Tovább dagad a botrány a Baukó-Havas ügy körül: egymásnak estek a kommentelők is

A Havas Henrik körüli botrány alaposan megosztja a közvéleményt és a médiát. Egyelőre nem tudni, mi az igazság.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Baukó Éva december 4-én a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben árulta el, hogy nyolc évvel ezelőtt szexuálisan zaklatták a munkahelyén, ami annyira megviselte, hogy az alkoholhoz nyúlt, illetve depressziós és pánikbeteg lett. Akkor még nem nevezte meg az elkövetőt, aki elmondása szerint azzal zsarolta meg, hogy tönkreteszi a karrierjét, ha nem lesz a szeretője.

Az Indexnek még aznap elárulta, hogy Havas Henrikről van szó, akitől "mindig görcsbe rándul a gyomra, ahányszor meglátja ezt az embert a tévében". Nem most beszélt először azonban a Való Világban feltűnt valóságshow-sztár az őt ért munkahelyi traumákról, hiszen 2011-ben a Fókusznak adott riportjában már megosztotta történetét a nyilvánossággal, egy évvel később pedig a Dopemannek adott interjújában tálalt ki, ám ekkor még nem foglalkozott vele senki.

bauko-eva-3
Fotó: Facebook/Baukó Éva

- Nem minősítem ezt az egészet. Sz*r*k bele! Évike néha előjön ezzel a történettel, mondja a magáét. Én nem beszéltem vele, nem is fogok, azt pedig ugye, nem képzeli, hogy annyit foglalkozom az üggyel, hogy perre vigyem? - nyilatkozta a Blikknek december 5-én Havas Henrik, aki azt is tagadja, hogy Baukó Éva valaha is az asszisztense lett volna.

"Felnéztem Havasra, nagyon tiszteltem"

- Azért mondom el ismét, mert biztos vagyok abban, hogy ez nemcsak velem fordult elő, és látva Sárosdi Lilla bátorságát, én is szerettem volna, ha az ügy nagyobb nyilvánosságot kap. 25 éves voltam, akkor költöztem fel Békéscsabáról, felnéztem Havasra, nagyon tiszteltem. Óriásit csalódtam benne - nyilatkozta Baukó Éva a hét elején az Indexnek.

Az ellentmondásokkal teli ügy az elmúlt napokban újabb fordulatot vett, hiszen Baukó Éva november 14-én egy interjút adott a Borsnak, melynek legfontosabb kijelentése egyáltalán nem áll összhangban friss nyilatkozataival.

- Szeretnék visszatérni a kép­ernyőre. Jövő hónapban lesz egy szereplésem, de még nem árulom el, hogy micsoda, legyen meglepetés. Legszívesebben műsort vezetnék,

de engem sajnos nem molesztált senki.

Az ATV mindeközben úgy döntött, hogy nem indít vizsgálatot Havas Henrik ügyében, tájékoztatta erről a Zoomot Németh Szilárd, a csatorna főigazgatója. A portál szerint ennek egyik oka feltehetően az, hogy Baukó Évát nem tekintik megbízható, szavahihető közszereplőnek, a másik pedig, hogy erős a gyanújuk, miszerint összehangolt támadás indult Havas Henrik ellen, amiért könyvet írt a Jobbik elnökéről, Vona Gáborról.

Havas Henrik december 6-án, szerdán el sem ment a Vona Gáborról szóló, Újratervezés című életrajzi könyv bemutatójára, döntését pedig így indokolta meg az N1TV-nek eljuttatott közleményében:

- A kormánypárti média politikai eseményt kreált egy egyszerű könyvbemutatóból, és kihasználta azt. Anélkül tették mindezt, hogy elolvasták volna a könyvet, és lenne bármilyen háttérinformációjuk - fejtette ki távolmaradásának okát Havas Henrik, a Zoomnak pedig azt is hozzátette, hogy semmi köze a Jobbikhoz, éppen ezért együtt fényképezkedni sem akart Vona Gáborral.

Az Origó legfrissebb értesülései szerint a kisoroszi önkormányzat - melynek Havas Henrik május óta a képviselője - rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol a műsorvezető szexuális zaklatási ügyével foglalkoznak, a hivatalos közleményt pedig hétfőre ígérték.

Hogy kinek van igaza, egyelőre nem lehet tudni, a média pedig különösen nehéz helyzetben van, hiszen a Baukó Éva által újra kirobbantott botránnyal kapcsolatos nyilatkozatokat leközlik, ám józan ésszel egyelőre nem szabad senki feje fölött pálcát törni a bizonyítékok és tények hiányában. A közösségi média felületein ennek ellenére elszabadult a pokol.

"Évi, a múltkor pont azt mondtad, hogy téged nem zaklatott senki. Akkor hazudtál vagy most?", "Te, Éva, feltűnési viszketegségben szenvedsz, csak azért, hogy felfigyeljenek rád", "Ha van erre bizonyítékod, Éva, akkor bűnhődjön a Havas, ám ha ez csak egy újabb celebkedésed, akkor a Havas helyében a bugyidat is leperelném rólad", "Nekem az egész hölgy hiteltelen, egy szavát sem hiszem korábbi "karrierje" alapján! Már elfelejtették, most szerepelni szeretne" - ilyen és ehhez hasonló gyűlölködő kommentek árasztották el Baukó Éva posztját a Facebookon.

