Coming out: Keményen osztják a nézők az év magyar sikerfilmjét
Sérti a melegeket
Alig mutatták be, máris botrányt kavar az új magyar vígjáték.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tabukat ledöntő alkotásnak harangozták be, a kritikusok ennek ellenére mégis támadják, a melegek botrányosnak tartják a Coming out című filmet. A nézőknek viszont bejön az új magyar romantikus vígjáték - legalábbis az eddigi nézettségi adatokat tekintve.

Orosz Dénes rendező december 5-én bemutatott filmje a második legnézettebb film volt a hétvégén, de a többség csalódottan távozott a moziból.

Tele van klisékkel

A nézettségi adatok alapján nagy siker a Coming out című új magyar film, bemutatása első hétvégéjén, vagyis az első négy napon máris 22.661 néző tekintette meg országszerte. Ezzel máris az év legnézettebb magyar filmjévé vált, ennél több nézőt legutóbb az Üvegtigris 3 vonzott 2010 decemberében - azt majdnem közel 48 ezren látták négy nap alatt.

Az eredménnyel a nézettségi toplista második helyén debütált, csak a Disney új animációs filmje, a Jégvarázs előzte meg a hétvégén. Ehhez azért hozzátartozik az is, hogy 56 moziban mutatták be egyszerre és hatalmas kampány előzte meg a premiert. Szóval várjuk meg, marad-e a lelkesedés a  következő napokban és hetekben is.  Azok, pedig akik megnézték, azoknak a nagy része nem dicsérte a filmet.

"Hidd el nekem, kedves druszám, egy lépést sem érdemes tenni ezért a filmért. Én csak azért néztem meg, mert ott, ahol voltam, éppen vetítették. Teljesen kidobott idő, amit sokkal jobb célra is föl lehet használni" - írta a filmkatalogus.hu fórum oldalán egy hozzászóló.

"Ebben a filmben, aki meleg, az úgy öltözködik, mint egy páva, az rázza a fenekét, kacérkodik, eltartja kisujját, akkor is, amikor épeszű ember nem tartja el a kisujját. Ebben a filmben mindenki meg lesz nyugtatva egy vén majom genetikus által, hogy nem kell ám félni, a melegség nem örökölhető. Ebben a filmben az a hepiend, hogy a meleg megheterósodik. És bónuszban rengeteg pucér női testrész is van benne, nehogymá" a heteró fehér férfiaknak ne legyen mit nézegetni" - fakad ki Angelika58.

Sérti a melegeket

"Nem kéne egy ilyen érzékeny témával viccelődni. A végén még tényleg elhiszik sokan, hogy a melegség megváltoztatható. Itt Magyarországon is sok szülő ex-gay klinikára, vagy kuruzsló pszichológushoz küldi a saját gyerekét, amikor kiderül róla, hogy meleg. Sokan hisznek abban, amit a film viccesen bemutat" - ez egy meleg néző véleménye.

A kritikusok is lehúzzák a filmet, főként azt emelik ki, hogy bár a rendező a melegek elfogadását szerette volna erősíteni, csak sértette őket.

"...mit sugall a szépen végigvezetett történettel Orosz: a melegség gyógyítható, mert vannak olyan nők, akik még a melegeket is ráveszik arra, hogy heterókká váljanak" - írja az Origo oldalán Kovács Bálint.

"A Coming out egyetlen erénye nagyjából az, hogy megpróbál beszélni a homoszexualitásról. Ez sikerülni nem sikerül, de a kísérlet már önmagában érték. A film viszont így prűdségén és kínos humorán túl pont olyan lett, mint a magyar társadalom viszonya a melegekhez: éretlen" - olvasható a HVG-ben.

"...soha nem készült még ennyire rasszista tartalmú film Magyarországon. Egyszerűen az indulatok, amiket a Coming Out terjeszt, önmagukért beszélnek. A hozzászólások a film "meleg" mivoltát támadják, eközben pedig ekézik a "buzikat, akiknek végre lesz mit nézni" - utóbbi pedig egy idézet, méghozzá körülbelül az egyetlen, amit gond nélkül lehet szó szerint idézni" - fejti ki ennél jóval indulatosabban véleményét a Media addict írója.

A két főszereplő, Csányi Sándor és Tompos Kátya színészi alakítása a kritikusoktól nem kap dicsérő szavakat, a szomszédot alakító Mucsi Zoltánról valamint az újságírónőt játszó Für Anikóról elismerően szólnak.

Fotó: Megafilm/Takács Attila

Ezt is szeretjük