55 évesen hunyt el! A magyar filmes szakma Kamondi Zoltánt gyászolja
Március 16-án elhunyt Kamondi Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2016. március 16-án elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer - adta hírül a 444. Mindössze 55 éves volt. Az index.hu értesülései szerint váratlanul rosszul lett.

Nevéhez olyan filmek kötődnek, mint Az alkimista és a szűz vagy az In Memoriam Petri György. A Props Commando - Set Dressing & Property Team szerint a napokban még az új filmjét tervezte.

Rendezett filmet és színdarabot is

Kamondi Zoltán 1960. április 6-án született. Filmrendezői diplomáját 1988-ban vette át a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1989-ben, a romániai forradalom alatt haditudósítóként dolgozott a japán és a francia televízió megbízásából, valamint tudósítója volt a Szabad Európa Rádiónak. Ez idő alatt Makk Károllyal is dolgozott forgatókönyvíróként és társrendezőként.

Első játékfilmjét 1990-ben forgatta Halálutak és angyalok címmel, bemutatóját a cannes-i filmfesztiválon tartották. Második, Az alkimista és a szűz cím című játékfilmjét 1999-ben mutatták be. 2001-ben 25 órás dokumentumfilmet rendezett Petri György költő életéről és munkásságáról, In Memoriam Petri György címmel. Az interjú közvetlenül a költő halála előtt készült.

Kísértések című filmje után, 2002-ben tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Dolina című, 2006-os játékfilmje a Magyar Filmszemlén a legjobb látvány díját kapta, Karlovy Varyban jelölték Kristály Glóbusz-díjra. 

Kamondi Zoltán nemrég fejezte be legújabb filmjét, amelynek címe Halj már meg, a főbb szerepekben pedig Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza lesz látható.

1992 óta színdarabokat is rendezett. 1993-ban Pécsett, majd 1996-ban Miskolcon alapított kísérleti színházi műhelyt. Az utóbbi teátrumában színpadra vitt Salomé című darabja az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját nyerte, és a kritikusok az évad legjobb előadásának tartották. Fővárosi színházakban is rendezett, többek között a Vígszínházban is, amelynek igazgatónőjével, Eszenyi Enikővel öt évig egy párt is alkotott.

Ezt is szeretjük