18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Szex a terhesség alatt: hogyan biztonságos, és mi kerülendő? Az orvos válaszolt

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszolt kérdéseinkre.

nagykep?cikkid=161815&kep=szex-terhesseg-alatt1-lead

A szexualitásról mint a párkapcsolat, illetve házasság természetes részéről beszélhetünk, így joggal merül fel a kérdés, vajon a terhesség ideje alatt szabad-e, vagy veszélyes bármilyen formában szexuális életet élni, lehet-e vetélés vagy koraszülés a vége, ha valaki megteszi. Az is sokakat foglalkoztat, a baba vajon tapasztal-e bármit abból, hogy odakinn valami szokatlan zajlik. A kétségek eloszlatására dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg.

Szabad a terhesség alatt szexelni?

Az első és legfontosabb azt a kérdést tisztázni, lehet-e veszélyes, és ha igen, milyen esetben lehet veszélyes szexuális életet élni a terhesség ideje alatt.

- Járhat veszéllyel, akár a szülés korábbi beindulásával egy szexuális együttlét a terhesség alatt?

- Maga az aktus vagy az orgazmus enyhe fokú görcsöket, alhasi keményedéseket okozhat, de ezek néhány percen belül meg szoktak szűnni, így nem kell megijedni, ha a kismama ilyet tapasztal. A szülést az utóbbiak közül egyik sem indítja be.

- Mindvégig szabad szexuális életet élni, vagy van esetleg a terhességnek olyan szakasza, amikor érdemes kerülni azt?

- Szövődménymentes, normál terhesség esetén az első perctől a burokrepedésig lehetséges szexuális életet élni. A burokrepedés után már nagyobb a kockázata a felszálló fertőzéseknek, emiatt ezután már nem szabad. Fenyegető vetélés, illetve fenyegető koraszülés esetén sem megengedett, vagyis ha nyílik a méhszáj, illetve a kismamának elhúzódó vagy visszatérő hasi görcsei vannak, akkor mindenképpen kerülni kell a házaséletet.

- Bármilyen formában lehetséges szexuális életet élni a terhesség alatt?

- Egy szövődménymentes várandósság esetén bármilyen formában lehet szexuális életet élni, amíg jólesik. Természetesen ahogy növekszik a pocak, folyamatosan változik az is, hogy melyik pozíció a kényelmes, de tulajdonképpen addig, amíg a magzatburok nem repedt meg, nincs akadálya az együttlétnek.

Erre érdemes figyelni

Szexuális életet élni tehát normál terhesség esetén lehet, ám néhány dologra érdemes fokozottan odafigyelni a várandósság alatti szexet illetően.

- Pózok, intenzitás, óvszerhasználat és gyakoriság tekintetében mire kell figyelni?

- Pózokból minden megengedett, ami kényelmes. Valószínű, hogy a harmadik trimeszterben már nem választja senki a misszionárius pózt, mivel a has nyomása kellemetlenséggel, fájdalommal járhat. Fizikai védekezésre csak a nemi úton átvihető betegségek megelőzése miatt lehet szükség. Nincs akadálya a napi szeretkezéseknek, az intenzitásban sincs külön megkötés.

Én úgy gondolom, hogy a kismama teste úgyis jelzi, hogy mit kíván, hogy mi esik jól neki. Ha ezekre a jelzésekre odafigyel a pár, akkor normál esetben nagy gond nem lehet.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tapasztal odabenn a baba?

Rengeteg párt aggaszt, hogy a baba esetleg tapasztal valamit odabent abból, amit a szülei csinálnak, netán zavarja őt a nyugalmában, vagy kellemetlen számára. A legnagyobb kérdés mégis az, észrevesz-e egyáltalán bármit is az egészből.

- Tapasztalhat abból bármit a baba, hogy odakinn valami szokatlan zajlik?

- A legvalószínűbb, hogy semmit. A méh izmos fala, a magzatburok és a magzatvíz hermetikusan elzárja a babát a külvilágtól, a méhszáj is le van zárva a nyákdugóval, ami egy plusz védelmi vonal a fertőzésekkel szemben. Vagyis nincs ok az aggodalomra, a baba nem érez semmit, és biztonságban is van végig.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük