4 tipikus női szexpara, ami valójában alaptalan
Nem te vagy az egyetlen, akinek a hasával megegyező ütemben növekednek szexuális félelmei. Segítünk leküzdeni őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szex és az orgazmus csodálatos élményéről a terhesség alatt sem kell lemondanod. Bár bizonyos esetekben nem árt egy kis óvatosság, a legtöbb kismama félelmei alaptalanok, ráadásul nem csak a párkapcsolatra, de a szülővé válás örömeire is rányomhatják bélyegüket.

Pedig kár lenne lemondanod arról a gyönyörről, amikor a szex többé nem az ovulációdhoz időzített órarend alapján történik, hanem újra az örömszerzésről és a szenvedélyről szól. Ismerd meg a leggyakoribb félelmeket, melyeket a kismamák átélnek: a válaszok saját aggodalmaiddal is segítenek megküzdeni!

A szex vetéléshez vagy koraszüléshez vezet

Normális terhesség során a szerelmeskedés nem árthat. A magzat védetten, kipárnázva pihen a magzatburokban és a méhben, melyet biztonságosan elszigetel a külvilágtól a méhszájban lévő nyákdugó. Bár orgazmus után a méh valóban összehúzódik, és ezek az összehúzódások egyes nőknél olyan erőteljesek lehetnek, hogy akár fél óráig is eltarthatnak a szeretkezés után, nem a vajúdás kezdetét jelentik. Természetes lefolyású terhesség esetében ez a jelenség nem veszélyes: épp ellenkezőleg.

A tanulmányok szerint azoknál a pároknál, akik aktív nemi életet élnek a terhesség alatt, kisebb százalékban fordul elő koraszülés. Valószínűleg azért, mert a szoros testi kapcsolat gyakran annak a jele, hogy a házaspár tagjai érzelmileg is közel állnak egymáshoz, ennek pedig kedvező hatása van a terhesség kimenetelére. Ha azonban veszélyeztetett terhes vagy, nem alaptalan az óvatosság. Ebben az esetben a vetélés és a koraszülés kockázata miatt kérjétek ki az orvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mit szabad, és mit nem.

A baba érzi és figyeli, mi történik

Meglehet, hogy a baba kellemesen érzi magát odabent az orgazmustól gyengéden összehúzódó méh ringatása közben, de nem látja, és fogalma sincs arról, hogy mi történik. Sőt: valószínűleg nem is emlékszik majd rá. A szex alatt a magzat mozgása lelassulhat, majd hirtelen erőteljes rugdalózásba és fészkelődésbe kezdhet, amikor szívverése felgyorsul, mindez azonban normális velejárója a terhesség alatti szexnek. Az aktus során ugyanis erőteljesen ingadoznak a hormonjaid, amit a baba is megérez a méheden keresztül, és erre reagál apró kis teste.
Attól sem kell tartanod, hogy túl mélyre hatolva partnered esetleg érintheti, megütheti a kicsi fejét.

Ez a félelem a terhesség vége felé olyan párokat is el szokott fogni, akik addig nyugodtan szeretkeztek, fölösleges azonban amiatt aggódnotok, hogy a gyerek túlságosan közel van, és emiatt az aktus alatt nincs biztonságban. Bár az orvosok szerint még a mély behatolás sem árthat a babának, ha nem kellemes, okosabb mellőzni.

A terhesség alatt könnyebben kaphatsz el fertőzéseket

Ha párodnak nincs nemi betegsége, az első hét-nyolc hónapban a szex miatt sem az anyát, sem a magzatot nem fenyegeti a fertőzés veszélye. A kicsit a méhben biztonságosan körülveszi a magzatburok, ahová nem juthat be kórokozó. A legtöbb orvos azt gondolja, hogy ez így van még a kilencedik hónapban is, mindaddig, amíg a magzatburok meg nem reped, mivel azonban a burok ilyenkor már sérülékenyebb, egyes nőgyógyászok a terhesség ezen szakaszában óvszer használatát javasolják. Mivel azonban a férfiaknál sokszor tünetmentes lehet a nemi betegség, lehet, hogy korábban sem árt az óvatosság.

Az utolsó hetekben a szex beindíthatja a szülést

Annyi igaz, hogy az orgazmus hatására a méhösszehúzódások a terhesség előrehaladtával egyre erősödnek, de - hacsak a méhszáj nem érett - ezek az összehúzódások nem indítják el a szülést. Ebből az is következik, hogy tévhit az, hogy a gyakori együttléttel véget lehet vetni a túlhordásnak.

Ha fenyeget a koraszülés veszélye, orvosod tanácsolhatja, hogy a baba érdekében mellőzzétek az együttlétet partnereddel, de ellenkező esetben semmi ok arra, hogy hónapokig lemondjatok az élvezetekről. Bizonyos orvosok úgy tartják, hogy az óvszer használata csökkenti a méhösszehúzódások erősségét, mivel azokat az ondóban található prosztaglandin váltja ki. Ha tehát aggódsz a baba miatt, védekezés mellett nyugodtan átadhatjátok magatokat a gyönyörnek.

Mikor kell korlátozni az együttlétet?

A szeretkezés testileg és lelkileg is fontos minden szülővé váló pár életében, bizonyos esetekben azonban a gyerek érdekében le kell mondanotok a gyönyörről. Veszélyeztetett terhesség esetén bizonyos időszakokra, máskor az egész terhesség idejére megtilthatja az orvos a szexet, különösen, ha ismeretlen eredetű vérzés fordul elő, vagy volt már vetélésed.

Van, amikor csak úgy bújhattok ágyba, ha nem éred el az orgazmust, de az is előfordulhat, hogy nőgyógyászod az előjátéknál szabja meg a határt, és már a behatolást is tiltólistára helyezi. Ha tehát orvosod óvatosságra int, ne szégyelld megkérdezni, hogy a közösülésre gondol, netán az orgazmusra, esetleg mindkettőre.

Ezt is szeretjük