Higiénia játékosan
Amint egy gyermek megteszi első lépéseit az önállóság felé, apránként rá kell vezetned a megfelelő tisztasági szokásokra. Erre pedig nincs alkalmasabb módszer a játéknál. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kézmosás, orrfújás, körömvágás, a toalettpapír használata, fürdés, hajmosás, fogápolás. Mindezt nekünk is meg kellett tanulnunk egyszer, és egyáltalán nem biztos, hogy a folyamat egyszerűen, zökkenőmentesen zajlott.

Sok gyereknek és szülőnek okozhat problémát a higiéniára nevelés fáradságos időszaka. Ebben óriási segítséget tud nyújtani a bölcsőde és az óvoda, de az alapokat a gyerekeknek otthon kell megkapniuk.

Játszva tanulni − a tisztaságot is

A szülők tudják, mi a legjobb a gyermeküknek. Sajnos a kicsik nincsenek mindig ugyanazon az állásponton. Megmosni a fogukat, megenni a zöldségeket, rendet rakni a szobájukban, kifújni az orrukat - mindehhez sokszor némi rábeszélésre is szükség van. Sokkal jobban tesszük, ha ilyenkor a játékot hívjuk segítségül!

Általános érvényű pszichológiai igazság, hogy a gyerekek tanulásának legfontosabb, leghatékonyabb eszköze a játék. Minél inkább belefeledkezik a gyermek a játékba, annál inkább megindulnak benne a tanulást előidéző folyamatok. Nincs ez másképp a személyes higiénia elsajátításában sem. Játékosan, játékokkal körülvéve zajlik már a kisbabák fürdetése is, és ahogy nőnek, úgy kell folytatni mindezt a higiénia további területein is.

Számos tevékenységet először játszva érdemes kipróbáltatni, akár már egészen kicsi korban. Például már az első fogak kibújása előtt is a baba kezébe adhatsz egy puha fogkefét, hogy játsszon vele a kádban ülve, amíg a felnőttek fogat mosnak mellette.

Engedd szabadon a fantáziád!

Érdemes megkeresni azokat a szépségápolási, higiéniai eszközöket, amelyek színes, játékos csomagolásuk miatt alkalmasak lehetnek a figyelmük lekötésére. Jó segítség lehet például egy mintás, vidám állatfigurákkal díszített dobozos papír zsebkendő vagy csomag, illetve az ilyen toalettpapír is. Így könnyebben megtaníthatjuk őket a rendszeres orrfújásra vagy a toalettpapír használatára, hiszen mindez nem feladat többé, hanem igazi játék. Ráadásul minden gyerek büszke lesz rá, hogy neki is van saját szépségápolási eszköze a fürdőszobában!

Maradva az állatmintás zsebkendők példájánál, ahelyett, hogy azt mondanánk, “Gyere ide, fújjuk ki az orrodat!”, kipróbálhatjuk ezt, a megfelelő állatot behelyettesítve: “Gyere, kicsim, a pillangó szeretné megcsiklandozni az orrodat.”
Vagy megtaníthatjuk a toalett használatát is az állatokról szóló történetekbe szőve. Mesélhetünk például arról, hogyan tanult meg orrmányt fújni a kis elefánt, vagy vécézni a kis zsiráf.

A lényeg, hogy a sajátodat megmozgatva ne hagyd nyugodni a gyerek fantáziáját sem, bármilyen tanulási folyamatról van szó. Így játszva rögzül minden, és örömmel zajlik mindaz, ami egyébként fáradságos feladat volna.
A cikkben szereplő higiéniai tippek gyakorlati alkalmazásához vidám segítséget nyújt a Zewa megújult Kids termékcsaládja. Bemutató, tudnivalók, játékok és nyeremények a Zewa Kids-szel itt.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=1844939&banner=1844942&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük