3 tipikus családi probléma a szülés után

A kispapa szemével

A kórházból hazakerülve egy egészen új élet vár rád, ami az örömök mellett nehézségeket is tartogat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára nem újdonság, hogy a kilenc hónapig várt gyermeked megszületése elementáris hatást gyakorol rád és párodra, hiszen onnantól kezdve egész egyszerűen minden megváltozik. A változások olyan mértékűek, hogy - az újszülöttel családdá egészült - párkapcsolatotokban az addigi szerepek hirtelen gyökeresen átalakulnak: te immáron anyaként éled életed, míg párod apának neveztetik. Igen, csak neveztetik!

Mert a szülővé válás nem megy egyik napról a másikra, és a szerepváltás a férfiaknak okoz több gondot. Nehezebben megy, mert biológiai okokból párod kevésbé érintett a gyermek pocakban eltöltött létében, mint ahogy legfeljebb szurkolóként támogathat kisbabád megszülésében is.

De ezen nincs mit csodálkozni, hiszen amíg te a legmélyebb testi és lelki kapcsolatban vagy kilenc hónapig porontyoddal, addig párod csak közvetett részese ennek a különleges köteléknek.

Apagondok

Az apák - bármennyire igyekezzenek is - némiképp mindig kívülállók maradnak, ami eleinte nagyon szokatlan számukra. A baba születéséig ugyanis az apa a párkapcsolatban a férfi, akinek igényei és elvárásai lehetnek, és mindig számíthat a nőre. A fogantatás pillanatától kezdve azonban a leendő apák kénytelenek fokozatosan lemondani kivételezett pozíciójukról, mígnem a születéssel bekövetkezik az a nem várt helyzet, hogy osztozkodniuk kell a nőn.

A háttérbe szorult férfinak mégis erőt kellene vennie magán, hiszen nagyrészt rajta múlik, hogy párkapcsolatotok átvészeli-e ezt az érzelmileg túlterhelt és fizikálisan kimerítő időszakot. Egyértelmű, hogy a baba születése után rád hárul több feladat, azonban ahhoz, hogy a papa segíthessen, neked is jól kell hozzáállnod. Párodnak el kell fogadnia azt a tényt, hogy maximálisan az újszülött gyermekre koncentrálva, idegileg és fizikailag teljesen kimerülve nem várható el tőled, hogy a korábbi figyelemmel és törődéssel fordulj felé.

Ehhez azonban biztosítsd azt az érzetet számára, hogy ő már nem csak a partnered, hanem egyúttal apa is: tehát annak ellenére, hogy te hordtad kilenc hónapig a pocakodban a babát, neki is tevékeny része van a családban. Választottadnak ugyanis apaként kell viselkednie ahhoz, hogy az újszülöttel megspékelt párkapcsolati háromszög családdá fejlődve képes legyen ellenállni a külső-belső nyomásnak, valamint a könnyebb út kísértésének.

Megváltozott körülmények

A várandósság kilenc hónapja szerencsére olyannyira remek időszak, ami, ha nem volna, akkor ki kellene találni. Mert a szülőségre fel kell készülni, és nem árt, ha azzal is tisztában vagy, hogy mindez nem egyenlő a babád világrajövetelével! A szülés után a dolgok ugyanis nem ott folytatódnak, ahol a teherbeeséskor abbamaradtak, hanem abban a senki által nem kedvelt helyzetben, amikor te kikerekedve, idegileg és fizikálisan teljesen kimerülve próbálod ellátni rakatnyi teendőd, párod pedig korábbi küllemét és fittségét megőrizve a munkahelyén parádézik csinos kolléganői között.

Ebben a kritikus időszakban a munkából hazatérő férfinak el kell fogadnia, hogy nem tudod egyik pillanatról a másikra régi formádat hozni, és bizony előfordulhat, hogy nem várja otthon friss vacsora sem. Ha azonban az első pillanattól fogva nem megy neki mindez könnyedén, ne veszítsd el a türelmed.

Adj egy kis időt párodnak is, hiszen a helyzet neki is új, és szüksége lehet az átállásra. Természetesen egy beszélgetést mindenképpen megér a dolog, így kölcsönösen tisztázhatjátok, hogy ő miben tudna neked segíteni, és te is jobban jársz, ha nem magadban bosszankodsz azon, hogy miért nem kíván annyira, mint régen, és miért nem találja ki magától, hogy mit kellene tennie.

Pelusgondok, pihenés

Természetesen nem csak a családdá válás és megváltozott tested okozhat gondokat. Egy baba körül rengeteg tennivaló van, amibe többnyire az újdonsült kispapák is örömmel vetik bele magukat: használd ki bátran ezt a lelkesedést, hogy legalább akkor legyen szabadidőd, amikor ő hazaért a munkából, és átvállalja a pelusgondokat. Az első hónapok kimerítőek lehetnek a síró csecsemő és a háromóránkénti etetések miatt, úgyhogy fel kell készülnöd rá, hogy bioritmusodat ezalatt a baba határozza meg.

Akkor tudsz aludni, amikor éppen jóllakott, és ő is alszik, emiatt pedig lehet, hogy kevesebb intim együttlétre lesz lehetőségetek. Természetesen ebben a szakaszban a férfi is megértő, hiszen valamennyi empátia azért belé is szorult, tehát nem várja el, hogy ugyanannyi időt tudj szentelni neki, mint a baba előtt.

Ezért cserébe azonban te se feledkezz meg róla. Ne érezze úgy, hogy a baba születése miatt ő örök második lett: időnként szánj időt az ő lelkére is.

Cserébe nem egy zsörtölődő férfit kapsz a munka után, hanem olyan embert, akire társként számíthatsz. Ha sikerül közösen, azaz családként cselekednetek, akkor az új alapokra helyeződő kapcsolatotok kiállja majd a nehezebb időszakok próbáját is.

Ezt is szeretjük