A világhírű magyar színésznőt gyászolja a szakma! Meghalt Ferrari Violetta

Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Ferrari Violetta.

Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Ferrari Violetta, az ötvenes évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője, aki külföldön is sikeres volt.

A Scala - total verrückt című filmben
A Filmmúzeum Aranykor című műsorában

A Jászai Mari-díjas művész 2014. január 23-i halálának híréről évfolyamtársa, barátnője, Gordon Zsuzsa színésznő tudatta MTI-t.

Óvodásként kezdte a pályát

Ferrari Violetta 1930. április 25-én született Hódmezővásárhelyen, de a fővárosban nevelkedett. A magyar-olasz családba született kislány háromévesen lépett először színpadra a városi teátrumban.

Óvodásként Harsányi Gizinél játszott a rádió gyermek-színtársulatában, fellépett Siliga bácsi gyermekszínházában, részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin.

1949-ben a Madách Színház ösztöndíjasaként végezte el a Színművészeti Akadémiát, ahova 15 évesen felvételizett. Már növendékként kitűnt a társai közül: még nem is végzett, máris ő volt az "ügyeletes" szerelmes fiatal színésznő. 

Miután kézhez vette a diplomáját, a Nemzeti Színházhoz szerződött, a teátrumnak 1956-ig volt a tagja. Klasszikus és kortárs drámák főszerepeinek  egész sorát játszotta el.

Volt többek között Luisa Miller (Schiller: Ármány és szerelem), Hippolyta (Shakespeare: Szentivánéji álom), Ophélia (Shakespeare: Hamlet), Cherubin (Beaumarchais: Figaro házassága) vagy Tünde (Vörösmarty: Csongor és Tünde). Olyan színészóriásokkal dolgozhatott együtt, mint Ladányi Ferenc, Tímár József, Gobbi Hilda vagy Básti Lajos. Bajor Gizi őt tekintette utódjának, Tolnay Klári zseninek nevezte.

1956-ban emigrált

Első filmjét, a Dalolva szép az életet 1950-ben forgatta, amit olyan híres alkotások követtek, mint a Föltámadott a tenger (1954) vagy a 2x2 néha 5 (1955).

Magyar sztárok, akik 2014-ben hunytak el

Nézegess képeket!

Elolvasom

1956-ban emigrált, először Bécsben, majd Nyugat-Németországban élt, de lakott Ausztriában és Olaszországban is. Német nyelvterületen zenés komédiákban szerepelt, gyakran filmezett is, de színházban is játszott, például Shakespeare darabokban is. Első filmje a Scala - total verrückt volt 1958-ban, amit a Paprika és a Lass mich am Sonntag nicht allein követett.

1969-ben megvalósult legnagyobb szerepálma: eljátszhatta a Caesar és Kleopátra női főszerepét. Utolsó filmjét 1983-ban forgatta. Érdekesség, hogy az Es muss die Liebe sein című dallal fellépett a német táncdalfesztiválon 1964-ben.

A rendszerváltás után többször hazalátogatott, 1997-ben végleg hazaköltözött Magyarországra. Otthonra Budaörsön lelt, ahol díszpolgári címet kapott. Színpadon már nem volt látható, az orvos eltiltotta a fellépéstől, 1985-ben ugyanis pánikbeteg lett. Tíz esztendőbe telt a gyógyulás, de utána már soha többé nem vállalt szerepet.

A szakmától 1953-ban Farkas-Ratkó-díjat kapott, munkásságát 1955-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

 

Ferrari Violetta 1948-ban feleségül ment a nála csaknem húsz évvel idősebb Básti Lajos színművészhez. Házasságuk talán nem is annyira a korkülönbség, mint inkább kettejük össze nem illő temperamentuma miatt válással végződött 1954-ben.

Soós Imre színész halálosan beleszeretett, szinte felőrölte, amikor a színésznő 1956-ban elhagyta az országot második férjével. 1956 karácsonyán Ferrari Violetta édesanyja vitte utánuk alig öt hónapos csecsemőjüket. 1963-ban megszületett a második fia. Tíz évvel később második férjétől is elvált.

Fotó: cinema.de, Filmmúzeum

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük