Váratlan tragédia! Öngyilkos lett a Szomszédok Virágh doktora
Öngyilkos lett Kézdy György, a Szomszédok Virágh doktora.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öngyilkos lett Kézdy György, a nagy sikerű Szomszédok Virágh doktora. Az egyik budapesti kórház ablakából vetette a mélybe magát, azonnal szörnyethalt.

Az Uzsoki kórház belgyógyászati osztályán feküdt, szombatra virradó éjszaka a harmadik emeleti ablakból vetette a mélybe magát.

Nem tudott szabadulni Virágh doktortól

A jellegzetes orgánumú Jászai Mari-díjas színész számos filmben és színdarabban játszott, ám a többség mégis csak mint a Szomszédok örökmozgó Virágh doktoraként emlékezett rá. Sokáig nem tudott szabadulni a szerepből, mikor az anyja haldoklott, az asszonyt kezelő főorvos lekollégázta a színészt. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy bár unta a doktorozást, elképesztő népszerűséget hozott számára a sorozat.

Kézdy György február 14-én töltötte volna be a 77. életévét. Pályája során ötször is felterjesztették Kossuth-díjra, ám egyszer sem kapta meg. Egy 2011-es interjúban azt mondta erről, fáj neki, de mégsem érdekli, hogy a díj nélkül kell meghalnia.

A színészet miatt változtatott nevet

Saját bevallása szerint azért lett színész, mert jött a lehetőség, és - ahogy fogalmazott - ő történetesen baromi jól mondott verset. A színészet miatt változtatta meg a nevét is, eredetileg Krausz Györgynek hívták.

- Úgy döntöttem, ha én magyar színész vagyok, legyen magyar a nevem. Kézdit választottam, a plakáton meg Kézdyt, mert az elegánsnak tűnt - mesélte.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1962-ben. Először a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1967-ben a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 1977 és 1978 között a Kecskeméti Katona József Színház színésze volt. 1978 és 1987 között a Nemzeti Színház tagja volt, s játszott vendég színészként a Játékszínben is. 1987-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt.

1993-ban került a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Saját estje is volt, ennek műsorát főleg Orbán Ottó költő és Lázár Ervin író műveiből állított össze. 2006-ban Ivánka Csaba-díjat kapott, és megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét is.

Fotó: MTI

Ezt is szeretjük