5 rejtett veszélyforrás, ha babát vársz

Tudd meg, az egészséges táplálkozáson túl mire kell ügyelned, hogy ne mérgezd a picit saját szervezeteden keresztül!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha babát vársz, többé már nem csak magadért kell felelősséget vállalnod. A hasadban fejlődő pici a te szervezeteden keresztül jut hozzá minden tápanyaghoz, így az, amit te elfogyasztasz, a méhlepényeden keresztül előbb vagy utóbb hozzá is eljut.

A környezetben található veszélyes szerek pedig könnyen károsíthatják a fejlődésben lévő magzatot, ami vetéléshez vagy súlyos születési rendellenességekhez vezethet. Tudd meg, milyen ártalmatlannak tűnő szerektől kell magad távol tartanod, hogy biztosíthasd a baba számára az egészséges fejlődést!

Tisztítószerek

A mosogatószer és a mosópor nincs káros hatással a babára, de a nagyobb lélegzetű takarításokról nem árt, ha lemondasz terhességed idejére, vagy legalábbis alapos szellőztetés mellett végzed. A tűzhelytisztító, a szúrós szagú vízkőoldó és a különféle lefolyótisztítók erősen párolgó vegyi anyagokat tartalmaznak, úgyhogy elég takarítás közben véletlenül jó mélyen beszippantanod párájukat, és a vegyszerek garantáltan eljutnak a picihez is. Ha nem tudod elkerülni használatukat, ügyelj rá, hogy a helyiség, amelyben a szereket alkalmazod, jól szellőzött legyen, és tarts gyakran pihenőt, hogy friss levegőhöz juthass. Emellett nem árt egy légszűrő maszkot is feltenned, ezen keresztül ugyanis jóval kevesebb káros párát lélegezhetsz be.

Festékek

Akármilyen jó ötletnek tűnik is a babaszoba kifestése, próbálj meg ellenállni a kísértésnek, mert a festékek nem tesznek jót a picinek. Terhesség alatt kerüld az ólomtartalmú, illetve az olyan latextartalmú festékeket, melyekben higany lehet. A legtöbb vízbázisú festéket használhatod, de mindig ellenőrizd a címkét, hogy véletlenül se legyen benne káros anyag.

Rovarölők

Ha rendszeresen, hosszú ideig rovarölőt lélegzel be, az akár súlyos születési rendellenességeket is okozhat a babánál. A fő veszélyforrást nem az olyan egyértelműen káros szerek jelentik, mint a Chemotox, sokkal inkább az elektromos szúnyogriasztó. Erről ugyanis a legtöbb ember feltételezi, hogy nyitott ajtónál vagy ablaknál alkalmazva cseppet sem ártalmas, azonban ez nem így van. Hosszabb távon felnőtt embereknél is asztmás tüneteket okozhatnak ezek az eszközök, a baba számára pedig még veszélyesebbek. A szúnyogriasztó spirál sem biztonságos, ugyanis rákkeltő hatású bioallethrint tartalmaz, ami a pici fejlődő sejtjeit károsíthatja. Ha tehát a nyári szúnyoginvázió idején vagy várandós, az egyetlen biztos megoldás, ha szúnyoghálóval védekezel.

Forró fürdő

Ha a terhesség első két hetében tíz percnél hosszabb ideig 38,9 fok fölé emelkedik a testhőmérsékleted, nagymértékben növekszik a velőcső-záródási rendellenességek és a vetélés kockázata. Ezért rendkívül fontos, hogy a várandósság első harmadában kerüld a forró fürdőt, és lehetőség szerint ne tartózkodj huzamosabb ideig napon sem. A második és a harmadik harmadban már nem jelent ekkora kockázatot a meleg, ugyanis már lezárult a baba gerincének fejlődése. Ennek ellenére ebben a szakaszban sem tanácsos túlzásba vinned a forró fürdőt.

Mikroorganizmusok

A nagyvárosok szennyezettsége sincs jó hatással a babára, ám ez sokszor nem olyan körülmény, amin könnyedén változtathatnál. Az azonban, hogy otthonodban milyen közeg fogad téged és a kis pocaklakót, már szinte teljes mértékben a te felelősséged.

Természetesen korántsem élheted le patikai körülmények között az életed, a láthatatlan élőlényeket ugyanis lehetetlen maradéktalanul kiűzni a lakásból. Terhesség alatt azonban fokozottabban érdemes ügyelned a fürdőszoba szárazságára.

Ha szükséges, akár párátlanítót is szerelj be, a különféle gombák ugyanis nemcsak fertőzéseket okozhatnak, de belélegezve a spórájuk is ártalmas lehet. Szellőztess és porszívózz rendszeresen, de ami a tisztaságot illeti, túlzásokba semmiképpen ne ess, hiszen gyermekednek sem tesz majd jót, ha minden kosztól óvni próbálod, mivel a környezetében található anyagokkal kapcsolatba lépve fejlődik ki immunrendszere.

Cikkünk Dr. anne Deans A terhesség ABC-je című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük