4 korai jel, hogy a gyermek kiemelkedően tehetséges lehet: így vedd észre őket
Olyasmikben nyilvánul meg, amiken sokan átsiklanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki számára a saját gyermeke a legszebb és a legügyesebb, ám minden elfogultságtól mentesen is érdemes néha szemügyre venni a kicsit, hogy egyértelművé váljon, ha valamiben valóban tehetségesebb társainál.

A megcsillanó tehetségnek egészen korán észre lehet venni a jeleit, de óvodáskorra már nyilvánvalóvá válhat, ha a gyereknek ebből kijutott valamilyen formában.

Az alábbiakban a legkorábbi jeltől indulva négy olyan jelet veszünk sorra, amely arra utal, hogy a gyerek tehetséges. Szülőként fontos, hogy felfigyelj erre, és a gyermekedet ezt szem előtt tartva segítsd a fejlődésben. Idővel ki fog rajzolódni, a tehetségét miben fogja tudni kamatoztatni, addig is foglalkozz a gyerekkel, fejleszd akár otthon is, beszélj a dologról az óvó nénikkel, tanárokkal, és járasd esetleg a későbbiekben valamilyen foglalkozásra - attól függően, mi érdekli majd, és miben lesz jó. Következzenek tehát a tehetségre utaló jelek.

Tehetségre utaló jelek

Hamar kezd beszélni

Természetesen nem kizárólagosan azok a gyerekek lesznek tehetségesek, akik korán kezdenek beszélni, de ez egy korai jel lehet: a hamar, egyéves kor körül szavakat kiejtő kicsik jó eséllyel hordoznak magukban valamiféle tehetséget, elsősorban a kommunikáció terén.

Képes kitartóan koncentrálni

A legkisebbek figyelmét még nem olyan könnyű hosszabb ideig lekötni, de ha gyermeked jobb képességű az átlagnál, akkor azt tapasztalhatod, tovább képes figyelni, mint más korabeli kicsik.

Átlátja az összefüggéseket

A tehetséges, jó képességű gyerekek meglepően ügyesen átlátják a dolgok közötti összefüggéseket. Ezt onnan veheted észre, hogy amikor elmagyarázol neki valamit, ő asszociál másra, ami valóban nem független az adott témától. Mindemellett a tehetség megnyilvánulhat a gyerek okos kérdéseiben is.

Művészi tehetségre utaló jelek

Szemmel látható jelei vannak, ha a gyerek például ügyesen rajzol, jó a kézügyessége - mindez a képzőművészetben későbbiekben elérhető eredményei szempontjából ígéretes. Zenei tehetségre pedig nemcsak a szép énekhang, a jó hallás vagy ritmusérzék vallhat, de a jó matematikai eredmények is, e kettő ugyanis megfigyelések szerint összefügg.

Ezt is szeretjük