Friss: Andorai Péter lett a nemzet színésze! 5 dolog, amit nem tudtál róla
A 66 éves Andorai Pétert választották a nemzet színészének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészének ma Budapesten - tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya.

Andorai Péter
Ábrahám Edit és az ifjabb Andorai Péter

Összegyűjtöttünk öt dolgot, amit biztosan nem tudtál a 66 éves színészről.

Andorai Péter lett a nemzet színésze

Andorai Péter 1948. április 25-én született Budapesten, családnevét, a Klóczát csak később változtatta Andoraira.

Képzőművésznek készült, de miután bekerült egy amatőr színjátszó csoportba, megváltoztatta elhatározását. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahová a hatodik próbálkozásra sikerült bekerülnie, diplomáját pedig 1976-ban vehette át.

Tucatnyi drámai szerep eljátszása mellett vendégként szerepelt a Rock Színházban is.

Felesége Ábrahám Edit színésznő, a Barátok közt Claudiája volt, akitől 1983-ban egy fia született, Péter.

Szabó István több Oscar-díjra jelölt filmjében is szerepelt, így a Mephistóban, a Redl ezredesben és a Bizalom című játékfilmben, amelynek főszereplője volt. Láthattuk a nagy nemzetközi sikereket elért A napfény ízében is.

Andorai Pétert a február 2-án elhunyt Bitskey Tibor helyére választották a  nemzet színészének ma délután. Az elmúlt évtizedekben több mint 20 játékfilm és közel félszáz tévéprodukció fő-, illetve mellékszereplője volt. Olyan filmekben láthatta a közönség, mint az Egymásra nézve, a Csók, Anyu, a Hajnali háztetők, az Eldorádó, A legényanya, a Roncsfilm, A temetetlen halott, A Nap utcai fiúk, a Simon mágus vagy Az ajtó.

Munkásságát Jászai Mari-díjjal (1980), Kossuth-díjjal (1994) és számos szakmai kitüntetéssel is elismerték, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Fotó: Sándor Katalin, meszarosmartonblogja.hu

Ezt is szeretjük