Ilyen volt, ilyen lett: Vágó István kvízmester
Képekben az átváltozás
Hazánk kedvelt tévés személyisége az elmúlt évtizedekben számos műsorral lopta be magát a nézők szívébe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vágó István 1949. február 14-én született Budapesten. Kisgyermekként zongorázni tanult, majd karmester szeretett volna lenni. Habár nem lett belőle zenész, tinédzserkorában zenélt a Sygma, majd évtizedekkel később a Favágók nevű együttesekben, utóbbiban basszusgitáron.

Az érettségit követően gyógyszervegyészmérnöknek tanult, de képzett idegenvezető is, igaz, utóbbi szakmát sosem gyakorolta. A hetvenes évek elején jelentkezett a Magyar Televízió által szervezett Riporter kerestetik című vetélkedőbe, ahol sikerült felhívnia magára a figyelmet.

Az első számú kvízmester

Nem véletlen, hogy 1976-ban Vitray Tamás felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését - ezzel vette kezdetét a különféle vetélkedőkhöz fűződő szenvedélyes viszonya. 1987 és 1997 között Grétsy László nyelvésszel vezette az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort.

Országos népszerűségre mégis elsősorban a különféle kvízműsorok vezetésével tett szert. 1997-ben a TV2 csatornán rövid ideig a Mindent vagy semmit című műsort vezette, majd 2000-től kezdődően hét éven át a Legyen Ön is Milliomos! című vetélkedőben láthatták nap mint nap a nézők.

Visszatérés a Milliomoshoz

Egy év szünet újra visszatért a Legyen Ön is Milliomos! magas székébe, ám a megváltozott koncepció szerint ezúttal sztárvendégeket hívtak meg a vetélkedőbe, akik nyereményük egy részét jótékony célokra ajánlották fel. 2009 szeptemberében Fábry Sándor vette át a vetélkedő vezetését, Vágó pedig a Párbaj című műsor játékmestere lett.

Kevesen tudják róla, hogy kifejezetten jó nyelvérzékkel áldotta meg a sors, éppen ezért nem véletlen, hogy perfekt beszél angolul, németül, franciául és spanyolul, interjúképesen olaszul és portugálul, de egy-egy vakáció során nem okoz neki problémát oroszul, lengyelül és svédül sem megszólalni.

Vágó István emellett a racionális gondolkodás híve, és feladatának tekinti a babonák, a szélhámosság és a hamis ezotéria elleni fellépést.

Felesége Vágó Judit újságíró, fia, Péter pedig a vendéglátóiparban dolgozik.

Fotók: szabadfold.hu, Europress

Ezt is szeretjük