Elhunyt a legendás magyar sportoló! Háromszoros olimpiai bajnok volt
Elhunyt a 85 éves Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének 85. évében, augusztus 18-án elhunyt Gyarmati Dezső, aki játékosként három arany, egy-egy ezüst és bronzszínű olimpiai érmet szerzett, majd később szövetségi kapitányként egy alkalommal segítette ötkarikás aranyéremhez a magyar vízilabda válogatottat.

A Nemzet Sportolója ki szeretett volna utazni a 2021-es vb-pályázati csapat tagjaként Barcelonába, de rossz egészségi állapota miatt végül nem élt a lehetőséggel.

Háromszoros olimpiai bajnok volt

Gyarmati Dezső 1927. október 23-án született Miskolcon. Az ökölvívás és a kézilabda után talált rá arra a sportágra, amire igazán született: 1940-től a vízilabda töltötte ki az életét. Játszott az Újpestben és a Ferencvárosban, 108 válogatottságig vitte.

Jobb és bal kezével is jól bánt a labdával - legendás balkeze nyomán a csak Sutának nevezett sportolót a múlt század legjobb vízilabdázójának választották. Védőként és csatárként egyaránt nagyszerű teljesítményre volt képes, kiválóan úszott - nem véletlenül nevezték a leggyorsabb pólósnak is.

Ő volt a világ egyetlen vízilabdázója, aki öt olimpián szerzett érmet. Háromszor aranyat (1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben,1964-ben Tokióban), egyszer ezüstöt (1948-ban Londonban) és egyszer bronzot (1960-ban Rómában). Szövetségi kapitányként megnyerte a válogatottal az első világbajnoki aranyérmet, az első helyig vezette a csapatot az 1976-os montreali olimpián, és bronzérmet nyert 1980-ban, Moszkvában.

Hazahúzta a szíve

1956-ban Melbourne-ben a magyar küldöttség Forradalmi Bizottságának elnöke volt, gyászszalaggal a karján a forradalom lyukas zászlaját vitte, a rendszerellenes meggyőződését sem titkolta. Bár az olimpiáról hazatért, családjával rövid időre külföldre, New Yorkba távozott, majd Európában edzősködött. 1958-ban a honvágy hazahúzta. Bár amnesztiát kapott, két évig nem játszhatott.

1994-től 2005-ig a minden idők legjobb magyar sportolóit tömörítő Halhatatlanok Klubja elnöke volt, eközben a Ferencváros és az Újpest pólósainál is szaktanácsadói feladatokat látott el. 2004-ben a Nemzet Sportolójává és a Magyar Vízilabda Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének választották, egy évre rá a Nemzet Sportolóinak képviseletében a Magyar Olimpiai Bizottság tagja lett.

Az első választások után az MDF országgyűlési képviselőjeként dolgozott a parlamentben, 2003-ban már a Fidesz sportszekcióját irányította.

Gyarmati Dezső 2010-ben öt héten át az Országos Gerincgyógyászati Központban ápolták, ahol műtéten esett át.

Első felesége Székely Éva olimpiai bajnok úszónő volt. Lányuk, Gyarmati Andrea úszó is irigylésre méltó sportkarriert futott be, akinek Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozótól született fia, Hesz Máté a vízilabda sportágban tette le névjegyét.

1964-ben Gyarmati Dezső feleségül vette Bara Margit színésznőt. Ő szintén egy lánnyal ajándékozta meg. Terézia Eszternek a Szilágyi Zoltán volt válogatottól született lánya, Szilágyi Liliána 20 évesen szép sikereket tudhat maga mögött: az ifjúsági Európa-bajnok magyar úszónő a tavalyi londoni olimpián a magyar küldöttség legfiatalabb versenyzője volt.

- Fenomenális képességek birtokosa volt. Balkezes zseni. Amit ő nem tudott a vízilabdáról, azt nem is volt érdemes tudni. Bármilyen poszton bevethető volt. Akár azt is hozzátehetnénk: bármelyik sportágban. Amikor huszonéves korában egy klubváltás miatt eltiltották, a Fradi jégkorongozóival lett magyar bajnok. A medencében egy olyan korszakban számított a legnagyobbnak, amikor több olyan korszakos géniusz dobálta a labdát Magyarországon, akiknek már akkor helyük volt a póló pantheonjában. Egyszemélyben döntött el mérkőzéseket, igazi vezér volt, vízben és parton egyaránt - írta róla nekrológjában a Magyar Vízilabda Szövetség honlapja.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt is szeretjük