A fenntarthatóságról már nem csak kezdőknek (x)
Nem csak Hollywoodban népszerű recept, hogy ha befutott a produkciód, máris gondolkodj a folytatáson.

zöld föld nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Rambo évtizedeken keresztül töltötte meg a filmszínházak nézőterét, mostanság pedig a Föld megmentéséért harcoló Amerika kapitánya vonzza mágnesként a mozirajongókat.

Felsőbb osztályokba lépett a Zöld Föld

Itthon a közelmúltban megjelent Zöld Föld című ismeretterjesztő könyv és a hozzá kapcsolódó oktatási program ugyancsak a Föld megmentését vette célba. És bár a szerzők nem a sci-fi és a mese eszközeit hívták segítségül, de olyan népszerű és közérthető formában beszéltek a fenntarthatóság kérdéseiről, hogy a 9. és 10. évfolyamosokra szabott kötet első rangú visszajelzéseket kapott. 

A siker pedig folytatásért kiáltott. Hát megszületett a Zöld Föld 2.0 - a 11. és 12. évfolyamosok, azaz - a HALADÓK számára.

Míg a Kék Bolygó Alapítvány felkérésére készült első Zöld Föld a diákok hétköznapi tapasztalataira építve az egészség, a természet, az utazás, a lakhatás és a divat témakörén keresztül foglalkozott a fenntarthatósággal, addig a 17 és 18 éveseknek szóló, új tankönyv és munkafüzet már az összefüggésekre koncentrál. Merthogy az alkotók vallják, hogy a természeti, a gazdasági és a társadalmi kérdésekre csak a teljes rendszer komplexitására való figyelemmel lehet jó válaszokat adni. Ha bármelyik tényezőről elfeledkezünk, vagy bármelyiket szándékosan mellőzzük, akkor a Föld fenntartható működése veszélybe kerül.

Mockup without shadow

Minden mindennel összefügg, állítja az új kötet első fejezetének címe, és ez a szemlélet a teljes tematikát meghatározza. Szó esik - többek között - az ökoszisztémák működéséről, a talaj és a migráció kapcsolatáról, az erőforrások túlhasználatáról, a vizek öntisztulásáról, az urbanizáció hátrányairól és előnyeiről, a népességrobbanás következményeiről, a rendszerekben gondolkodás és az összeesküvés-elméletek összevetéséről, valamint a körkörös gazdálkodás racionalitásáról. Jószerével a földi élet minden lényeges momentumáról, hiszen a könyv szerzői gárdája szerint a fenntarthatóságot tanítani annyit jelent, mint az életet tanítani a maga komplexitásában.     

A kötet kitalálói és kivitelezői vallják, hogy a fenntarthatóság megvalósítása újfajta értékrendet, megváltozott jóllétfogalmat kíván, és a napi rutinokat ezekhez kell igazítani - anélkül, hogy az olvasóban a „klímaszorongást” erősítenénk. Legfőbb probléma a túlfogyasztásból, a természeti erőforrások pazarló használatából következik. És hiábavaló ipari konszernekre, politikai irányzatokra vagy pártokra mutogatni, az elkerülhetetlen irányváltás csak akkor következhet be, ha nem másokban keressük és láttatjuk a hibást, a bűnöst, de valamennyien tudatosítjuk magunkban a fenntarthatóság fontosságát és a változtatás szükségességét.

Ennek a folyamatnak a sikerre viteléhez adnak szellemi muníciót a Zöld Könyvek.

372e3a0c-5958-495f-a559-b771e79f420b
Fotó: Zöld Föld Tankkönyv

Az új tankönyv, elődjéhez hasonlóan hiteles, ugyanakkor könnyen olvasható, szellemes, interaktív, amely foglalkoztatja, bevonja a diákokat. A szakmai alaposságú szöveget nem csak grafikonok, táblázatok, képek és karikatúrák szakítják meg, de „Képzeld el!”, „Derítsd ki!”, „Most Te jössz!” felcímekhez kapcsolódó feladatok, érdekes történetek, illetve lábjegyzetek egészítik ki. Valamennyien arról gondoskodva, hogy a diákok figyelme - mind a 250 oldalon - fenntartható maradjon.

Az oktatást (az első Zöld Könyv anyaga 2021 szeptembere óta választható tantárgy a középiskolákban) elsősorban a természettudományos tantárgyak tanárainak ajánlják, illetve mindazoknak, akik nem sajnálják az időt és a fáradságot részt venni a folyamatosan meghirdetett, 30 órás, akkreditált képzésen. (Amelyre a FÜPI honlapján lehet jelentkezni.)

A Zöld Könyveket az iskolák a többi tankönyvvel együtt rendelhetik meg, míg magánszemélyek a KELLO webshopjában vásárolhatják meg.

A tankönyv innen letölthető.

Ezt is szeretjük