4 jellemző álom és jelentésük
A terhesség a felfokozott érzelmek időszaka, nem csoda hát, ha álmaid is intenzívebbek, mint egyébként. Fejtsd meg az éjszakai képeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermeket váró anyák érzései hullámvasútként váltakoznak az örömteli várakozástól a pánikszerű félelemig oda-vissza. A terhesség időszaka a viharos érzelmek ideje, egyáltalán nem meglepő tehát, hogy intenzív félelmeid és örömeid utat találnak az álmaidba is, ahol a tudatalattid nyugodtan kiélheti és feldolgozhatja azokat. Ismerd meg a pocakosok leggyakoribb álmainak jelentését, hogy könnyebben legyőzhesd az anyasággal kapcsolatos szorongásaidat!

Elfelejted a babát, vagy csapdába esel

Ha álmodban elveszíted a kulcsod, a pénztárcád vagy akár újszülött babádat, netán elfeledkezel az esedékes szoptatásról vagy terhességi vizsgálatról, tudat alatt attól félsz, hogy nem készültél fel az anyaságra, vagy egyáltalán nem vagy alkalmas erre a felelősségteljes szerepre.

Nyugtasd meg magad azzal a gondolattal, hogy kisebb-nagyobb hibákat minden szülő elkövet, de nem kell 110%-on teljesítened, hiszen a legfontosabb a szeretet.

Amennyiben éjszakai rémképeid támadásról szólnak, vagy emberek, esetleg állatok sebesítenek meg, netán megcsúszol, és lezuhansz a lépcsőn, bizonyára védtelennek érzed magad. Ha nem bántanak, csak bekerítenek, vagy csapdába esel, és beszorulsz valahová, az arra utal, hogy valójában attól félsz, hogy a baba túlságosan leköt majd, és megfoszt a szabadságodtól.

Rémképek kilókról és megcsalásról

Ha álmodban nem vagy képes megtartani a terhesdiétát, túl sokat hízol, esetleg egyetlen nap alatt gömbölyödsz ki, és rengeteget eszel, nem árt ellenőrizned valódi étrendedet. Hasonló rémálmok ugyanis többnyire azoknál fordulnak elő, akik túlságosan szigorú étrendbeli előírásokat erőltetnek magukra.
Nemcsak a kilók okozhatnak azonban kellemetlen éjszakákat. Szinte valamennyi nő átéli azt a félelmet, hogy a terhességtől elveszti vonzerejét, visszataszítóvá vagy közömbössé válik partnere számára.

Ha arról álmodsz, hogy párod megcsal vagy elhagy terhességed alatt, valószínűleg a kelleténél jobban aggasztanak a várandóssággal járó természetes változások. Gondolj arra, hogy nem véletlenül mondják legtöbbször, hogy a terhes nők sugárzóan szépek: a hormonok nemcsak kellemetlen tüneteket okoznak, de szebbé is tesznek.

Szexuális álmok

Ha szexről szóló álmaidban elképesztő gyönyört élsz át, de nem feltétlenül a pároddal, vagy párod akár erőszak által próbál rávenni, nem kell aggódnod. Nem partnereddel kapcsolatos aggodalmaidról van szó, csupán olyasmit próbál közölni a tudatalattid, ami akár már napközben is megfordult a fejedben.

A legtöbb nő aggódik amiatt, hogy a terhesség és a gyermek hatással lesz a nemi életére is, félelmeid tehát nemcsak természetesek, hanem jogosak is. Ha időben felismered, hogy a baba érkezése bizonyos értelemben változást hoz közös életetekbe, máris megtetted az első lépést, hogy megmentsd a kapcsolatod, már csak meg kell tanulnod elfogadni a változásokat pároddal együtt. A gyönyörteli vagy éppen frusztráló álmok a terhesség első szakaszában a leggyakoribbak: később elhalványulnak, és átadják a helyüket a családról és az új jövevényről szóló képeknek.

Szuperbaba vagy óriáscsecsemő

Ha azt álmodod, hogy felkészültél a baba érkezésére, babusgatod, és játszol porontyoddal, valószínűleg te magad is kitalálod a megfejtést, miszerint a szülői szerepet gyakorlod. A kellemes babás élményekkel  már a születés előtt a kettőtök közötti kapcsolatot próbálod erősíteni. Emellett a születendő gyermek álomképe sokféle aggodalmat is kifejezhet.

Az éjszaka megjelenő torzszülöttek vagy óriáscsecsemők a gyerkőc egészségével kapcsolatos félelmeidről tanúskodnak, de a csodás képességekkel születő baba sem feltétlenül jót jelent. Ha épphogy csak kibújt az anyaméh melegéből, máris beszélni és járni tud, az gyermeked értelmi képességeivel kapcsolatos félelmeidet vagy a kelleténél szigorúbb elvárásaidat, vágyaidat jelzi. Azok a rossz álmok, amelyekben a baba felnőttként születik meg, arra utalnak, hogy félsz az újszülött gondozásának felelősségétől.

Lehetetlen szülés

Akad, aki arról lát képeket alvás közben, hogy szülés nélkül, egyszer csak az ölében találja csecsemőjét, míg mások rettenetesen fájdalmas vajúdásról álmodnak. Előfordul azonban az is, hogy lehetetlen helyzetet látsz, amikor minden erőfeszítésed ellenére képtelen vagy megszülni gyermeked. Ha rendszeresen gyötörnek hasonló álmok, tudat alatt jobban félsz a szüléstől, mint gondolnád. Próbálj meg minél több lazító gyakorlatot elsajátítani, és készíts pontos szülési naplót, melyben rögzíted az ideális helyszínt és azokat a szülési pozíciókat is, amelyek szóba jöhetnek. Ha gondolatban végigjátszod az eseményeket, sokkal kevésbé tűnnek félelmetesnek.

Bár a terhesség alatti álmok olykor riasztóak, hasznuk is van. Ha figyelsz az érzéseidről árulkodó képekre, könnyebben szembenézhetsz problémáiddal és aggodalmaiddal. Ha megismered a gyenge pontjaidat, az anyaság kihívásait is sikeresebben veszed majd. Nemcsak az aggodalom van azonban jelen éjszaka. Az álmok egy része, amikor örömteli élmények érnek babáddal kapcsolatban, azt mutatja, hogy izgatottan várod az új családtag érkezését - és több nem is kell ahhoz, hogy ugyanannyira felkészült legyél, mint az összes többi kezdő kismama.

Cikkünk az Az a 9 hónap című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük