Vajon elég ügyes háziasszony D. Tóth Kriszta?

Főzés közben beszélgettünk a műsorvezetővel

Ismerd meg új oldaláról is. (x)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

D. Tóth Kriszta néhány éve a híradós kulisszát cserélte a DTK című talkshow díszleteire. Hosszabb ideje viszont egyáltalán nem látjuk már képernyőn, mert - ahogy egy korábbi interjújában elmondta - nem szeretne félgőzzel és rossz kompromisszumok árán csinálni semmit, csak azért, hogy szem előtt legyen.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a tévés világon kívül is tökéletesen megtalálja a helyét: több mesekönyv után 2013-ban megjelent első felnőtteknek szóló regénye, a Jöttem, hadd lássalak, idén pedig a Húszezer éjszaka, amelyből alig egy hónap alatt tízezer példány fogyott, így amikor beszélgetünk, büszkén mosolyogva meséli a jó hírt: már készül az utánnyomás. Most éppen az írás az első számú tevékenység az életében, emellett pedig UNICEF-nagykövet.

Sejtettük róla, hogy tud és szeret is főzni, de hogy pontosan miket, és hogy az angol férje ízlése mennyire befolyásolta a családi ebédek menüjét, arra nagyon kíváncsiak voltunk. Mint kiderült, az a fajta világkonyha, amit mi is szeretünk, és amiről a GoodFood is szól, közel áll a szívéhez.

Miket főz D. Tóth Kriszta?

- Milyen ételek kerülnek nálatok az asztalra?

- Majdnem minden nap főzök. Angol-magyar család vagyunk, emiatt az étkezési szokásaink érdekesen keverednek. Nálunk, magyaroknál jellemzőbb a hideg vacsora, míg az ebéd a nap legfontosabb étkezése. Az angoloknál ez éppen fordítva van: ebédre valamilyen salátát vagy szendvicset esznek, este pedig jöhet a főtt étel. Én is erre álltam át, de arra azért odafigyelek, hogy ne túl későn üljünk asztalhoz.

Figyelek arra is, hogy olyan helyen vásároljak, ahol tisztaság van, ahol tudom, hogy jó helyről származik az élelmiszer. Nem vagyok biomániás, de bizonyos hozzávalókból - például tojásból, tejből, citromból - igyekszem mindig minőségi terméket venni. Egészen biztosan veszek friss fűszernövényeket, ha látok valahol: koriandert, kakukkfüvet, zsályát.

Azt talán kevesen tudják, hogy Kriszta édesapja fiatalkorában szakács, majd az egyik helyi vendéglátó-ipari szakközépiskola igazgatója volt Kaposváron, illetve hogy édesanyja is ezen a területen dolgozott tanárként.

- Melyik ízvilág áll hozzád közelebb, a magyar, vagy az angol?

- Sokszor főzök magyar ételeket is, de nálunk tényleg a világkonyha jellemző. Néha indiai, néha olasz, néha mexikói, amihez éppen kedvünk van. A lányom például mindent imád, ami csípős, a csirkés fajitas a kedvence, de azért látszik rajta, hogy igazi vagány magyar csaj, mert mindenhez, de tényleg mindenhez tud tejfölt enni. Arra például nagyon büszke vagyok, hogy a család angol része rajong a csirkepaprikásomért.

Angliában nincs olyan tejföl, amilyen nálunk, ezért egyszer ásványvizes palackban vittem magammal itthonról. Még azok a rokonok is imádták, akik egyébként nagyon odafigyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek.

- A karácsonyi vacsorára hogyan szoktál felkészülni?

- Precíz vagyok, ha főzésről van szó, csak egy kicsit kétbalkezes. Velem mindig történik valami, ha főzök. Elejtem, elvágom, eltöröm, kiöntöm. Ugyanakkor nem tudok csak főzni a konyhában, valamit muszáj csinálnom még mellette. Például ilyenkor szoktam megnézni a kedvenc sorozataimat. Vagy leckét írunk a lányommal.

Az az igazság, hogy egyáltalán nem vagyok édesszájú, ezért a desszerttel voltam a legnagyobb bajban. Sütni nem tudok, és ez az a terület, ahol kissé elbizonytalanodom. Aztán amikor jött a trifle ötlete, és ezt elmondtam otthon, egyik jó tanács jött a másik után. A férjem szerint a sherry a lényeg. Az apósom szerint a pontos rétegezés a legfontosabb. Mégiscsak egy régi angol desszertről van szó, még jó, hogy mindenki tudja, mitől lesz igaz

Válaszd erre az ünnepre Kriszta menüjét te is!

D. Tóth Kriszta karácsonyi menüjének receptjét megtalálod a GoodFood decemberi számában! December 13-án, szombaton 11 órakor pedig az Örkény István Könyvesboltban dedikálja a Húszezer éjszaka című könyvét és a GoodFood decemberi lapszámát.

Ezt is szeretjük