A világhírű magyar színésznőt gyászolja a szakma! Meghalt Ferrari Violetta
Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Ferrari Violetta.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Ferrari Violetta, az ötvenes évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője, aki külföldön is sikeres volt.

A Scala - total verrückt című filmben
A Filmmúzeum Aranykor című műsorában

A Jászai Mari-díjas művész 2014. január 23-i halálának híréről évfolyamtársa, barátnője, Gordon Zsuzsa színésznő tudatta MTI-t.

Óvodásként kezdte a pályát

Ferrari Violetta 1930. április 25-én született Hódmezővásárhelyen, de a fővárosban nevelkedett. A magyar-olasz családba született kislány háromévesen lépett először színpadra a városi teátrumban.

Óvodásként Harsányi Gizinél játszott a rádió gyermek-színtársulatában, fellépett Siliga bácsi gyermekszínházában, részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin.

1949-ben a Madách Színház ösztöndíjasaként végezte el a Színművészeti Akadémiát, ahova 15 évesen felvételizett. Már növendékként kitűnt a társai közül: még nem is végzett, máris ő volt az "ügyeletes" szerelmes fiatal színésznő. 

Miután kézhez vette a diplomáját, a Nemzeti Színházhoz szerződött, a teátrumnak 1956-ig volt a tagja. Klasszikus és kortárs drámák főszerepeinek  egész sorát játszotta el.

Volt többek között Luisa Miller (Schiller: Ármány és szerelem), Hippolyta (Shakespeare: Szentivánéji álom), Ophélia (Shakespeare: Hamlet), Cherubin (Beaumarchais: Figaro házassága) vagy Tünde (Vörösmarty: Csongor és Tünde). Olyan színészóriásokkal dolgozhatott együtt, mint Ladányi Ferenc, Tímár József, Gobbi Hilda vagy Básti Lajos. Bajor Gizi őt tekintette utódjának, Tolnay Klári zseninek nevezte.

1956-ban emigrált

Első filmjét, a Dalolva szép az életet 1950-ben forgatta, amit olyan híres alkotások követtek, mint a Föltámadott a tenger (1954) vagy a 2x2 néha 5 (1955).

1956-ban emigrált, először Bécsben, majd Nyugat-Németországban élt, de lakott Ausztriában és Olaszországban is. Német nyelvterületen zenés komédiákban szerepelt, gyakran filmezett is, de színházban is játszott, például Shakespeare darabokban is. Első filmje a Scala - total verrückt volt 1958-ban, amit a Paprika és a Lass mich am Sonntag nicht allein követett.

1969-ben megvalósult legnagyobb szerepálma: eljátszhatta a Caesar és Kleopátra női főszerepét. Utolsó filmjét 1983-ban forgatta. Érdekesség, hogy az Es muss die Liebe sein című dallal fellépett a német táncdalfesztiválon 1964-ben.

A rendszerváltás után többször hazalátogatott, 1997-ben végleg hazaköltözött Magyarországra. Otthonra Budaörsön lelt, ahol díszpolgári címet kapott. Színpadon már nem volt látható, az orvos eltiltotta a fellépéstől, 1985-ben ugyanis pánikbeteg lett. Tíz esztendőbe telt a gyógyulás, de utána már soha többé nem vállalt szerepet.

A szakmától 1953-ban Farkas-Ratkó-díjat kapott, munkásságát 1955-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

 

Ferrari Violetta 1948-ban feleségül ment a nála csaknem húsz évvel idősebb Básti Lajos színművészhez. Házasságuk talán nem is annyira a korkülönbség, mint inkább kettejük össze nem illő temperamentuma miatt válással végződött 1954-ben.

Soós Imre színész halálosan beleszeretett, szinte felőrölte, amikor a színésznő 1956-ban elhagyta az országot második férjével. 1956 karácsonyán Ferrari Violetta édesanyja vitte utánuk alig öt hónapos csecsemőjüket. 1963-ban megszületett a második fia. Tíz évvel később második férjétől is elvált.

Fotó: cinema.de, Filmmúzeum

Ezt is szeretjük