Így néznek ki a magyar filmek legendás pucérkodói

Valaha tabukat döntögettek a vásznon ruhátlanságukkal, de vajon mennyit változtak azóta a szexszimbólumok?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta világ a világ, az emberek nem csupán a történetekért nézik a filmeket, hanem a bennük szereplő csinos nők - vagy éppen a jóképű pasik - miatt. Sophia Loren, Kim Basinger vagy éppen Catherine Deneuve képesek még annyi év elteltével is kellemes bizsergést kiváltani a férfiakból, annak ellenére, hogy túl vannak már az 50. életévükön.

De nehogy bárki is azt higgye, csak a külföldi mozikban bukkantak fel szebbnél szebb hölgyek! A magyar filmtörténetben ugyanis szintén jócskán akadnak bombázó színésznők, akik annak idején pimasz önfeltárulkozásukkal, manapság pedig érett nőiességükkel hódítanak.

Sáfár Anikó

Bár manapság a filmes vetkőzés nem számít újdonságnak, Sáfár Anikó már a hetvenes években megszabadult a textiltől filmjeiben, ha a forgatókönyv megkívánta - ami akkoriban igazi tabudöntögetésnek számított. Nem csoda, ha a szépséges színésznőért annyi pasi lelkesedett akkoriban! Főleg, miután meglátták az 1966-os Harlekin és szerelmese című moziban, ahol a sztár egy balatoni vitorláson dobta le a bikinifelsőjét - aztán az alsóját is.

De a tíz évvel későbbi Münchausen Fantáziaországban című alkotásban sem fukarkodott a bájaival, a férfinézők nagy örömére. Ezek után alig hihető, hogy a ma már 62 éves Sáfár Anikót gyerekkorában még csúfolták véznaságáért és aprócska melleiért. Nem is készült színésznőnek, de a sors mégiscsak annak szánta.

1973-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta több színtársulatnak is tagja volt. Tehetségét színpadon, filmen - Redl ezredes, Felhő a Gangesz felett -, valamint népszerű sorozatokban - Linda, Angyalbőrben - is bebizonyította.

Tordai Teri

Tordai Teri is eredetileg a Tanárképző Főiskolára adta be a jelentkezését, ám végül 1960-ban a Színművészeti diákja lett. Már ekkor sikert sikerre halmozott: bekerült a népszerű Esős vasárnap című film szereplői közé, majd olyan kasszasikerek részese lett, mint a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? vagy a Sellő a pecsétgyűrűn.

Ám a bombanői titulusát nem ezeknek köszönhette, sokkal inkább annak, hogy a hatvanas évek közepétől leszerződött az osztrák Neue Delta filmgyártó céggel. Ők ugyanis Terry Torday művésznéven jobbára sikamlósabb vígjátékok főszereplőjévé tették. A sztár később maga is elismerte, hogy az olyan alkotásokat, mint a Liebe durch die Hintertür, azaz A szerelem a hátsó bejáraton érkezik, nem igazán a művészi értékük miatt szerették az emberek.

Ugyanakkor ezekből is próbált tanulni, hiszen tapasztalatszerzésre és nyelvgyakorlásra tökéletesen megfeleltek, nem beszélve az anyagiakról.

Mindenesetre azért Tordai Teri a magyar felkéréseknek is szívesen eleget tett, így rajongói olyan alkotásokban csodálhatták meg, mint az 1972-es, igaz bűnesetet feldolgozó Jó estét nyár, jó estét, szerelem, a Mephisto vagy legutóbb a Szinglik éjszakája. De a Szomszédokban, a Lindában, illetve a Jóban Rosszban epizódjaiban is felbukkant.

A 68 éves színésznőnek egyetlen lánya született az idők során: az 1976-ban világra jött Lili szintén a színi pályát választotta, édesanyjával több alkalommal is együtt szerepelt.

Nyertes Zsuzsa

Az ember alig hinné, hogy a cserfes, szőke színésznő, Nyertes Zsuzsa már 51 éves, hiszen ragyogásából láthatóan nem veszített az eltelt időben. A sztár 1983-ban végezte el a Színművészetit, azóta a Centrál Színház társulatának tagja.

Színpadon többféle műfajban kipróbálta magát, de a közönség bizonyára belevaló szösziként emlékszik rá legszívesebben - ahogy a Szeszélyes évszakokban is gyakran láthattuk.

Nyertes Zsuzsa sem szemérmeskedett, ha bájai villantásáról volt szó: és nemcsak filmjeiben jelent meg olykor a szokásosnál lengébb öltözékben, de 42 évesen büszkén mutatta meg meztelen testét a Playboy olvasóinak is. Büszkén, hiszen akkor már hét éve édesanya volt, lánya, Zsuzsó 1993-ban jött világra. A színésznő egyébként cseppet sem az a butuska szőke, aminek egyesek hiszik, sőt, igyekszik több lábon állni: verseket ír, és néhány éve megnyitotta kozmetikai szalonját is.

Pécsi Ildikó

A 69 éves Pécsi Ildikó karcsú alakjával és buja kebleivel nem véletlenül számított a hatvanas-hetvenes évek egyik szexszimbólumának. Férfiak tízezrei lelkesedtek érte, akár a szolid Noémit játszotta Az aranyemberben, akár a buja cigánylányt A Tenkes kapitányában.

Ám a Színművészetit végzett sztárra még idejekorán lecsapott Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó, akivel 1969 óta élnek irigylésre méltó házasságban. Pécsi Ildikó egyébként karrierje során több színtársulatnak is tagja volt, tehetségét pedig drámai és komikus szerepekben egyaránt megmutathatta.

A szerepek akkor is megtalálták, amikor lányos karcsúságát asszonyos teltségre váltotta, hiszen ki ne emlékezne a Linda sorozat Klárikájára, akit szintén a színésznő keltett életre. A sztár 2008-ban gyerekeknek szóló CD-t is megjelentetett Zeneképzelet címen, emellett írással és rendezéssel szintén foglalkozik.

Esztergályos Cecília

Bizony, a Família Kft. Szép Ágicája sem volt mindig szolidan öltözött családanya, fiatalkorában Esztergályos Cecília sem szégyellte megmutatni, mit rejteget a ruha alatt. Persze nyugodtan megtehette, hiszen balerinaként megtanulta, hogyan tartsa kordában a testét - a sztár ugyanis az Állami Balettintézet diákja volt, mielőtt még jelentkezett a Színművészetire.

A szőke színésznő a hatvanas-hetvenes években rendkívül népszerűnek számított a filmvásznon, sorra tűnt fel olyan sikeres alkotásokban, mint a Régi idők focija vagy a Kojak Budapesten. Majd jött a Família Kft., melynek köszönhetően mindenki tévés mamájává nőtte ki magát. 

Ám bárhogy is szárnyalt Esztergályos Cecília karrierje, a gyermekáldás elkerülte, pedig egy időben nagyon vágyott rá.Szerencsére a sors jelenlegi - sorrendben hatodik - férje révén gondoskodott arról, hogy unokázhasson.

Fonyódi Péter első házasságából született lánya ugyanis leánykának adott életet, így a 67 éves színésznő vele babázik, amikor csak tud.

Fotók: Europress

Ezt is szeretjük