Dunai Tamás tragikus hirtelenséggel elhunyt: a 73 éves színészt otthonában érte a halál

Szerda délután otthonában elhunyt Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

dunai-tamas-cover

Tragikus hirtelenséggel, szerda délután otthonában elhunyt Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész - közölte ma a családja az MTI-vel.

A 73 éves művészt 1985-ben tüntették ki Jászai Mari-díjjal, 1997-ben lett érdemes, 2015-ben kiváló művész. 2022-ben örökös taggá vált a Halhatatlanok Társulatában. Az egyik legszebben beszélő magyar színésznek tartották. 

Dunai Tamás 1949. július 7-én született Mohácson. 1973-ban magyar-francia szakon végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsésztudományi karán, három évvel később a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Még ebben az évben a Madách Színházhoz szerződött, melynek 1992-ig volt a tagja, majd szabadúszóként játszott tovább vidéken és több fővárosi teátrumban. 

Dunai Tamás Lestyák Mátyás szerepében A beszélő köntös című musical próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2018 szeptemberében.
Dunai Tamás Lestyák Mátyás szerepében A beszélő köntös című musical próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2018 szeptemberében.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Pályafutása közel ötven éve alatt megszámlálhatatlan színházi, film- és televíziós szerep kötődik a nevéhez. A Madách Színház számos nagy sikerű zenés darabjában játszott: ő volt Cratchit az Isten pénzében, Tevje a Hegedűs a háztetőn című darabban, a Doctor Herz főszereplője, Schultz úr a Kabaréban, Srulik a Gettóban, Mr. Banks a Mary Poppinsban, Karenin az Anna Kareninában. Több mint három évtizeden keresztül játszott a Macskák című musicalben. 2006 szeptemberétől a Madách Musical Műhely osztályvezető tanára volt.

1998-ban EMeRTon-díjat kapott Az év musicalénekese kategóriában. 2004-ben rendezőként is bemutatkozott az Ez nem ugyanAz című musicalesttel. 

A televízióban sok vers- és sanzonfelvételen vett részt, hangjátékokban is közreműködött, tagja volt a Színészzenekarnak, klarinéton és szaxofonon játszott. Az ország számos pontján láthatta a közönség előadóestjeit. Gyakran fellépett a Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként.

Narrátorra volt a televízióban 1974-től 1991-ig futott Magyar tájak című sorozatnak, szerepelt a Mint oldott kéve című hatrészes alkotásban. Olyan filmekben láthattuk, mint az Angi Vera, a Dóra jelenti, az Állatkerti mesék, a Sztracsatella vagy Made in Hungaria. Szerepelt a február elején bemutatott Az almafa virága, című magyar-vietnámi koprodukciós alkotásban is.  

2020-ban a legjobb színészpárosnak járó Platina-díjat nyerte el Cserhalmi Györggyel a Los Angeles-i Independent Shorts Awards filmfesztiválon. 

1996 óta háromszor hívta meg a BBC Világszolgálat, hogy a magyar adás állandó munkatársainak beszédkultúrájával foglalkozzon.

Dunai Tamás 2015 májusában a köztévé Hogy volt!? című műsorának felvételén.
Dunai Tamás 2015 májusában a köztévé Hogy volt!? című műsorának felvételén.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Dunai Tamásról kevesen gondolnák, hogy volt idő, amikor kishitűséggel küzdött. A Mary Poppinsban próbált egy szerepet, amivel nem tudott a rendezőnek megfelelni. Az egyik kritikája annyira megviselte, hogy másnap gyomorvérzéssel kórházba vitték. 

- Folytonos teljesítési kényszer volt. Hármas szereposztásban csináltuk, és bennem volt az az ösztön, hogy én akarom ezt a legjobban csinálni. Meg akartam felelni, de nem tudtam. Ha pedig az ember folyton olyat akar, amit nem tud, abba bele lehet vérezni. Utólag jöttem rá, hogy igazuk volt. A kishitű gondolataimmal nekem ez tényleg nem fog menni - idézte szavait a Blikk Kadarkai Endre Élni jó című műsorából, ami február 18-án került adásba a Klubrádióban. 

A színész később rájött, a rendezőnek köszönheti, hogy túllendítette a kishitűségén. Nem csak megbocsátott neki, de nyolc évig a tanársegédje volt a színművészetin.

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük