Tetvesség, rüh, gomba
A legápoltabb gyerek is elkaphatja
Alig akad csemete, aki legalább egyszer nem kap el valamilyen parazita által terjesztett fertőzést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A paraziták sajnos a legápoltabb csemetét sem kímélik. Sőt, a közhiedelemmel ellentétben az általuk okozott fertőzések meglehetősen gyakoriak, de, mivel senki sem dicsekszik el ilyesmivel, általában csak a gyerek legszűkebb környezete tud róla.

Tudd meg, milyen tünetek árulkodnak arról, hogy porontyodat is élősdik gyötrik, és ismerd meg a megelőzés és a kezelés leghatékonyabb módjait is!

Tetvesség

Nem sok gyerek akad, aki óvodás-iskolás pályafutása során legalább egyszer ne vinne haza tetűt. A széles körű ismertségnek örvendő hajtetű a hajszálak tövére rakja le petéit - minél távolabb található a fejbőrtől a pete, annál régebbi a fertőzés.

A fül mögött, a homlok oldalsó részén, a hajtöveknél érdemes keresni a szürkésfehéren csillogó, oválisan gömbölyű petéket. Nem könnyű eltávolítani, mivel a nőstény egy speciális ragasztóanyaggal tapasztja őket a hajszálakhoz. Jó, ha tudod, hogy a gyógyszertárakban kapható szerrel történő kezelés csak az élő tetveket öli meg, a peték nem tűnnek el maguktól, le kell őket húzni.

Átvitele sapka, fésű, hajszárító közös használatával történik, de sokszor az is elég, ha két gyerek feje egy-két pillanatra összeér - ez utóbbi ellen pedig sajnos nem sokat tehetsz.

A közhiedelemmel ellentétben a lapostetű nem csupán a nemi szervek szőrzetére, hanem kisgyermekek szempilláira és a bőr pihés szőrzetére is lerakja a petéit. Közösségben éppúgy el lehet kapni, mint a hajtetűt. Mivel a lapostetű nem okoz viszketést, érdemes időről időre alaposan átvizsgálnod csemetéd testét. A szempillák tetvessége esetében nem használható a hajtetűt elpusztító, gyógyszertárban recept nélkül is kapható folyadék! Speciális, a szemész által felírt kenőcs szükséges.

Rüh

A paraziták okozta fertőzések közül a leggyakoribb a rühesség. A rühatka a bőrbe fúrja magát, majd petéket rak le a bőr hámrétegében, a petékből kikelő lárvák pedig rendkívüli viszketést okoznak. Ez főleg éjszaka, a meleg ágyban jelentkezik, és a tűrhetetlenség határát súrolja. A rüh tünetei közé tartoznak a nem feltétlenül jellegzetes pirosas kiütések, illetve az úgynevezett atkajárat, bár ezek nem minden esetben fedezhetőek fel.

Kutya, macska is megfertőzheti a gyereket, ez azonban ritkább - a kicsik leginkább társaiktól kapják el az atkát. A fertőzés szoros testi kontaktus, egy ágyban való alvás, levett ruhák kevert tárolása kapcsán is megtörténhet, ezért a gyerek betegsége esetén az egész család kezelendő. Az, aki kimarad ebből, könnyedén visszafertőzheti a többieket.

A kezelés mibenléte az orvostól függ, ám minden esetben szükség van a ruhaneműk fertőtlenítésére. A kezeléssel egy időben az ágyneműket és alsóneműket lehetőleg magas hőfokon mosd ki, fertőtlenítsd, majd ugyancsak magas hőfokon vasald át. A kezelés végeztével ismét válts ágyneműt, a kezelés idején használtat pedig szintén mosd ki és fertőtlenítsd. Miután a rühatka az emberi szervezeten kívül csak három napig életképes, a felsőruházatot nem kell tönkretenni főzőprogrammal vagy hipózással, elég, ha ez idő alatt szellőzteted a friss levegőn.

Ha a kicsin a rüh tüneteit észleled, azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis porontyod szervezete - különösen arra való hajlam esetén - egy bizonyos idő elteltével allergiás reakcióval válaszolhat az atkára. Ilyenkor csalánkiütéshez hasonló göbcsék jelenhetnek meg a testén, melyek még kínzóbban viszketnek, ráadásul nagyon nehezen gyógyíthatók.

Gomba

A gombák okozta fertőző bőrbetegségek nagyon jellegzetesek, többnyire a laikus számára is könnyen felismerhetők. A leggyakrabban emberről emberre, illetve állatról emberre terjednek, de a földben is fellelhetők. A nedvesség, meleg kedvez a gombák szaporodásának.

A gomba fajtájától és a gyerek szervezetének ellenálló-képességétől függően a betegség prognózisa és a gyógyulás ideje nagyon különböző lehet. Feltétlenül kérd ki bőrgyógyász tanácsát is, mert a hosszú ideig fennálló enyhe és közönséges lábgombásodás is nagyon kellemetlen következményekkel - például ekcéma kialakulásával - járhat.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A megelőzésben pedig fontos, hogy gyermekedet távol tartsd a típusos gombafertőzésre hajlamosító lehetőségektől. Ha uszodába jár, mindig használjon papucsot, az úszás végeztével zuhanyozzon le, majd törölje magát szárazra, különös tekintettel a lábujjaira. Ha házi kedvenceket tartotok, rendszeresen ellenőriztesd egészségüket állatorvossal!

Cikkünk Dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve kisbabakortól serdülőkorig című műve alapján készült, mely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük