A leggyakoribb okok a vetélés hátterében: a szülész-nőgyógyászt kérdeztük
Életmódra és tevékenységekre is kitértünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Értesülni egy várandósságról óriási boldogság, ám amilyen öröm ez, akkora fájdalom - sőt, még nagyobb - elveszíteni egy babát. Sajnos gyakori dologról van szó, de a vetélés hátterében meghúzódó okokat nem mindenki ismeri. A szülész-nőgyógyászt, dr. Oláh Orsolyát kérdeztük meg arról, miért következik be, és mi történik azután.

- Milyen gyakori okok lehetnek a vetélés hátterében, ami az életmódot illeti? Okozhat vetélést például, ha egy kismama sokat stresszel?

- A fokozott anyai stressz közrejátszhat egy vetélésnél, de a kapcsolat az eddigi vizsgálatok alapján azért nem egyértelmű.

- Fokozhatja a vetélés kockázatát a sport?

- Korábban volt egy olyan általános vélekedés, hogy várandósság alatt a kismamának a lehető legjobban kell kímélnie magát a szövődmények, egy esetleges vetélés vagy egy koraszülés elkerülése érdekében. Jelenleg ez a nézet nagyrészt megdőlni látszik. A közepes intenzitású sport, főleg, ha a kismama már azelőtt is sportolt, megengedett várandósság alatt is.

- Mi történik, ha túl keményen edz a kismama?

- A túlzott intenzitású sport úgy tűnik, hogy nem fokozza a vetélés kockázatát. A vetélések döntő többsége a várandósság első 12 hetében történik, ilyenkor a test még jobban bírja a fizikai igénybevételt. A terhesség későbbi szakaszaiban persze már okozhat gondot, például koraszülést vagy alacsonyabb szülési testsúlyt, szóval semmiképpen sem jó ötlet túlhajtania magát a kismamának, csupán vetélések terén nem tűnik fokozottnak a kockázat. De ez utóbbi a túlzott intenzitású mozgásra vonatkozik, nem a közepes intenzitásúra.

- A rossz táplálkozás lehet vetélés okozója?

- A táplálkozásnál javasolt a kiegyensúlyozott étrend sok zöldséggel és gyümölccsel, így a magzat is hozzájuthat a szükséges vitaminokhoz, de igazság szerint ha valaki kilenc hónapig gyorséttermi menükön él, nagy valószínűséggel akkor is egészséges gyermeket hoz a világra. Vagyis a táplálkozásnak a jelenleg ismert kutatások alapján az anyai túlsúly és a gyermek hosszú távú egészsége szempontjából van inkább jelentősége. Más a helyzet az inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma, illetve az anyai cukorbetegség esetén, itt fontos a mérsékelt szénhidrátbevitel a vetéléskockázat csökkentése szempontjából.

- A baba is kap a cigarettázásból származó ártó vegyületekből, és az alkohol is eljut hozzá, mindez egyértelműen káros - de vezethet vetéléshez, ha az anyának valamilyen káros szenvedélye van?

- Az alkoholfogyasztás és a dohányzás mindenképpen kerülendő, ezek a szokások egyértelműen károsak, és okozhatnak vetélést.

- Állhatnak fizikai adottságok a vetélés hátterében?

- Sajnos a kutatási eredmények arra utalnak, hogy a túlsúlyos nők között gyakoribb a vetélések előfordulása. Az alacsony BMI, vagyis az alultápláltság szintén növeli a vetélés kockázatát, de ebben az esetben a táplálékkiegészítők szedésével és a jól összeállított étrenddel csökkenthető a kockázat.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

- Lehet a vetélés oka genetikai eredetű?

- A korai vetélések többsége genetikai deformitás következménye, egy ilyen vetéléssel egy súlyosan beteg vagy akár életképtelen kisbaba születését előzi meg a szervezet. A gyakori okok közé sorolható még a hormonális eredet, lehet immunológiai háttere is, vagy akár fertőzés.

- Hogyan tehet azért a kismama, hogy a vetélés kockázata minél alacsonyabb legyen?

- Az előzőek alapján azt javasolnám, hogy a kismama nyugodtan élje tovább a megszokott életét, ha az káros szenvedélyektől és szélsőséges életviteltől mentes. A vetélések legnagyobb része nem attól függ, hogy mennyit lépcsőzik, vagy mit eszik vacsorára.

Az első trimeszteri vetélések nem ritkák, így egy-egy vetélés akármennyire is megviseli lelkileg a családot, még nem indokolja a hosszadalmas kivizsgálást. Több vetélés esetén viszont érdemes előbb az orvosi okokat kizárni, mielőtt az életmódban kezdenénk el keresni a hibát.

- Ha mégis bekövetkezne a baj, mi történik vetélés után a kórházban?

- Ha a vetélés nem zajlott le teljesen - ez az inkomplett vetélés -, és a vizsgálatok alapján elhúzódna vagy nehézségekbe ütközne, javasolt a vetélés műtéti úton történő befejezése. Ilyenkor altatásban ürítjük ki a méhet, amely így egy fájdalommentes beavatkozás. Ha minden rendben van a műtét után, a beavatkozást követően pár órával később már elhagyható a kórház.

- Vannak hosszú távú következményei egy vetélésnek?

- Egy lezajlott vetélésnek nincsenek hosszú távú káros hatásai. Kis túlzással élettanilag nagyon hasonlít egy menstruációhoz, amikor is a méh nyálkahártyája lelökődik, és a méh kiürül.

Pszichésen a vetélés feldolgozása persze sokkal nehezebb lehet, hónapokig, akár még tovább eltarthat. Fontosnak tartom, hogy ilyenkor a pár vagy a páciens merje szakember segítségét kérni.

Ezt is szeretjük