Elhunyt Chrudinák Alajos - A Panoráma műsorvezetője pár hete távozott
82 éves korában elhunyt Chrudinák Alajos, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, főszerkesztője.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Chrudinák Alajos, a Magyar Televízió népszerű műsorainak egykori vezetője, főszerkesztője. A 83. születésnapján, 2020. március 29-én a Duna Televízióban műsorra tűzött, róla készült portréfilmből kiderül, hogy a Panoráma legendás főszerkesztője és műsorvezetője március 11-én távozott az élők sorából. 

"Mátrai otthonában, január közepén kerestük fel a legendás televízióst, Chrudinák Alajost, aki több mint 15 éve ide vonult vissza a feleségével. Egy néhány perces kisfilmhez készítettünk vele egy rövid interjút, akkor még nem gondoltuk volna, hogy utoljára ül a kamera elé " - így indul az a 26 perces, Magyar szemmel - Ahogyan Chrudinák Alajos látta a világot című portréfilm, ami a közel három és fél évtizedes pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait mutatja be, és a Duna Televízióban került adásba tegnap este. 

chrudinak-alajos-2020
Fotó: Duna Televízió

Chrudinák Alajos 1937. március 29-én született Budapesten. 1955-ben érettségizett, majd Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetben tanult 1955–56-ban, ezt követően beiratkozott az ELTE-re. Az 1956-os forradalom során Nagy Imre vonalával szimpatizált, ezért egy évre bebörtönözték, majd kitiltották az ország összes egyeteméről. 

1963 és 1972 között a Magyar Rádió munkatársa volt, majd a Magyar Televízióhoz került, ahol a Külpolitikai Szerkesztőségének helyettes vezetője és a Panoráma, Nemzetközi Stúdió, Parabola, Szemtől szemben, Fórum című műsorainak a főszerkesztője volt.

A Panoráma főszerkesztője és műsorvezetője

Az 1981-ben indult Panoráma című külpolitikai magazinműsor nagyon népszerű volt, főműsoridőben vetítették. Olyan egyedi felvételeket szereztek meg a Magyarországon még újszerű, oknyomozó újságírást folytató szerkesztők, mint a Ceauşescu-per, illetve sokszor első kézből tudósítottak a délszláv háborúból. Neves tudósítók dolgoztak a műsorban, Chrudinák Alajos, Sugár András és Baló György, valamint Járai Judit. A Panoráma főcímét ma is mindenki felismeri: a nyugat-berlini Tangerine Dream nevű zenekar Choronzon című száma szólt alatta.

Chrudinák Alajos 1968-tól 2004-ig több mint százhetven riport-dokumentumfilmet készített az erdélyi magyarok szenvedéseiről, a közel-keleti háborúkról, az izraeli megszállásról, Trianon tragikus következményeiről és a kommunista diktatúrák embertelenségéről - írja róla a Wikipédia

Neki köszönhető, hogy a Magyar Televízió 1989-ben leadta az erdélyi falurombolások bírálatát Tőkés Lászlótól. Az 1989-es romániai forradalom idején elsőként szerezte meg a Ceauşescu-per filmfelvételeit. A szocializmus idején bátran szembement az akkori irányzattal, bírálta a rendszert, illetve politikusait. Ennek következményeként a Panoráma főszerkesztőjét a saját műsorából is eltiltották, majd Jordániába helyezték. 1994 és 1998 között a Magyar Televízió közel-keleti tudósítója volt.

Chrudinák Alajos, a Magyar Televízió külpolitikai főszerkesztőségének vezetője dolgozószobájában, 1990-ben
Chrudinák Alajos, a Magyar Televízió külpolitikai főszerkesztőségének vezetője dolgozószobájában, 1990-ben
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

Rövid ideig (1990 januárja és áprilisa között) az MTV elnökségi tagja, 1996 és 1997 között az MTV regionális elnökhelyettese, 1998 és 2004 között főmunkatársa. A 2000 után induló Echo TV-nél még munkát vállalt, majd a 67. születésnapja után visszavonult. Élete utolsó éveiben a Mátranováktól 10 kilométerre lévő Mátracserpusztán élt feleségével. 

1982-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1976-ban, 1978-ban, 1980-ban és 1982-ben is elnyerte a Miskolci TV-fesztivál fődíjait, 1980-ban Monte-Carlóban Arany Nimfa-díjat nyert. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük