4 termékenységnövelő praktika

Ha babát terveztek, nem árt testileg-lelkileg felkészülni. Ha pedig nem sikerül, akkor néhány természetes módszert kipróbálni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha babát szeretnél, a megfelelő és tudatos felkészülés már fél siker! Néhány természetes praktikával azonban akkor is növelheted a teherbeesés esélyét, ha az ovulációs teszt és a naptármódszer szerint időzített együttlétek nem hozták meg a várt sikert. Ismerd meg a legjobb termékenységnövelő praktikákat, melyek segíthetnek, hogy ne kelljen évekig várnod a gyerekre!

Mit egyél?

Mivel a baba fogantatásához egészséges környezet szükséges, már a tervezgetés során is elengedhetetlen, hogy ügyelj az életmódodra. Ha minél hamarabb teherbe szeretnél esni, megszokott étrended mellett néhány tápanyagra különösen szükséged van. Fontos, hogy az általad fogyasztott ételek bővelkedjenek különböző vitaminokban, melyek védenek a szabadgyökök támadásaitól - ilyen az A- és C-vitamin.

Ha tehát szeretnéd elősegíteni a baba érkezését, fogyassz minél több tojást, tejterméket és tengeri halat, illetve nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek ugyanis az ivarsejtek érleléséhez és az embrió fejlődéséhez is szükséges anyagokat tartalmaznak. A növényi olajokban és különböző húsfélékben megtalálható E-vitamin, a májban előforduló B12-vitamin és a B-vitamin egy fajtája, a folsav sem hiányozhat babaváró étrendből. Bár ebben az időszakban nem árt, ha minél több tojást és tengeri halat fogyasztasz, amint teherbe esel, ezeket inkább mellőzd, hiszen veszélyesek lehetnek a babára nézve.

Tornával a gyermekáldásért

A sport szervezeted egészére nézve hasznos. Testedet és lelkedet egyaránt táplálja, hiszen a mozgás során javul a vérkeringés, és szervezetedben endorfin, vagyis boldogsághormon szabadul fel. A pozitív hatás azonban a testedzésnél is csak egy bizonyos szintig igaz. A mértékletesség ebben az időszakban rendkívüli jelentőségű, hiszen a túlhajszolt, túlfárasztott szervezet beindítja automatikus védekezőrendszerét, ami akár a peteérést is gátolhatja.

A megszokott sportolási lehetőségeken kívül van néhány, mely kimondottan hasznos lehet, ha már régóta szeretnél babát, de eddig nem jártál sikerrel. A jóga helyreállítja a lelki egyensúlyt, könnyed mozdulataival nem erőlteti túl a gyermekáldásra készülő szervezetet, és segít levezetni a stresszt. A speciális Aviva torna pedig az alhasi véredények megmozgatásával segíthet a gyermektelenség leküzdésében: a célirányos tornagyakorlatok hatására felpezsdül a vérkeringés, és a hormonháztartás működése is javul. Az Aviva Steiner által kidolgozott módszer rendszertelen menstruációs ciklus, az ovuláció hiánya és beszűkült petevezetékek esetén ígér javulást.

Stresszoldás kineziológus segítségével

A kinezológia a holisztikus szemléleten alapszik, azaz a test-lélek-szellem-környezet egységére törekszik. A test energiáinak egyensúlyát a stressz feloldásával éri el. Segítségével múltbéli, illetve a jelenben fennálló blokkoló tényezők tárhatóak fel, így a kezelés során kiderülhet, hogy mi az, ami gátolja tudatalattidban a fogantatás létrejöttét, és melyek azok a mélyen rejlő akadályozó tényezők, melyek miatt pszichéd megnehezíti a gyermekáldást.

Az eljárás teljesen fájdalommentes, mindössze annyi történik, hogy a kineziológus a kérdések közben enyhe nyomást gyakorol a kezedre, és az izomtónusok változásából megállapítja, hogy mely területen található tudatalatti probléma. A diagnózis alapjául az szolgál, hogy a kar izmainak reakciója közvetíti az agyban, illetve a test sejtes memóriájában tárolt információkat. Így a szakember tudatos emlékezés nélkül is képes felderíteni a mélyen megbújó problémákat, a tudatos szinten már rég elfelejtett eseményeket, melyek a jelenlegi gondodat okozzák.

Akupunktúra és reflexológia

A keleti gyógymódok a szervezet egyensúlyának visszaállítását nem gyógyszerekkel, hanem tested megfelelő pontjainak stimulálásával érik el. A hagyományos orvoslási módszerektől függetlenül, de akár azok kiegészítéseként is bevetheted őket, hiszen nincsenek káros mellékhatásaik.

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás része, ami a benned is jelenlévő életenergia áramlásának problémáira vezeti vissza az egyes megbetegedéseket. A keleti szakemberek úgy tartják, hogy a testedben található meridiánok, vagyis csatornák keringetik az életerődet. Minden meridián egy-egy szervhez tartozik, és, ha az életenergia ott elakad, akkor az a szerv megbetegszik. A termékenység vagy fogamzás meridiánja tested középvonalán található: az eljárás során kis fém tűket szúrnak a bőr alatti szövetekbe a problémás terület meridiánja mellett, és a terület ingerlésével visszaállítják az életenergia áramlását, azaz a szervi betegséget is megszüntetik.

A reflexológia, vagyis a talpmasszázs az egész szervezetedre hat. Méregtelenítésre, a vér- és nyirokkeringés serkentésére, az immunrendszer erősítésére és a belső elválasztású mirigyek működésének szabályozására kiválóan alkalmas, de a szervi problémák kezelésén túl stresszoldó hatása is jelentős.

A reflexológiát akkor érdemes kipróbálnod, ha feszült életviteled miatt esel nehezebben teherbe.

Cikkünk Simó Tímea Ha nem jön a baba című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

termekenyseg
  • meddőség
  • termékenység

Mikor vagy a legtermékenyebb?

meddo no
  • meddőség
  • nemi betegség

Miért nem esel teherbe?

Ezt is szeretjük