5 meglepő tény, amit biztosan nem tudtál Hofi Gézáról
A népszerű humorista 2002 áprilisában hunyt el, és ezen a napon ünnepelné 74. születésnapját.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 20. század egyik legnépszerűbb magyar humoristája kétségkívül Hofi Géza volt, aki a mai napon, július 2-án ünnepelné 74. születésnapját. Összeállításunkban a rajongva szeretett nevettetőre emlékezünk, életének kevéssé ismert és izgalmas tényeit felelevenítve.

1. Hofi Géza eredetileg Hoffmann Géza néven látta meg a napvilágot 1936-ban. A Hofi nevet Szendrő Józseftől, a debreceni Csokonai Színház igazgatójától kapja, aki 1960-ban szerződést kötött vele, ennek köszönhetően rendszeresen felléphetett a budapesti Fészek Klubban.

Gyárakban dolgozott

2. Gimnazistaként a nyári szünetekben a Kőbányai Téglagyárban dolgozott, az érettségit követően pedig sikertelenül felvételizett a Színművészeti Főiskolára, ezért a Kőbányai Porcelángyárban vállalt porcelánfestői munkát.

3. Hofi Géza élete során kétszer nősült: első felesége Vnoucek Margit volt, akit 1959-ben vezetett az oltár elé - 36 éves házasságuk felesége hosszan tartó betegség után bekövetkező halálával ért véget. Hofi második felesége Kövér Ildikó, akivel 2000-ben mondták ki egymásnak a boldogító igent.

Sérülten fejezte be műsorát

4. 1980. december 29-én előadás közben a díszlet mellé zuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett, ám több törött bordával is befejezte a műsorát.

1990-ben szívrohamot kapott, egy évvel később pedig több szemműtéten esett át.

5. Több évtizedes munkássága elismeréseként számos rangos díjat kapott - köztük 1998-ban a Kossuth-díjat -, ám ő az egyetlen férfi, aki elmondhatta magáról, hogy átvehette a színésznőknek járó a Déryné-díjat.

Fotók: hofi.hu, Europress

Ezt is szeretjük