Ilyen volt, ilyen lett: Nagy-Kálózy Eszter

Képekben a változás

Nagy-Kálózy Eszter, egyik legnépszerűbb színésznőnk ma ünnepli 47. születésnapját.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagy-Kálózy Eszter Gyöngyösön született 1966. január 25-én.1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de már másodéves korában szerepet kapott a Németh László művéből készült Villámfénynél című filmben - Sata bőrébe bújt.

A diploma után eleinte naivaszerepeket osztottak rá, majd érettebb karakteralakításaival aratott sikereket. 1986-tól a Madách Színház, 1988-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1990-től a Radnóti Színház, 1993-tól a Thália Színház, 1997 óta pedig a Kelemen László Színkör tagja.

Főbb színpadi szerepei közé tartozott Csehov Cseresznyéskert című darabjának főszerepe, de 2002-ben a Nemzeti Színházban eljátszhatta például Melindát a Bánk bánban, ugyanakkor énekes szerepekben is feltűnik, például a 2011-ben bemutatott Egy nyári éj mosolya című előadásban.

Színpad és filmek

A színpadon kívül a filmezés is nagy szerepet kapott életében, a nyolcvanas évektől napjainkig számos játékfilmben és tévéfilmben bizonyította tehetségét. Láthattuk például az 1990-ben bemutatott Édes Anna, a 2001-es Hamvadó cigarettavég és a 2008-as Eszter hagyatéka című filmben is, legutóbb pedig a Kaland című 2011-es drámában.

Emellett pedig szinkronszínésznőként kölcsönözte hangját olyan külföldi sztároknak, mint például Gwyneth Paltrow vagy Julianne Moore, de ő volt Carrie-Anne Moss magyar hangja is a Mátrix-trilógiában. Legutóbbi szinkronmunkája a ParaNorman című animációs filmhez kötődik.

Jelenleg több előadásban is főszerepet játszik a Centrál Színház színpadán, de a komáromi Jókai Színházban és a debreceni Csokonai Színházban is láthatja a közönség egy-egy darabban.

Munkásságát számos díjjal elismerték az elmúlt évek során, többek között megkapta a Jászai Mari-díjat 1992-ben, illetve az Érdemes művész-díjat 2000-ben.

Magánélet

Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter hazánk egyik legnépszerűbb színészházaspárja, már több mint 20 éve együtt vannak. A tévénézők és a színházba járó közönség egyaránt gyakran találkozhat velük, mivel számos darabban játszottak már együtt, például az És Rómeó és Júlia… című előadásban is partnerek, amely már 12 éve műsoron van.

A filmvásznon szintén nemegyszer láthattuk őket, elég csak a már említett Hamvadó cigarettavégre vagy a 2008-as Presszóra gondolni. Jelenleg a Mindenből egy van című improvizációs sorozatban játszanak együtt, amelynek felvételeit a Centrál Színházban rögzítik és a köztévé csatornáin vetítik.

Magánéletüket nem szeretik a nyilvánosság elé tárni, ám annyit tudhatunk, hogy három gyermeket neveltek fel. A színésznő mindig családját helyezte előtérbe, az anyaság fontosabb volt számára még a karrierjénél is.

A legnagyobb lány, a 24 éves Flóra még a színésznő előző párjától, Quintus Konrádtól született. Szülei nyomdokaiba lépve a Színművészetire jelentkezett, de nem vették fel, ugyanakkor a montreali színésziskolába felvételt nyert, így ott tanulja a szakma csínját-bínját.

Fiukat, a 20 éves Olivért inkább a zene érdekli, a Bartók Konzervatóriumba jár klasszikus gitár szakra, míg 18 éves lányuk, Szonja a tánccal kacérkodik, emellett pedig nem mindennapi sportot űz: párbajtőrözik.
Ezt is szeretjük