5 dolog, amit azonnal tegyél meg forrázás esetén
Életmentő lehet
Így lásd el a forrázás okozta sérülést, ha nem akarsz maradandó károsodást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekeknek nincs veszélyérzetük, így könnyen keverednek olyan bajba, ami akár az életüket is veszélyeztetheti.

Annak ellenére, hogy szépen megkéred csemetédet, ne nyúljon a forró leveshez, vagy ne menjen a konyha közelébe, előfordulhatnak balesetek, melyek közül a legveszélyesebb az égési sérülés. Most megtudhatod, mit kell tenni ilyen esetben.

Kedves Doktornő!

Testvérem négyéves kisfia csúnyán leforrázta magát - leöntötte magát tűzforró kakaóval -, és a mama ijedtében nem tudta, mi a teendő. Végül szaladtak vele az ügyeletre, ott azt mondták, hogy hideg víz alá kellett volna tartani a gyereket. Most még többször vissza kell menni vele kezelésre. Mit kellett volna csinálni?

Egy túlbuzgó nagynéni

Kedves szerintem nem túlbuzgó Nagynéni!

Nézzük az alapokat. Elsősegélynyújtás, mondjuk minden olyan esetre, amikor azonnali segítségnyújtásra van szükség. Olyan beavatkozás, amelyet a sérült kap valamely sérülésére vagy hirtelen egészségkárosodása miatt, a mentők, az orvos vagy a szakellátás megérkezéséig.

Az elsősegélynyújtás célja:

  • Az élet megmentése.
  • Megakadályozni a további egészségkárosodást.
  • Elősegíteni a gyógyulást.

Ezt tedd!

Gyorsan és körültekintően fel kell mérni a helyzetet, és ezután a megfelelő segítséget kell kérni a mentőktől, orvostól vagy például a tűzoltóktól. Amennyire lehet, meg kell állapítani a sérülés vagy betegség természetét. Azonnal el kell végezni a halaszthatatlan beavatkozásokat, a fontossági sorrend betartásával - megfelelő keringés, légzés biztosítása. Intézkedni kell a sérült sorsáról, szállításáról. A sérült mellett kell maradni, amíg a szakellátás megérkezik. A beteget átadni a megfelelő személynek. Hasznos minderről dokumentációt készíteni, az esetet leírni.

Ezek az alapok

A legfontosabb szerintem a kockázat felmérése. Az aranyszabály, mint minden beavatkozásnál, itt is érvényes, akkor is, ha valaki nem orvos: ne okozz bajt, sőt, ne okozz nagyobb bajt a beavatkozással, mint azzal, mint ha nem csináltál volna semmit.

Az elsősegélynyújtónak elsősorban a saját biztonságáról kell gondoskodnia, mielőtt megkezdené a mentést. Ez tűz esetén például nagyon fontos dolog. A megégett bőrfelületet gyorsan és folyamatosan hűteni kell, megakadályozva ezzel a sérülés mélyre terjedését.

Ez egyben a sokkveszélyt is csökkenti, mivel csillapítja a fájdalmakat. Tegyen az égési sérülésre steril fedőkötést, mert ezek a sebek könnyen elfertőződnek. Az égési sebeket orvosnak kell véglegesen ellátnia.

Tájékoztató anyagok

A sérülés felmérésekor tájékoztató adatok állnak rendelkezésre. Felszíni az égés, ha csak a bőr legkülső rétege sérül. Jellemzői: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Jól gyógyul, hegesedés nélkül, ha azonnali elsősegélyben részesült a beteg, és nem mindig szükséges orvosi ellátás. Közepesen mély sérülés: ha a hámréteg alatt is sérül a beteg. A seb alapja nyersnek tűnik, felette ép vagy kifakadt hólyag van. Fontos az égés kiterjedése. Ha a testfelület nagy része megégett felnőttnél 50%, gyerek, öreg esetében 35-40%, életveszélyes a helyzet. Orvosi ellátásra van szükség.

Mély égési sérüléskor: a bőr összes rétege és az alatta fekvő képletek - ideg, izom, zsírszövet - is roncsolódott. A bőr elszenesedettnek látszik. Azonnali speciális kezelésre van szükség. A bőr megégése, forrázása tehát súlyos helyi és általános tüneteket okoz.

Figyelj oda!

Nemcsak a szabad ég alatt, hanem a lakásban is előfordulnak szerencsétlen balesetek. Nézd meg, milyen veszély leselkedhet a gyerekre odabent!

Az elsősegélynyújtás az átforrósodott ruha levételéből áll. Ha ez nagyon bonyolult, inkább ne erőltessük. Haladéktalanul kezdjük meg a hűtést, 10-15 percen keresztül, bőséges hideg vízzel. Ez lényegesen enyhíti a fájdalmakat és a későbbi következményeket. Csak tiszta vizet szabad használni - csapvíz, megbízhatóan tiszta kútvíz.

Fontos tudnivaló

Nem szabad a leforrázott, égett felületet vajjal, olajjal, tejjel, zsírral, tojással vagy bármilyen más hasonló anyaggal bekenni. Ez csak fokozná a bajt. Azt gondolom, gyerek sérülésekor mindenképpen lássa orvos is a kis beteget. Fájdalomcsillapításra a szokásos láz- és fájdalomcsillapítók mellett szükség lehet. Ezt orvosnak kell eldöntenie. Homeopátiával, gyógynövényekkel is segíthetünk. Azt sem árt tudni, hogy a C-vitamin és a cink segíti a szöveti gyógyulást. Az aloe vera levelének nedve és a körömvirágkrém is jó szolgálatot tesz mind a fájdalomcsillapításnál, mind a szöveti gyógyulás serkentésével.

Kedves Nagynéni! Azt mondta a nagypapám, a gyerekekre angyalok vigyáznak, hogy ne legyen bajuk. Remélem, így van. Erre valók az anyukák és a környezetükben lévő rokonok, gondozók. Bízom benne, hogy ez a baleset jó tanulságul szolgál, és megelőzi további bajokat.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide!

Szerinted hogyan lehet megelőzni, hogy a gyereket baleset érje?

Ezt is szeretjük