Ő volt Tímár Mihály Az aranyemberben - A színész 30 éve hunyt el
Csorba András erdélyi magyar színész játszotta a főszerepet a Jókai-regényből készült filmben.

csorba-andras-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kereken 90 évvel ezelőtt született és 30 évvel ezelőtt hunyt el Csorba András erdélyi magyar színész, színészpedagógus, színigazgató, aki Magyarországon egyetlen filmben szerepelt, de azzal híressé vált. Az 1962-ben Gertler Viktor rendezésében készült Az aranyember című filmben ő alakította a főhőst, Tímár Mihályt.

Az aranyember volt az első magyar szélesvásznú film, a forgatáshoz szükséges Agascope kamerákat Svédországból kölcsönözték. Jókai Mór regényének harmadik filmváltozata olyan hatalmas sikert aratott, hogy a következő években további műveit filmesítették meg Várkonyi Zoltán irányításával. Az aranyembert a mozik 1974-ben újra műsorra tűzték, a televízió is többször sugározta, népszerűsége töretlen, a mai napig időről időre látható a köztévén.

Csorba András 1927. augusztus 25-én született Marosvásárhelyen. 1952-ben végzett Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Első színpadi szerepét még elsőéves főiskolásként játszotta. Miután lediplomázott, a marosvásárhelyi Székely Színház tagja lett. Két évvel később már tanított a Színművészeti Intézetben, 1981 és 1987 között pedig az intézet rektora volt. Tanárként is nagy köztiszteletnek örvendett, olyanok is felnéztek rá, akik színészként soha nem is látták. 

Szívműtétje, illetve pár hónapos hiányzás után, amikor megjelent az egyetemen, a tanári kar, a műszak, az irodisták és a hallgatók kivonultak a folyosóra, és percekig tapsolták a puszta jelenlétét - írta róla az e-nepujsag.ro

Csorba András 1970-től 1973-ig, lemondásáig a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett. Méltósággal viselt betegség után, 1987. augusztus 24-én, egy nappal a 60. születésnapja előtt hunyt el. Temetésén összegyűlt Erdély színésztársadalma. 

Ezt is szeretjük