Kukkants be az Illatszertárba! (x)
Békebeli, szívmelengető történetet visz színpadra a Thália Színház, amely emlékeztet minket arra, hogy mik az igazán fontos kérdések az életben.

illatszertár nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 30-án mutatják be László Miklós békebeli, romantikus vígjátékát, az Illatszertár című darabot a Thália Színházban. A darab az 1930-as évek Budapestjére repít minket, ezen belül is egy kis Váci utcai butikba, ahol mindent lehet kapni: parfümöt, púdert, tornacipőt.

De ha jobban megnézzük, szerelemre is bukkanhatunk a falak között. No persze, biztosan nem Asztalos úr és Balázs kisasszony között, akik tudniillik ki nem állhatják egymást. Ugyanakkor mindketten immár egy éve leveleznek valakivel, akinek kitárhatják szívüket, akivel megoszthatják gondolataikat, akit szerethetnek, és aki szereti őket.

Romantikus vígjáték a Thália Színházban

- Ebben a gyönyörű történetben leginkább talán arról van szó, hogy két ember hogyan megy el egymás mellett úgy, hogy közben végig egymás közelében vannak – meséli Ember Márk, aki Asztalos úr szerepét formálja meg. Igazán szép, mai történet is lehetne, hiszen ha egy darab jó, akkor nem számít, mikor íródott, olyan örök érvényű emberi dolgot kap el, amihez bármikor lehet kapcsolódni.

És mi más is lehetne aktuálisabb, mint a rohanó világunk miatti rohanó kommunikáció? Az élet felfoghatatlanul gyorsan zajlik, szinte lehetetlen mindenre akkor és ott reagálni. - Megkönnyebbülés látni, hogy a fiatalok közel száz évvel ezelőtt is ugyanezekkel a problémákkal küzdöttek, mint mi. Hogy szemtől szemben adott pillanatban nekik is nehéz volt kifejezni az érzéseiket, ezért inkább az írás mögé bújtak – csak míg ők a levélpapír mögé, mi messenger-üzenetek és sms-ek mögé rejtőzünk. Írásban olyan könnyű bátornak lenni – teszi hozzá Márk.

Az éppen karácsony előtt játszódó kedves és finoman humoros darabban a történetnél csak a karakterek szeretetőbbek. - Nagyon jó találkozni egy ennyire tiszta és egyenes emberrel, mint ez az Asztalos. Nem vár sokat az élettől, csak annyit szeretne, hogy becsületesen dolgozhasson, és legyen egy asszony, aki várja haza. Egyszer azt mondja, hogy ő nem bírja már ezt a cél nélküli életet, albérletből albérletbe kóborolva. Ez a gondolat is nagyon mai, lehet vele sorsközösséget vállalni. Vajon a mai generációnak jó a kóborlás, a jelen idő? A jövő túl félelmetes ahhoz, hogy foglalkozzunk vele? Asztalos nem fél, sőt, ő attól retteg, hogy benne marad a jelen időben.

A darabra a jegyek a képre kattintva elérhetők.
A darabra a jegyek a képre kattintva elérhetők.
Fotó: Thália Színház

Asztalos úr, bár ismeri, de teljesen félreérti Balázs kisasszonyt, akit hidegnek, kétszínűnek, árulkodósnak gondol. Pedig a lány egyáltalán nem ilyen, ezt azonban csak az a férfi tudja, akivel immár egy éve levelezik. - Ez a történet még abban a korban játszódik, amikor az életben máshol voltak a hangsúlyok, amikor a boldogság még talán mást jelentett az embereknek – teszi hozzá a Balázs kisasszonyt alakító Szinetár Dóra. Ezek az emberek nem akartak semmi rendkívülit végrehajtani, nem akarták, hogy utcát nevezzenek el róluk, csak egyszerűen boldogok akartak lenni.

László Miklós érzékenyen megírt darabja olyannyira sikeres lett, hogy több hollywoodi filmfeldolgozás is készült belőle, a leghíresebb talán a Szerelem hullámhosszán Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével. A Thália Színház természetesen most az eredeti, csodás nyelvezetű darabot mutatja be, Béres Attila rendezésében.

(Képek forrása: Thália Színház)

Ezt is szeretjük