A legemlékezetesebb felvétel Hofi Gézáról - Máig nem sikerült felülmúlni az ország közkedvelt humoristáját
Hofi Géza ma lenne 78 éves.

beauty and style
Top olvasott cikkek

"Hé, haver, figyelj, képzeld el!" - aki tudja, kitől való az idézet, annak nem kell bemutatni Hofi Gézát, ám aki nem tudja, talán még az is gyakran idézgeti.

Hofi Géza neve máig fogalom a humorszakmában, fellépései és zenés videói hatalmas népszerűségnek örvendenek a közösségi oldalakon, szövegeit rendszeresen idézik az emberek.

Az egész ország szerette

Egy-egy klasszikus, a nyolcvanas-kilencvenes évek politikai viszonyairól és társadalmi problémáiról szóló előadását megnézve pedig az embernek be kell látnia, nem sok minden változott azóta sem az országban.

Élete során számos elismerést adományoztak Hofi Gézának: egyebek közt Kossuth- és Jászai-díjat kapott, érdemes és kiváló művésszé választották, és bekerült a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé.

2002-ben bekövetkezett halála után egy évvel a VI. kerület díszpolgárává választották, 2004-ben a Thália Színház előtt szobrot emeltek a tiszteletére.

2011. augusztus 3-án pedig - a Nemzetközi Csillagászati Unió jóváhagyásával - egy kisbolygót regisztráltak Hofigeza néven, melyet Sárneczky Krisztián magyar csillagász fedezett fel.

Máig sok rajongója van

A Facebookon is több rajongói oldal működik, ahol igyekeznek az utánozhatatlan művész szellemét őrizni, hogy az fennmaradjon a későbbi generációknak is.

Hofi egyik emlékezetes videója az 1985-ben készült Piál a Föld, mely a We Are the World című, a világ szupersztárjait  - egyebek közt Tina Turner, Michael Jackson, Bruce Springsteen, Stevie Wonder - egy szám erejéig összetrombitáló, jótékonysági céllal született dal paródiája.

A magyarosított változatban Hofi is belebújik a népszerű sztárok bőrébe, a szöveg pedig - ahogy azt tőle megszokhattuk - még mindig időálló: "piál a Föld, piába minden, piálva gyűrjük az ipart mi alsó-felső szinten".

Hofi Géza ma, július 2-án lenne 78 éves.

Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Ezt is szeretjük