sikerrel lépett fel a Szigeten duettpartnerével, feleségével, Balázs Klárival.

"Korda György. Ő mindig is egy példakép lehetett mindenkinek nem él úgy, mint a legtöbb zenész (pláne drog , ital, nők stb.). Korda rendesen odatette magát. A hangja felülmúlhatatlan" - dicsérte egy hozzászóló. 

A Kossuth-díj kijárna a 71 éves Nagy Ferónak, a magyar új hullám egyik vezéregyéniségének is, aki a hatvanas évektől kezdve énekel, zenél rock és punk bandákban. Az 1987-ben alakított Beatrice zenekarral a mai napig teltházas koncerteket ad.

"A maga műfajában mindhárom a topon van. Azért szavaztam a Feróra, mert ő a szórakoztatáson túl is nyújtott valamit!" - osztotta meg véleményét velünk egy olvasónk.

Fenyő Miklós, Korda György és Nagy Feró is elmúlt 70 éves, több évtizedes munkássággal a hátuk mögött olvasóink szerint megérdemelnék a Kossuth-díjat. A zenei élet neves alakjai közül többen jóval fiatalabban, kevesebb színpadon eltöltött évtized után vették át az elismerést, így Lovasi András mindössze 43, Ákos pedig 44 évesen. Itt lenne az ideje, hogy a három legendás zenész valamelyikét is kitüntessék.

"Fenyő a "vad" fiatalság", Korda a nagy " szerelem", Feró a " szórakoztató"... három különböző műfaj, mindegyiknek megvan a saját közönsége! De a lényeg, hogy szerettük őket... így vagy úgy..." - indokolta egy hozzászóló, miért érdemelné meg a Kossuth-díjat bármelyikük.

Korda György ilyen szívtipró volt fiatalon - Nem csoda, ha Klárika belezúgott

Képeken a Táncdalfesztivál szívtiprói régen és most. Nézd meg, mennyit változtak!


Ezt is szeretjük