A rendes lányok csendben sírnak: a dunaszerdahelyi maffia női áldozatai már nem némák
Az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere, A rendes lányok csendben sírnak március 13-án volt először látható a Vígszínházban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Vígszínház streamelt előadásként 2021. március 13-án mutatta be A rendes lányok csendben sírnak című darabot Paczolay Béla rendezésében, Márkus Luca, Balázsovits Edit és Kiss Mari szereplésével, akiket az online előadásnak köszönhetően minden néző mintha a képzeletbeli színházi nézőtér első sorából láthatna: arcuk minden apró rezdülése, a szemük szomorú villanása is jól kivehető.

Ez volt Durica Katarina regényének, az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvszenzációjának az ősbemutatója. 

A rendes lányok csendben sírnak

Jobb hallgatni, félrenézni, továbbmenni... És csak csendben sírni. Főleg ha nő vagy. - Ez a túlélési stratégia működött a kilencvenes években a csallóközi kisvárosban, Dunaszerdahelyen, ahol pokoli események tették elviselhetetlenné a hétköznapokat. Húsz évvel később Durica Katarina megtörte a csendet, és beszéltetni kezdte azokat a nőket, akik annyi éven át hallgattak, pedig tanúk és áldozatok.

A regény interjúk, vallomások és beszámolók alapján íródott, a színdarab pedig három nő szemén keresztül meséli el, milyen volt az életük a dunaszerdahelyi maffia árnyékában. A rendes lányok csendben sírnak nemcsak felkavaró, hanem felszabadító és felemelő is. Erőt és bátorságot ad azoknak a nőknek, akik némán tűrték az erőszakot, akik nem merték felemelni a hangjukat, akik eddig szégyenbe burkolózva éltek.

vigszinhaz-a-rendes-lanyok-csendben-sirnak1
Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter

A három nő ugyanabban a nyolcemeletes panelházban éli mindennapjait. Hilda (Márkus Luca) még csak gimnazista, akinek egy élhetőbb világban az első szerelmet kellene megélnie, de nehéz ez egy olyan városban, ahol a fiatal fiúk jó részétől tartania kell, mert a maffia édesgeti őket magához, és pénzért egyre borzalmasabb dolgokat követnek el. A könyvek birodalmába menekül, de az erőszak elől ő sem bújhat el: hallja a történeteket, hogyan tuszkolnak be fiatal lányokat a nyílt utcán sötét autókba, majd a tömeges erőszak után kirakják őket az utcasarkon, mint egy zsák szemetet. Otthon azt tapasztalja, hogy a szülők a féltést is első körben agresszióval, veréssel tudják kifejezni. 

vigszinhaz-a-rendes-lanyok-csendben-sirnak3
Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter

A nyugdíjas Erzsi (Kiss Mari) tehetetlenségében a tévésorozatok hamis világában és az alkoholban keres menedéket. Sosem tartotta magát jó anyának, hogy tehetne hát szemrehányást a fiának. Bár látja rajta a negatív változást, inkább tagadásban él, mint hogy a valósággal szembesüljön. Nem akar azon gondolkodni, a csak alkalmi munkákról beszámoló Ricsi hogyan hozhat haza drága ruhákat és sok pénzt. Helyette dicséri magában, jó gyerek, hiszen gondoskodik az anyjáról. Arra is magyarázatot talál, miért véres a ruhája a szennyesben: biztosan védekeznie kellett. 

vigszinhaz-a-rendes-lanyok-csendben-sirnak2
Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter

A fodrászként dolgozó Júlia (Balázsovits Edit), egy kisfiú édesanyja a házasságába fásult bele, menekülne, de egy rendőr feleségeként tudja, erre nem sok esélye van, vágyálom marad, mint ahogy a panelből a vidéki családi házba költözés is. Nem néz félre az erőszak láttán, de kénytelen némán tűrni, még rendőr férje is kilátástalannak látja, hogy bármit is tehetnének. Szürke napjaiba egy flört és egy bimbózó viszony visz színt, de ott, ahol az erőszak az úr, nem biztos, hogy van esély a szerelemre.  

Ezt is szeretjük