Hernádi Judit Oscar-díjas alakítást nyújt a Becéző szavakban

Hernádi Judit és Gyabronka József kettőse zseniális a Becéző szavakban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Larry McMurtry világhírű, Becéző szavak című regényéből 1984-ben került a mozikba az öt Oscar-díjat elnyert filmváltozat Shirley McLaine, Debra Winger és Jack Nicholson főszereplésével. A Dan Gordon által jegyzett színpadi változat 2007 óta a világ számos színházában fut nagy sikerrel. Végre Magyarországon is látható, a Belvárosi Színházban szeptemberben mutatták be az Orlai Produkciós Iroda a Szentendrei Teátrum közös előadásaként.

A darab abszolút főszereplője az anyát alakító Hernádi Judit. Aurora régóta özvegy, a lányát egyedül nevelte fel, és a mártír anya ütőkártyáját bármikor képes kijátszani. Emma a szeme fénye, a legjobbat akarja neki, ezért aztán sem a lánya döntései, sem a választottja nem elég jó neki, és ezt rendre hangoztatja is: a szavaival, a hanghordozásával, a mimikájával. 

becezo-szavak-hernadi-peter-kata2
Fotó: Takács Attila

Hernádi szarkasztikus humorával abszolút telitalálta erre a szerepre. Az agyunkra megy, hogy aztán két perccel később úgy megnevettessen bennünket, hogy a könnyünk is kicsorduljon, aztán nem sokkal később a szomorúságtól lesz fátyolos a szemünk. Sajnáljuk, mert magányában toppan be a lányához hívatlanul vagy hívja fel telefonon, amikor csak kedve szottyan, aztán kétségbeesésében, miután meg tudja, hogy Emma haldoklik. 

becezo-szavak-hernadi-peter-kata
Fotó: Takács Attila

A Péter Kata által alakított Emma félig az anyja lánya, így nem csak vissza tud vágni az Aurorának, de igényli is a vele folytatott szócsatákat. Ha egy hívás elmarad, ő telefonál rá az anyjára. Akkor is hozzá menekül három kisgyerekével, amikor rádöbben, hogy a férje megcsalja. Halálos betegen is az anyja az, aki mindent megtenne érte, ha kell, megfenyegeti az orvost is. 

Amíg a lányt kimerítik a sorra érkező gyerekek, majd egyre jobban legyengíti a betegsége, az anya kivirul. Megismerkedik az egyik szomszéddal, aki celebként a nála fiatalabb nőkkel menekül egyéjszakás kalandokba. A Gyabronka József megformált Garettel húzd meg, ereszd meg módon folytat Aurora szócsatákat, úgy sziporkáznak, hogy erőteljesebbek és viccesebbek Shirley McLaine és Jack Nicholson kettősénél is.

becezo-szavak-hernadi-gyabronka
Fotó: Takács Attila

A volt űrhajósról is kiderül, csak a magány teszi a mának élő dzsigolóvá, valójában ő is vágyik valakire, aki igazán törődik vele. Auroráról pedig az, hogy korábban nem tapasztalta meg, milyen is az igazi, testi élvezet. Az asszony csak akkor kezdi el igazán élni az életét, amikor a lányáé a vége felé indul.   

Aurora: Hernádi Judit
Emma: Péter Kata
Garrett: Gyabronka József
Flap: Horváth Illés
Doctor Maise / Doris / Patsy: Cseh Judit

Díszlet: Kálmán Eszter
Jelmez: Kiss Julcsi
Dramaturg, fordító: Zöldi Gergely
Rendező: Kocsis Gergely
Producer: Orlai Tibor

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 

Ezt is szeretjük