Hosszú betegség után elhunyt az Oscar-díjra jelölt magyar filmes
John Kemeny magyar származású kanadai producert Arizona államban érte a halál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

87 éves korában elhunyt John Kemeny, magyar származású kanadai producer.

John Kemeny
Susan Sarandon és Burt Lancester az Atlantic Cityben
Társproducere volt Makk Károly Magyar rekviem című filmjének

A filmes a deadline.com híradása szerint hosszú betegség után, még november 23-án hunyt el az Arizona állambeli Sedonában.

Az egyik legsikeresebb kanadai filmes

John Kemeny 1925-ben született Budapesten.  Magyarországon a filmforgalmazás és filmpromóció területén dolgozott, majd 1957-ben elhagyta az országot, és Kanadában telepedett le.

Két évvel később a Kanadai Nemzeti Filmalapnál már mint író, rendező és producer kezdett el tevékenykedni, fél évszázados munkájával pedig a kanadai filmgyártás egyik leghosszabb és legsikeresebb karrierjét tudhatta magáénak.

Az 1974-ben készült Duddy Kravitz céljai című alkotása elnyerte a Berlinalén az Arany Medvét.

Még ennél  is nagyobb sikereket aratott az 1980-as, Louis Malle rendezte Atlantic City, Burt Lancaster és Susan Sarandon főszereplésével, amely a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlánt nyert, és öt Oscar-díjra jelölték.

Egy évvel később készült el a szintén széles körben ismert, Jean-Jacques Annaud által jegyzett, A tűz háborúja című kőkorszaki kalandfilm is.

Budapest - mint forgatási helyszín

A nyolcvanas években számos olyan alkotás létrejöttét segítette producerként, melyek világhírűvé váltak. Ilyen volt az 1986-os, Charlie Sheen főszereplésével forgatott, kultfilmmé vált Száguldó bosszú, a Gideon kardja - melyben Michael York egy Moszad-ügynököt játszik, aki a '72-es müncheni olimpiai mészárlás tetteseit vadássza le -, vagy az 1987-es, Tibor Takács rendezte, A kapu című horrorfilm, a kamasz Stephen Dorff főszereplésével.

Már a rendszerváltás előtt megérezte a filmes lehetőségeket Magyarországon, így neki köszönhető, hogy Budapesten forgatták az 1989-ben bemutatott Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story című alkotás egyes jeleneteit, amelyben Ben Kingsley alakította az ismert nácivadászt.

A Red King, White King című KGB-krimi miatt Helen Mirren már a nyolcvanas évek végén  megismerkedett a magyar fővárossal - idén pedig Az ajtó című Szabó István film díszpremierjére látogatott el hozzánk.

Az 1991-es The Josephine Baker Storyban megjelenő század eleji párizsi kabarék atmoszféráját valójában szintén Budapesten teremtették meg. Ebben nagy szerepe volt Kajtár Bogyó sminkesnek, Romvári József díszlettervezőnek és Vidák Györgyi jelmeztervezőnek is. A produkció öt Emmy-díjat is bezsebelt, Louis Gossett Jr. pedig Golden Globe-díjat kapott alakításáért.

John Kemeny 1990-ben társproducere volt Makk Károly Magyar rekviem című filmjének, utolsó filmjét a kilencvenes évek végén ugyancsak szülőhazájában forgatta, ez a Harctéri harsonák volt.

Ezt is szeretjük