Akadnak azonban olyanok is, akik kiállnak Baukó Éva igaza mellett: "Attól, hogy egy nő csinosnak születik, nem egyenlő azzal, hogy meg is d*ghatj*k! Hogyha a kinézetem alapján alanyi jogot formál a főnököm arra, hogy lefeküdjön velem, és a munkaviszonyomat ettől teszi függővé, akkor az szexuális zsarolást és szexuális visszaélést követ el!", "Fel a fejjel, a Karma dolgozik. Előbb vagy utóbb visszakapja a szemétláda. Ha szerencséd van, végig is nézheted!", "Úristen, mennyi embernek nincs itt szíve. Ha megtudnátok, milyen érzés ez, ti már eret vágnátok, sok okostojás" - védték meg páran Baukó Évát.

Puzsér Róbert is védelmébe vette Baukó Évát december 7-én a Magyar Nemzetben megjelent, Henrik lázadó angyala című publicisztikájában:

- Marton Lászlót megnyúzták, kicsontozták, kizsigerelték, és eltávolították a nyilvánosságból - hiszen rá vallott egy „áldozat”. Most, hogy az „áldozat” nem a nagy méltóságú genderelit tagja, most, hogy nincs befolyása és kapcsolatrendszere a balliberális világban, most, hogy az „áldozat” egy valóságshow-hős, egy alkoholproblémás, ordenáré trashceleb, hirtelen eloszlik a női szolidaritás: nincs több #hiszünkneked, se #bátorvagy, nincs több pink testvériség - fejtette ki álláspontját Puzsér Róbert, aki így összegezte véleményét a most kirobbant, igen megosztó botrány kapcsán:

- Nyilvánvaló, hogy egyedi ügyekben a közvélemény és a sajtó nem alkalmas rá, hogy igazságot tegyen, és végképp nem alkalmas rá, hogy igazságot szolgáltasson - de ha már elkezdték, legalább ne fordítsák el a fejüket! Annál rosszabb precedens ugyanis a világon nincs, mint hogy kiáll egy Sárosdi Lilla, és mi őrjöngünk - kiáll egy Baukó Éva, és mi lapítunk - írta Puzsér Róbert. 

Frissítve!

A TV2 ma esti Tények című műsorában Baukó Éva után Molnár Anikó is Havas Henriket nevezte meg, mint zaklatóját. Marsi Anikónak elmondta, hogy Havassal a Nagy Ő című műsor után a kezdtek együtt dolgozni a közös könyvükön, ekkor járt Havas Henriknél. Többször felment az irodájába, és ugyan semmilyen érdeklődést nem mutatott a férfi iránt, ennek ellenére Havas többször felszólította, hogy üljön mellé a kanapéra - mivel félt tőle Molnár, ezért melléült. Majd hirtelen megragadta a kezét, hímtagjára tette, és felszólította, hogy "Fogja már meg!" - ekkor Molnár Anikó otthagyta, Havas kikísérte az ajtóig és Molnár akarata ellenére szájon csókolta. Molnár félt tőle, és nem tudta hogyan kezelni a helyzetet, de kénytelen volt a közös munkát folytatni Havassal. Ugyanis a könyv munkáinak közepette jártak, és szerződést nem kötött vele, így be akarta fejezni a munkát. Későbbi találkozásukkor vibrátort és ízesített óvszereket kapott ajándékba, amit Molnár Anikó nem tudott hogyan kezelni.

Havas Henrik még a műsor előtt, este 18:30-kor egy ismerőse e-mailjének szövegét tette közzé a Facebook-oldalán, melynek hátterét is kifejti a Facebookon. Molnár Anikó nyilatkozatára még nem reagált.

Részlet Havas Henrik posztjából, a teljes posztot ide kattintva olvashatod el.

"Kedves Havas úr!

Utoljára kb. 4 éve beszéltünk telefonon. Remélem, azóta jobb egészségnek örvend. 
A Baukó Éva-ügy kapcsán írok, mert igazságtalannak érzem, ami történik. 8 éve dolgoztam a vágójaként az akkor, Ómolnár Miklóssal közösen indított blogján. Ezalatt egyszer találkoztam Baukó Évával. Akkoriban tölthette a felmondási idejét az idősebb Éva nevű titkárnője, ezért feltételezem, azért járhatott Baukó a Pozsonyi úti irodában, mert új titkárnőt keresett (és nem személyi asszisztenst, aki N. Évi volt évekig). 

Bejött Baukó Éva az irodába, magabiztosan mosolyogva, és amikor kiment, összenevettünk Évivel a háta mögött, hogy persze, ez a nő fog magának jegyzetelni meg helyesen írni... Utána nem is láttam többet, szerintem maga is rájött az első diktálásnál, hogy nem fog menni a közös munka. Azután Krisztina lett az új titkárnője, de csatlakozott a csapatunkhoz egy operatőr, Laci, illetve Józsi is. Sok vendég járt arra akkoriban interjúzni, de tanúsíthatom, hogy soha egyetlen emberrel sem történt semmilyen incidens, amíg az alkalmazásában álltam. Márpedig ezt az időszakot vitatja most Baukó.

Benjaminnal (az egykori sofőrével, akit Baukó Krisztiánként emleget, szóval ezt is majdnem eltalálta) megláttuk a nő Facebook-bejegyzését, és nem tudtuk eldönteni, sírjunk-e vagy nevessünk. Én inkább sírnék, mert egyrészt ki merem jelenteni, hogy soha egyetlen ujjal sem ért egyikünkhöz sem, továbbá nem flörtölt velünk, közvetlen munkatársaival - inkább apafiguraként tekintettünk magára, akkor is, ha nem csak jót tudnánk mondani magáról. 

Másrészt pedig felháborít, hogy ez a nő, kihasználva a #metoo mozgalmat, a téma komolyságát, az erőszakot átélt nők fájdalmát vonja kétségbe azáltal, hogy valótlanságokat állít.

Remélem, továbbra is szerencsés lesz az életben, és nem siklik félre a karrierje egy ilyen félnótás miatt.

Üdvözlettel:
Deziré"

Ezt is szeretjük