Öngyilkossága előtt volt férjével telefonált Domján Edit

15 évig tartó házasságát mutatja be a színdarab

Bozsó Péter alakítja Kaló Flóriánt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

"Köszönet mindenért…" címmel mutatja be március 7-én legújabb darabját a Turay Ida Színház. A rendező, Árkosi Árpád Domján Edit és Kaló Flórián színészpár házasságát viszi színre. 

Domján Editet Germán Lívia, Kaló Flóriánt pedig Bozsó Péter alakítja, ők mutatják be a két legendás színművész kapcsolatát.  A darabról a 41 éves színésszel beszélgettünk.

Domján Edit és Kaló Flórián

Domján Edit szerelmének mindenki Szécsi Pált tartja, akivel tíz hónapig folytatott szenvedélyes kapcsolatot. Kaló Flóriánról a legtöbben meg is feledkeznek, pedig a vele kötött házassága 15 éven át tartott.

- Furcsa, hogy mi marad meg egy emberből mások emlékezetében. Ő a Domján férje - ez volt az egyik válasz, amikor róla kérdeztem az ismerőseimet, a másik pedig a palacsintás király. (Az 1973-as Palacsintás király című filmben Kaló Flórián alakította a főszakácsot - a szerk.) Azt gondolom, ez érdemtelen, hiszen számtalan jobbnál jobb filmben, a színpadon pedig a világirodalom legismertebb darabjaiban játszott. Kaló inkább karakterszínész volt, nem volt egy főszerepelő típus külsőre.

- Színpadi műveket és rádiójátékokat is írt. Milyen ember volt  ő a színpadon kívül?

- Egy rendkívül intelligens, a komolyzene, az irodalom, a képzőművészetek, gyakorlatilag minden iránt érdeklődő, nyitott ember volt, ma azt mondanánk, hogy polihisztor. Pont azon gondolkodtam, hogy ha ma élne, rendezne, és nem is keveset, mert egy olyanfajta intellektus, aki képes a színpadot a másik oldalról is szemlélni.

- Domján Edit és Kaló Flórián szerelme a főiskolán szövődött, együtt szerződtek Szegedre, ahol szó szerint kitartottak egymás mellett jóban-rosszban. 

- Amikor beszélgettem a darab írójával, Topolcsányi Laurával, mondott egy érdekes mondatot, ami a mai napig visszacseng a fülemben: a főiskolai osztály legszebb lánya beleszeretett az osztály legokosabb fiújába. Azt hiszem, ebben a mondatban nagyon sok minden benne van. Kalónak volt egy, az akkori rendszernek nem tetsző megnyilvánulása, Szózatot szavalt '56-ban, ezután tiltólistára került, nem engedték, hogy Szegeden kívül máshol is játsszon, Domján Editet ezzel szemben folyamatosan hívták, többször is vendégszerepelt Budapesten. Akkor mehetett volna vissza a fővárosba, amikor csak akar, de ő azt mondta, hogy nem, ketten vagyunk, majd együtt. Akkor még fiatal volt a kapcsolatuk, nagyon szorosra zártak. Ismerjük az ilyen élethelyzeteket, amikor a külső csapások csak még jobban megerősítenek egy kapcsolatot.

- Az előadás címe Köszönet mindenért…, ami Domján Edit egyik híres dalának címe. Melyikük köszönt meg mindent a másiknak?

- Szerintem nagyon sokat köszönhettek egymásnak. Fura szimbiózisban élt ez a két színművész, igazán különleges házasság volt. Kaló talán alá is rendelődött Domján Edit személyiségének, karrierjének. Azt gondolom, sok mindent eltűrtek, elviseltek egymástól, egy édes-keserű kapcsolat lehetett.

Domján Edit és Kaló Flórián

A darab túlnyúlik az ő házasságukon. Domján Edit életének utolsó négy évében már nem éltek együtt, elváltak, de valamilyen szinten tartották a kapcsolatot. A darab sok pici életképből áll, nagyjából 15-ből: a legelső a főiskolás időszak, az esküvőjük, az utolsó képek egyike pedig az a bizonyos utolsó karácsonyi telefonbeszélgetés, amikor Kaló Flórián felhívta Domján Editet, hogy boldog születésnapot kívánjon neki, hiszen december 25-én lett 40 éves. Akkor beszéltek utoljára egymással.

- Kaló Flóriánhoz búcsúlevelet is írt a színésznő, talán ez is mutatja, hogy mindvégig fontos szerepet játszott az életében. Kiderül a darabból, miért nem működött és ment tönkre a házasságuk?

- A kapcsolatuk sok aspektusát körbejárja ez az előadás. Minden emberi kapcsolat rendkívül bonyolult, még a benne élők számára is tartogat megfejthetetlen dolgokat, a külső szemlélő pláne nem tudja megítélni. A darab egyik erőssége, hogy nagyon sok mindent felvillant a nézőnek, és nem feltétlenül akar ráerőszakolni egyfajta megoldást, hagyja gondolkodni.

A Turay Ida Színház 2015. március 7-én, 19 órakor Árkosi Árpád rendezésében mutatja be Topolcsányi Laura Köszönet mindenért… című színdarabját. Domján Edit és Kaló Flórián színészházaspár életének és pályájának részbeni bemutatását Germán Líviára és Bozsó Péterre bízta.

Fotó: Turay Ida Színház

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük