A magyar színésznő csodagyerekként hódította meg Európát - Makk Károly múzsája volt
Bulla Elma már kislányként rabul ejtette közönségét.

bulla-elma-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bulla Elma színésznő egyedülálló tehetsége már nagyon fiatalon megmutatkozott, ezért szülei egy tánciskolába íratták, illetve táncórákra járatták, ahol elképesztő akaraterővel tanulta meg és végezte el a különféle gyakorlatokat. Mindennek köszönhetően hatéves korában már önálló matinét szerveztek neki, a húszas évek elején pedig külföldi turnéra indult.

13 évesen már Shakespeare-darabban szerepelt

Csodagyerekként Munczi Bella néven lépett fel a bécsi színházban, ahol a korszak legendás színházi rendezője, Max Reinhardt figyelt fel rá, és a szárnyai alá vette. A kiváló taníttatásnak köszönhetően 13 éves korában már eljátszhatta Puckot a Szentivánéji álomban. 

S mert ilyen korán kezdtem, sokan még idősebbnek hisznek, mint amennyi valójában vagyok

- mondta egyszer az 1913-ban született színésznő, aki 1928 és 1934 között fellépett Berlinben, Münchenben és Bécsben Reinhardt társulatának egyik vezető színésznőjeként. A külföldi sikerek hatására Magyarországon is megismerték nevét, Bárdos Artúr, a Belvárosi Színház alapító igazgatója pedig 1934-ben hívta haza.

Eljátszotta Szent Johannát is

Bulla Elma egy évvel később mutatkozott be az itthoni nézőknek, 1936-ban pedig karrierje első nagy sikerét érte el George Bernard Shaw méltán népszerű Szent Johanna című darabjában, amiben Johannát keltette életre. Alakítását nemcsak a közönség, de a kritikusok is imádták, lelkendezve írt róla többek között Márai Sándor és Herczeg Ferenc is. 1938-ban a Vígszínházhoz szerződött, a negyvenes években pedig számos magyar filmben tűnt fel olyan legendás színésznők oldalán, mint Tolnay Klári, Karády Katalin és Muráti Lili.

Az idős színésznő utolsó nagy szerepét Örkény István Macskajáték című darabjában kapta: 1971-től kezdődően mintegy kétszáz alkalommal keltette életre Gizát, akit aztán Makk Károly 1974-es, Oscar-díjra jelölt filmjében is ő alakított. A munka során szoros rendező-színész viszony alakul ki közöttük, a rendező múzsájaként utolsó jelentős filmjeit is vele forgatta a televíziónak. A Déry Tibor novellájából készült Philemon és Baucis című filmben az idős Páger Antal volt a partnere, ahogyan A téglafal mögött című 1980-ban bemutatott filmben is, amelyben utoljára állt a kamerák elé.

Bulla Elma munkássága elismeréseként 1956-ban Kossuth-díjat kapott, 1971-ben pedig Varsányi Irén-emlékgyűrűt. 1980-ban hunyt el 66 éves korában, és azóta is az isteni Bullaként vagy az egykori csodagyerekként emlegetik.

Ezt is szeretjük