Hofi Gézának semmi sem volt szent - Még a miniszterelnöknek is beszólt
Hofi Géza nem bánt kesztyűs kézzel a politikai hatalommal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hofi Géza legendás kabaréiban vakmerően gúnyolódott a cenzúrán, miközben nyelvét az elnyomó hatalom képviselőin is keményen köszörülte. Óriási bátorság volt ez a részéről egy diktatúrában.

Egyik legmerészebb húzása az volt, amikor a rendszer első számú vezetőjét, Kádár Jánost parodizálta az egyik előadásában. Hogy hogyan tudta ezt megvalósítani, többek között erre a kérdésre keresték a választ az RTL Klubon futó XXI. század című műsorban.

- Hátszele volt, amit ő alaposan kihasznált - mondta róla Farkasházy Tivadar, nem másra, mint Komlós Jánosra utalva, aki korábban az ÁVH kihallgató tisztjeként dolgozott, de később kijárta Aczél Györgynél egy önálló kabarészínház megalapítását. Ez lett a Mikroszkóp Színpad, ahol Hofi Géza a puha diktatúrát állította pellengérre, egyre inkább feszegetve a határokat.

Komlós János védettsége jó terepet nyújtott számára a kísérletezéshez, Hofi Géza pedig egyre kendőzetlenebbül kritizálta a rendszert. A tűzzel játszott a televízióban is, a nézők pedig csodálták azért, mert egyre merészebb számokat vállalt be, többek között a sakkozó Kádárt is kifigurázta. A Magyar Televízió eredetileg nem is merte adásba küldeni a paródiát, de végül olyan kirobbanó siker lett, hogy feliratozva külföldön is bemutatták, az pedig csak hab a tortán, hogy maga Kádár János is remekül szórakozott rajta.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Haláláig szerette Hofi Gézát: 20 évvel fiatalabb nő volt a humorista utolsó nagy szerelme

Hofi Géza hűséges típus volt, csak kétszer nősült.

Ezt is szeretjük