2010 legfájóbb magyar veszteségei
Hatalmas űrt hagytak maguk után
Közkedvelt gondolkodók, legendás színészóriások és a magyar zenei élet kiemelkedő művészei hunytak el idén.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2010-es év sem telt el sajnos veszteségek nélkül. Különösen fájó, hogy megdöbbentően sok legendás művészünktől kellett búcsút vennünk.

Volt, akit hosszú betegség után ért a halál, mások tragikus hirtelenséggel távoztak. Tiszteletadás gyanánt emlékezzünk meg most azokról, akik nem lehetnek már velünk.

Az idei év nem kímélte a művészvilágot

Április 16-án érkezett a hír, hogy életének 76. évében, hosszú betegség után elhunyt Popper Péter, az ország egyik legismertebb pszichológusa.

Három hónappal később, július 11-én a nemzet színészétől, Kállai Ferenctől kellett búcsút vennünk. A 85 éves színészóriás A tanú című filmszatíra Pelikán elvtársaként írta be magát örökre a filmtörténetbe.

Kolléganője, a 61 éves Bokor Ildikó színművésznő augusztus 27-én hunyt el. A kolozsvári születésű művésznő a Csokonai, a Nemzeti és a Magyar Színház darabjaiban nyújtott emlékezetes alakításokat.

Szeptember 3-án egy újabb legendás színész távozott, a 84 éves Bánffy Györgyöt korfui nyaralásán érte végzetes szívroham.

A József Attila Színház Kossuth-díjas művészének alakításait több mint ötven játékfilm, jellegzetes hangját emlékezetes meseolvasások és szavalatok őrzik.

Világszínvonalú örökséget hagytak ránk

Ugyancsak szeptemberben, 87 éves korában hunyt el minden idők legtermékenyebb magyar zeneszerzője, Szenes Iván is. A közkedvelt művész olyan örökzöldeket hagyott ránk, mint a Kicsit szomorkás a hangulatom vagy a Kislány a zongoránál.

Szeptember 14-én a mindössze harmincéves debreceni színészt, Nagy László Zsoltot veszítettük el. A Csokonai Színház művészét színpadon, előadás közben érte a halál.

Világhírű operaénekesünktől, Polgár Lászlótól is búcsút kellett vennünk az idén. A Kossuth- és Grammy-díjas basszista egyedülálló hangját kiemelkedő operafelvételek sora őrzi. A 89 éves Farkas Antal színművész halálát szeptember 24-én adták hírül, a Vígszínház művésze hat évtizeden át volt hűséges a színpadhoz.

Fotók: europress.hu, magyarszinhaz.hu, jozsefattilaszinhaz.hu, csokonaiszinhaz.hu, opernhaus.ch

Ezt is szeretjük