Ki szüli tele Európát? Így áll Magyarország a nemzetközi összehasonlításban

Mutatjuk, hol a legmagasabb most a születési ráta az EU-ban.

Születési ráta EU
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokat emlegetett idézet volt az elmúlt években, hogy „azé a világ, aki teleszüli”.  A számos oldalról támadott mondat Németh Szilárd Fidesz-alelnök száját hagyta el egy lakossági fórumon. Tény, hogy fogy a magyar: 1983 óta egyre kevesebben vagyunk. Az akkori 10,7 milliós lakosságszámhoz képest ma már csak 9,6 millió Magyarország népessége - a 2023-ban közzétett demográfiai adatok alapján.

A népesség fogyása, illetve a csökkenő születési ráta azonban nem csak itthon figyelhető meg, a jelenség csaknem minden európai országban észlelhető. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány adatai alapján mutatjuk, hogy nemzetközi összehasonlításban hogy állunk a kontinensen.

Születési ráta az Európai Unióban

A teljes termékenységi arányszám (születési ráta) azt fejezi ki, hogy egy nő élete folyamán hány gyermeknek adna életet az adott év kor szerinti születési gyakorisága mellett. A szülőképes korú (15-49 éves) nőkre jutó gyermekszülések száma jelenleg 1,56 Magyarországon, ezzel a hatodikok vagyunk az EU-s rangsorban.

Ezzel a számmal pedig meghaladjuk az EU-átlagot, mely 1,46. Mutatjuk az Eurostat 2024-ben publikált, 2022-es évre vonatkozó eredményét. Íme az első tíz ország:

  • Franciaország - 1,79
  • Románia - 1,71
  • Bulgária - 1,65
  • Csehország - 1,64
  • Szlovákia - 1,57
  • Magyarország - 1,56
  • Dánia - 1,55
  • Szlovénia - 1,55
  • Írország - 1,54
  • Belgium - 1,53

A cikk az ajánló után folytatódik

A lista végén Málta (1,08), Spanyolország (1,16) és Olaszország (1,24) áll. Hazánkban a születési ráta 2011-ben volt a mélyponton (1,23), innentől kezdve emelkedik: a legmagasabb (1,61) 2021-ben volt. Hogy miért csökken a gyermekszülési kedv, annak sok oka van - korábbi cikkünkben édesanyákat kérdeztünk meg a témában

A kormány néhány sikeresebb és pár kevéssé hatékony vagy kifejezetten megalázó módszerrel próbálta családalapításra, illetve családbővítésre ösztönözni a magyarokat az elmúlt évtizedben. Jelentős változás azonban nem következett be. Míg az elmúlt évben a születések száma évi 85-93 ezer között mozgott Magyarországon, addig a halálozások száma 130-150 ezer közé tehető.

A nyugdíjrendszer összeomlása

Mivel nem csak hazánkat érintő jelenségről van szó, hanem egész Európát érintő tendenciáról, valószínűleg nehezen lehet fordítani rajta. A csökkenő születésszám miatt a szakemberek a jelenlegi nyugdíjrendszer összeomlását jósolják - már 2040-re -, hiszen elöregedő társadalom lévén egyre több nyugdíjaskorú lesz, ami nyomást helyez a szociális ellátórendszerre. Arra azonban, hogy a társadalom elöregedésén javítsunk, a népességszám fenntartása lenne megoldás. Ehhez a születési rátának el kellene érnie a 2,1-et, ám ez a szint jelenleg nemcsak hazánkban, de egyetlen európai országban sem valósul meg. A nyugdíjas évek tekintetében tehát várhatóan nagyobb előrelátásra, pénzügyi tudatosságra lesz szükség. Nagyobb lesz az egyéni felelősség terhe az embereken. 

Akár évi 150 ezret is hozhat, és idős korban sem kell aggódni: miért jó az önkéntes nyugdíjpénztár a szakértő szerint?

Az önkéntes nyugdíjpénztár előrelátó takarékossági terv, amire sokan gondolnak.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük