Szexuális élet a terhesség alatt: mire érdemes figyelni a szülész-nőgyógyász szerint?
Még egészséges terhességnél is aggodalom tölti el a leendő szülőket. A nőgyógyász megnyugtató válaszokat ad.

terhes-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok leendő szülőt tölt el aggodalommal a terhesség alatti szex, még akkor is, ha a kismamával és az anyukával minden rendben van. Van, aki attól tart, hogy a behatolás vetélést vagy koraszülést indít be, de még olyan feltételezés is olvasható különféle fórumokon, hogy a gyerek agyrázkódást kap a mozgástól. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász segít eloszlatni a tévhiteket.

Van, aki attól tart, hogy a behatolás vetélést vagy koraszülést indít be, de még olyan feltételezés is olvasható különféle fórumokon, hogy a gyerek agyrázkódást kap a mozgástól.  Dr. Oláh Orsolya   szülész-nőgyógyász segít eloszlatni a tévhiteket.

- Milyen esetekben nem ajánlott vagy egyenesen tilos a terhesség alatti szex?

- Szövődménymentes, normál terhesség esetén az első perctől a burokrepedésig lehetséges szexuális életet élni. A burokrepedés után már nagyobb a kockázata a felszálló fertőzéseknek, emiatt ezután már nem szabad. Fenyegető vetélés, illetve fenyegető koraszülés esetén sem megengedett, vagyis ha nyílik a méhszáj, illetve a kismamának elhúzódó vagy visszatérő hasi görcsei vannak, akkor mindenképpen kerülni kell a házaséletet.

- Okozhat-e vetélést, illetve koraszülést?

- Sokan félnek ettől, de szerencsére nincs olyan tanulmány, ami ezt igazolta volna, így nem, normál terhesség esetén nem okoz. Maga az aktus vagy az orgazmus enyhe fokú görcsöket, alhasi keményedéseket okozhat, de ezek néhány percen belül meg szoktak szűnni, így nem kell megijedni, ha a kismama ilyet tapasztal. A szülést az utóbbiak közül egyik sem indítja be.

- Érzékel-e egyáltalán bármit is a baba abból, amit a szülei csinálnak?

- A legvalószínűbb, hogy semmit. A méh izmos fala, a magzatburok és a magzatvíz hermetikusan elzárja a babát a külvilágtól, a méhszáj is le van zárva a nyákdugóval, ami egy plusz védelmi vonal a fertőzésekkel szemben. Vagyis nincs ok az aggodalomra, a baba nem érez semmit, és biztonságban is van végig.

- Mi a helyzet az orális és az anális szexszel terhesség alatt?

Az orális szexnek nincs akadálya, az anális szex azért sem javasolt, mert a terhesség alatt az aranyér kialakulásának nagyobb az esélye, és egyáltalán nem kedvez ennek, ha a végbelet ilyen terhelésnek teszik ki.

- Biztonságos-e a különféle szexjátékszerek alkalmazása?

- Ez az eszköztől függ, nagyon sokféle elérhető a piacon. Fontos, hogy a hasat ne érje lehetőleg terhelés, és semmilyen sebet ne okozzon, ami fertőzést idézhet elő. Itt is érvényesek az előbbiek.

- Vannak-e olyan pózok, amelyeket akár egészséges terhesség alatt is érdemes mellőzni?

- Pózokból minden megengedett, ami kényelmes. Valószínű, hogy a harmadik trimeszterben már nem választja senki a misszionárius pózt, mivel a has nyomása kellemetlenséggel, fájdalommal járhat. Nincs akadálya a napi szeretkezéseknek, az intenzitásban sincs külön megkötés.

- Hozzájárulhat-e a szex a szülés beindulásához – esetleg alkalmazható-e egyfajta természetes gyógymódként, ha már itt az idő, de a baba nem akar a világra jönni?

- Tapasztalatok szerint igen, tudományosan ez nincs bizonyítva. De próbálkozni lehet.

Ezt is szeretjük