A rendes lányok csendben sírnak: Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca színészekkel Soós Andrea beszélgetett

A Vígszínház darabjának három színésznője a Femina podcastjában mesélt női sorsokról, a férfiak uralta szakmáról és arról, mennyire fontos, hogy ne legyünk a körülmények áldozatai.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Durica Katarina írónő harmadik regénye, a 2018-ban kiadott A rendes lányok csendben sírnak valós személyek vallomásai, interjúi és beszámolói alapján íródott. A könyvszenzáció nem könnyű témát dolgoz fel, a cselekménye középpontjában az erőszak áll, amelynek női elszenvedői inkább félrenéznek, hallgatnak, továbbmennek, és csak csendben sírnak a túlélésért.

Az alkotás a ’90-es évek dunaszerdahelyi maffiauralmának eseményeit dolgozza fel három különböző korosztályú nő szemszögéből. A Vígszínház Paczolay Béla rendezésében vitte színpadra a történetet 2021-ben Kiss MariBalázsovits Edit és Márkus Luca szereplésével. A három színésznő az előadás kapcsán beszélgetett Soós Andreával a Femina podcastjában, melynek teljes adását itt hallgathatod meg.

- Általában férfiszemszögből szoktuk nézni a sztorikat, a darabban a nőkéből tesszük. Három nő sorsán keresztül látjuk a dunaszerdahelyi maffiagyilkosság eseményeit: hogyan érintik őket a történtek, kinek az életét, hogyan keresztezi, hiszen mindenkinek más a drámája. Egy panelházban élnek, innen szemlélik a történéseket, illetve elszenvedői az eseményeknek - kezdte Balázsovits Edit az előadás rövid ismertetésével.

Balázsovits Edit alakítja Júliát, akiről egészen a darab végéig nem tudjuk, hogyan kapcsolódik a maffia rémtetteihez.
Balázsovits Edit alakítja Júliát, akiről egészen a darab végéig nem tudjuk, hogyan kapcsolódik a maffia rémtetteihez.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Szerinte a múltban szinte kivétel nélkül minden műben férfiak töltötték be a főszerepeket, a női szereplők pedig egyfajta kiegészítőként, alárendeltként asszisztáltak mellettük. Úgy látja, ez a felállás mára változni látszik, az erős, független női karakterek egyre nagyobb teret kapnak a színházban, a filmekben és a televízióban is. A mondandójával kolléganője, Kiss Mari is egyetértett.

- Van az a szlogen, hogy: „A sikeres és a sikertelen férfi mögött is keresd a nőt!”. Valahogy a nők mindig a háttérben szerepeltek. 

Végre elérkeztünk abba a korba, amikor hangsúlyosabbá válnak a női karakterek. 

A Jászai Mari-díjas Kiss Mari figurája a legidősebb, ő alakítja a nyugdíjas Erzsit, aki az egyik maffiózó édesanyjaként nem veszi észre, nem akarja érzékelni, mibe keveredett a fia. Azt mondja, Erzsi történetével nemcsak a magyar háziasszonyok, hanem a világ bármely pontján élő nők is könnyedén tudnak azonosulni, hiszen hozzá hasonlóan sokan küzdenek a szegénységgel, a magánnyal és azzal, hogy nincs segítségük.

Kiss Mari játssza Erzsit, aki nem akarja észrevenni, milyen szörnyűségekbe keveredett a fia.
Kiss Mari játssza Erzsit, aki nem akarja észrevenni, milyen szörnyűségekbe keveredett a fia.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Balázsovits Edit játssza Júliát, a középkorú fodrásznőt, akiről egészen a darab végéig nem lehet tudni, mi a pontos szerepe a történtekben. Azt látjuk róla, hogy egy édesanya, akinek válságba jutott a házassága, és magányában beleszeret egy másik férfiba. 

A kamasz lány Hildát Márkus Luca személyesíti meg. Hildát a 25 éves színésznő külső szemlélőként jellemezte, aki 16 évesen épp azt a korszakát éli, amikor nem érzi jól magát a bőrében, és nem találja a helyét a világban, majd egy tragikus esemény miatt kénytelen egy perc alatt felnőni.

Az előadásban szereplő három nő nem mindennapi borzalmakat él át. Az őket megformáló színésznők szerint ez a fajta erőszak mindig is része lesz az életnek, de az nagyon fontos, hogy meg kell tanulnunk, hogyan ne váljunk áldozattá. 

A Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című darabjának szereplői: Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca.
A Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című darabjának szereplői: Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Kegyetlen dolgokon mennek át nők az egész világon. Persze, a férfiak is, de valahogy a nők mindig súlyosan az erőszak és a kihívások áldozatai lesznek. A nőknek még mind a mai napig félniük kell.

Egy fiatal nő ma sem tud bátran végigmenni éjjel a körúton, míg egy fiatalember igen. 

 - ez Kiss Mari véleménye.

A rendes lányok csendben sírnak mindenkinek erőt ad, aki eddig némaságban tűrte az erőszakot és a bántalmazásokat. Arra biztat, hogy ne burkolózzanak a csendbe, merjék hallatni a hangjukat.

- Azt gondolom, minden nőnek feltétlenül meg kell tanulnia, hogy önmaga is tudja irányítani az életét. Meg kell találnia a kiutat abból, hogy ne legyen egy férfinak az áldozata, kiszolgálója, és ne tudják lealázni. Ahhoz kell bátorság, hogy belássa, egyedül is képes, egyedül is tud, és egyedül is meg tudja teremteni ugyanazt. A nőnek is csak egy élete van! - osztotta meg gondolatait a Femina podcastjában Kiss Mari.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük